A fényevő élete is veszélyben foroghatott

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Befejeződött a nyomozás a fényevőként emlegetett F. László ügyében. Az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló férfit újabb bűncselekménnyel, kiskorú veszélyeztetésével is meggyanúsították - tudtuk meg Kamarás Pétertől, F. László ügyvédjétől.
A rendőrség május 18-án úgy talált F. Lászlóra óbudai lakásában felesége és kislánya társaságában, hogy gyermekével együtt az éhhalál szélén állt, a 36 éves édesanyán pedig már nem lehetett segíteni. A kislányt kórházban kezelték, majd F. László testvéréhez került. Eleinte rejtély volt, hogy miért éheztek, hiszen a lakás jól felszerelt volt. Nem hiányzott semmi, "csak" éppen minden, ami ehető lett volna.
Később kiderült, hogy a férfi úgynevezett fényevő volt. A csoport, amelyhez tartozik azt vallja: nincs szükségük ételre, mert a fény energiájából, a pránából vagyis a csi életenergiából táplálkoznak. A tanítás szerint 21 napos kúra első hetében egyáltalán semmit sem szabad fogyasztani, csak fényt. Akik végigcsinálják a "beavatási folyamatot", állításuk szerint eljutnak a halhatatlansághoz.
A 37 éves férfi előbb előzetes letartóztatásba került, majd a bíróság novemberben elrendelte ideiglenes kényszergyógykezelését. (A bíróság ezzel nem a férfi bűnösség kérdésében döntött, hanem jogi értelemben kényszerintézkedés tárgyában.)
- Az eljárás kezdetén a rendőrség F. Lászlót a felesége halála kapcsán segítségnyújtás elmulasztásával, a kislány tekintetében emberölés kísérletével gyanúsította. Nem sokkal a nyomozás befejezése előtt az apát a rendőrség kiskorú veszélyeztetésével is meggyanúsította. Mindezt pedig arra alapozták, hogy a gyermek nem kapta meg a kötelező védőoltásokat, illetve nem találkozott védőnővel - mondta érdeklődésünkre Kamarás Péter, F. László ügyvédje. Hozzátette: a gyanúsítás ellen bejelentett panaszukat az ügyészség elutasította.
Az ügyvéd úgy véli, hogy az ügyben több ellentmondás, illetve vitatható momentum is van. Kamarás Péter szerint F. Lászlót a védőoltások elmaradása miatt legfeljebb szabálysértési eljárásban lehetne felelősségre vonni. Továbbá jogi álláspontja szerint a kiskorú veszélyeztetése azért sem állapítható meg, mert annak ellentmond a közelmúltban elkészült gyermekpszichológus szakértő véleménye is. E szerint ugyanis a most két és fél éves kislány értelmi és kommunikációs képességei meszsze meghaladják kortársaiét, s szeretetteljes családban nőtt fel. Édesanyja az utolsó pillanatig szoptatta őt - fogalmazott Kamarás Péter.
- Az ügyben F. László elmeállapotát illetően több szakértői vélemény is született. Az egyik szerint védencem május 18-án már közvetett életveszélyben volt, segítségnyújtás nélkül 72 órán belül meghalt volna. Ezek alapján pedig véleményem szerint ugyancsak megkérdőjelezhető a segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja, ugyanis ilyen állapotban nem várható el senkitől sem, hogy segítségére legyen másnak - mondta Kamarás Péter.
Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy az orvos szakértői vélemény szerint az édesanya 3 hónapos terhes volt, s halálának oka nem egyértelmű: a szakértő szerint azt a vérzés éppúgy okozhatta, mint az éhezés. Ennek eldöntése azonban a bíróság feladat lesz.
Az ügyvéd érthetetlennek tartja F. László ideiglenes kényszergyógykezelésének elrendelését, mert arra szerinte csak akkor van lehetőség, ha az érintett személy elleni erőszakos cselekményt követ el, vagy közveszélyt okozó magatartást tanúsít. Jelen esetben pedig egyikről sincs szó.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag