A drogok hatása a terhességre

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A gyermekáldás előtt álló nők rengeteg egészségügyi tanácsot kapnak, többek között, hogy tartózkodjanak bizonyos szerek, például az alkohol, a dohány és a drogok használatától. A cél természetesen a fejlődő magzat egészségének megőrzése. De pontosan milyen negatív hatásokat érik a babát a különböző szerek miatt?

Előző cikkeinkben a dohányzást és az alkoholt vettük górcső alá, most pedig a kábítószerekkel foglalkozunk majd. A drogok annyiban különböznek az előbbi két káros szertől, hogy használatuk törvénybe ütközik, tehát nem csak ártunk a babának, ha használjuk őket, de törvényt is szegünk. A kábítószerek közül kettő olyan is akad, amelynek nagyon komoly egészségügyi kockázata van, elsőként a kokainnal foglalkozunk.
A University of Western Ontario kutatói megállapították, hogy a terhesség alatti kokainhasználat képes negatívan befolyásolni a magzat fejlődését. Hatására mind a szülés előtt, mind utána nagyon komoly elváltozások jelentkezhetnek például a szív pitvaraiban és kamráiban, de okozhatja a szív nem megfelelő fejlődését vagy aritmiát is. A szakértők szerint ez azért történik meg, mert a kokain miatt a még meg nem született magzat szívszövetei elhalnak, és ahogy a gyermek fejlődik, a szívbetegségek kockázata megnő.
A kokain és a heroin rendkívül káros a magzatra (is) nézve

A kokain és a heroin rendkívül káros a magzatra (is) nézve


A szív mellett a kokain károsan hat a vesék működésére és fejlődésére is. Emiatt a vese vérszűrő és vizelettermelő képessége lecsökken, és egészséges veseszövetek helyett ciszták nőnek bennük. Ennél fogva a terhesség alatt kokaint fogyasztó nők gyermeki gyakran szorulnak dialízisre és veseátültetésre, de ha mindkét vese érintett, a csecsemők az esetek nagy részében nem élik túl.
Mivel a kokain hatására a vérerek összezsugorodnak, a placenta nem kap megfelelő oxigén-utánpótlást, ami méhlepény leváláshoz vezethet, ez pedig mind a magzat, mind az anya életét veszélyezteti.

A kábítószerfogyasztás a statisztikák és rendőrségi jelentések mögül akkor bújik elő, ha valamelyik híresség (politikus, sportoló vagy színész) bukik le tiltott tudatmódosító használatával. A szer ugyanis, ha bejutott a szervezetbe, egy darabig ott is marad. Részletek! http://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/meddig_maradnak_a_szervezetben_a_drogok/20160205104917

A kokainhasználat miatt szintén megnő (egészen pontosan háromszorosára) a koraszülés esélye, ez a baba tüdejének, szívének és agyának nem megfelelő fejlődéshez vezethet. De még ha időben is születik a gyermek a kábítószer okozta sérülések miatt hasonló mértékű lesz a valószínűsége, hogy a testéhez képest túl kicsi fejjel születik, ami sajnos sok esetben együtt jár a magzat agyfejlődésének akadályaival.

Heroin

A heroin rövid időn belül képes teljesen lerombolni az egészséges szervezetet, amely ráadásul az egyik legerősebb függőséget okozó kábítószer, s a leszokás csak súlyos elvonási tünetek mellett lehetséges.
A heroin addiktív hatása nem csak a terhes nőt, de a babát is érinti. De még ha nem is válik a magzat függővé, és ha az anya megpróbál leszokni a szerről születendő gyermeke miatt, az elvonási tünetek akkor is negatív hatással lehetnek a magzatra. Az újszölöttkori absztinencia-szindróma olyan tünetekkel jelentkezik, mint az ingerlékenység, a testhőmérséklet megfelelő szabályozásának hiánya vagy különféle rohamok.
A heroin bevitelének módja további betegségeket okozhat. Mivel vénás injekcióval juttatják a szervezetbe, a nem steril tűkkel a heroinisták könnyen beolthatják magukat olyan fertőző ágensekkel, mint a Hepatitisz B vagy a HIV vírus. Ezek a betegségek pedig a babát is megfertőzik, akinek születésüktől fogva nincs esélyük a zavartalan életre.
A heroin használat elváltozásokat okozhat a placentában és az oxigén valamint tápanyagellátásért szavatoló köldökzsinórban. Ennek eredményeképpen a koraszülés esélye óriásira nő, aminek rengeteg fejlődési rendellenesség lehet az eredménye. A felmérések szerint a heroinista anyák gyermekei négy és félszer nagyobb az eséllyel születnek korán és alacsony súllyal.
Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag