Mi a fájdalom?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A fájdalom alábecsült és félreismert testi tünet, melyre ellenségként tekintünk, pedig szervezetünk gyógyulása, sőt túlélése szempontjából nagyon is fontos szerepet tölt be. Hogyan alakul ki a fájdalom és miként érezzük azt? Tartsanak velünk, kiderül!

A fájdalom megértéséhez ismernünk kell az érzékelés élettanát. Az érzőműködés általános feladata, hogy külső és belső környezetünkről információt nyújtson, amely jelentős hatással van viselkedésünkre, aktivitásunkra. Érzőrendszerünk tájékoztat minket arról, hogy milyen jellegű a szervezetünket ért inger, milyen intenzitású, honnan jön és mennyi ideig tart.

Szokott megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakat érezni?
Vajon állhatnak-e idegi problémák mindeddig tisztázatlan fájdalmai mögött?
Töltse ki a tesztet online vagy nyomtassa ki!
Ismeretlen eredetű fájdalmaival forduljon az önhöz legközelebb eső centrumhoz!

Környezetünk ingereit receptoraink veszik fel, melyek az ingereket miniatűr elektromos jelekké alakítják át, majd azt központi idegrendszer felé továbbítják. A gerinces emlősök, köztük az ember testében háromféle testérzést, és az ezek érzékelésére szolgáló receptorok csoportjait különíthetjük el. Ezek a mechanikai érzetek, a hőérzés valamint a fájdalom(nociceptív ingerület). Ezeket többféle, úgynevezett szomatoszenzoros receptor érzékeli.

A fájdalom érzékelése

A fájdalomérzés élettana alapvetően különbözik a többi szomatoszenzoros működéstől, mivel célja nem az, hogy agyunk a testet ért inger nagyságáról vagy minőségéről (hidegérzet, tapintásérzet stb.) nyerjen információt, hanem az, hogy a központi idegrendszerünk azt tudja meg minél hamarabb, hogy az adott ingerkárosító hatású. Azaz amikor szögbe lépünk, az agyat elsősorban nem az érdekli, hogy a szög forró-e vagy jéghideg, kicsi-e vagy óriási, hanem az, hogy komoly sérülést okoz, ezért gyorsan fel kell kapnunk a lábunkat.

Ebből a szempontból fájdalomérzetünk bár kellemetlen, mégis rendkívül hasznos, ha az érzékelését követően olyan válasz reakció születik, mely megszünteti a károsító hatást, azaz esetünkben például felkapjuk sérült lábunkat.

Fájdalomcsillapítás

A fájdalom helye, időtartama és hevessége nagyon fontos a diagnózis szempontjából, de amint az okok kiderültek, sőt gyakran már előtte is, csillapítani kell, mert a nagyon erős fájdalom sokkhatást és jelentős szenvedést, akár a szervezet összeomlását) okozhatja.Természetesen nagyon sok vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerhez hozzáférhetünk a patikákban, de hosszantartó, kínzó és látszólag ok nélküli fájdalom esetén, melyek a neuropátiás vagy idegi fájdalmak csoportjába sorolhatók, a hagyományos fájdalomcsillapítók nem hatnak, ezért ilyen jellegű fájdalmakkal forduljunk szakemberhez. Egyrészt mert ezek a készítmények nem arra valók, hogy orvosi felügyelet nélkül, tartósan, hónapokig szedje őket valaki, főleg nem, ha az említett neuropátiás fájdalomról van szó, másrészt a cél hosszútávon a fájdalom megszüntetése, azt pedig csak okainak kiderítésével lehet elérni. Ezek megtalálása az orvos feladata: a modern és folyamatosan fejlődő gyógyszeripar pedig újabb és újabb megoldásokat kínál a komolyabb, komplikáltabb kóroktanú fájdalmak kezelésére is.

A neuropátiás fájdalom megkülönböztetésére a "közönséges" (ún. nociceptív) fájdalomtól kiválóan alkalmas a DN4 kérdőív, mely itt található, Ha Ön a hét kérdés közül négyre vagy többre igennel felelt, akkor fájdalma valószínűleg neuropátiás jellegű. Kitöltés után nyomtassa ki a kérdőívet és vigye magával orvosához!
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32446

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag