A fényevő élete is veszélyben foroghatott

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Népszabadság

Befejeződött a nyomozás a fényevőként emlegetett F. László ügyében. Az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló férfit újabb bűncselekménnyel, kiskorú veszélyeztetésével is meggyanúsították - tudtuk meg Kamarás Pétertől, F. László ügyvédjétől.
A rendőrség május 18-án úgy talált F. Lászlóra óbudai lakásában felesége és kislánya társaságában, hogy gyermekével együtt az éhhalál szélén állt, a 36 éves édesanyán pedig már nem lehetett segíteni. A kislányt kórházban kezelték, majd F. László testvéréhez került. Eleinte rejtély volt, hogy miért éheztek, hiszen a lakás jól felszerelt volt. Nem hiányzott semmi, "csak" éppen minden, ami ehető lett volna.
Később kiderült, hogy a férfi úgynevezett fényevő volt. A csoport, amelyhez tartozik azt vallja: nincs szükségük ételre, mert a fény energiájából, a pránából vagyis a csi életenergiából táplálkoznak. A tanítás szerint 21 napos kúra első hetében egyáltalán semmit sem szabad fogyasztani, csak fényt. Akik végigcsinálják a "beavatási folyamatot", állításuk szerint eljutnak a halhatatlansághoz.
A 37 éves férfi előbb előzetes letartóztatásba került, majd a bíróság novemberben elrendelte ideiglenes kényszergyógykezelését. (A bíróság ezzel nem a férfi bűnösség kérdésében döntött, hanem jogi értelemben kényszerintézkedés tárgyában.)
- Az eljárás kezdetén a rendőrség F. Lászlót a felesége halála kapcsán segítségnyújtás elmulasztásával, a kislány tekintetében emberölés kísérletével gyanúsította. Nem sokkal a nyomozás befejezése előtt az apát a rendőrség kiskorú veszélyeztetésével is meggyanúsította. Mindezt pedig arra alapozták, hogy a gyermek nem kapta meg a kötelező védőoltásokat, illetve nem találkozott védőnővel - mondta érdeklődésünkre Kamarás Péter, F. László ügyvédje. Hozzátette: a gyanúsítás ellen bejelentett panaszukat az ügyészség elutasította.
Az ügyvéd úgy véli, hogy az ügyben több ellentmondás, illetve vitatható momentum is van. Kamarás Péter szerint F. Lászlót a védőoltások elmaradása miatt legfeljebb szabálysértési eljárásban lehetne felelősségre vonni. Továbbá jogi álláspontja szerint a kiskorú veszélyeztetése azért sem állapítható meg, mert annak ellentmond a közelmúltban elkészült gyermekpszichológus szakértő véleménye is. E szerint ugyanis a most két és fél éves kislány értelmi és kommunikációs képességei meszsze meghaladják kortársaiét, s szeretetteljes családban nőtt fel. Édesanyja az utolsó pillanatig szoptatta őt - fogalmazott Kamarás Péter.
- Az ügyben F. László elmeállapotát illetően több szakértői vélemény is született. Az egyik szerint védencem május 18-án már közvetett életveszélyben volt, segítségnyújtás nélkül 72 órán belül meghalt volna. Ezek alapján pedig véleményem szerint ugyancsak megkérdőjelezhető a segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja, ugyanis ilyen állapotban nem várható el senkitől sem, hogy segítségére legyen másnak - mondta Kamarás Péter.
Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy az orvos szakértői vélemény szerint az édesanya 3 hónapos terhes volt, s halálának oka nem egyértelmű: a szakértő szerint azt a vérzés éppúgy okozhatta, mint az éhezés. Ennek eldöntése azonban a bíróság feladat lesz.
Az ügyvéd érthetetlennek tartja F. László ideiglenes kényszergyógykezelésének elrendelését, mert arra szerinte csak akkor van lehetőség, ha az érintett személy elleni erőszakos cselekményt követ el, vagy közveszélyt okozó magatartást tanúsít. Jelen esetben pedig egyikről sincs szó.

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag