Győzze le a fájdalmat!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha fájdalmaink vannak, közel a segítség.De a látszólag tünetek nélküli fájdalmat sokszor mind a beteg, mind az orvos elbagatellizálja, pszichés eredetűnek vélve. Azonban senkinek sem kell kínokkal együtt élnie: a neuropátiás fájdalmakra is van gyógymód!

A fájdalom, mint szervezetünk érzőműködése, az orvostudomány régóta kutatott jelensége. Eleinte csak a közönséges vagy nociceptív fájdalommal foglalkoztak a kutatók, mely hevenyen, valamilyen szervi károsodás, sebesülés eredményeként jön létre. Fontos jelző-védő szerepe van, a szervezetet figyelmezteti valamilyen "veszélyre", és a gyógyulás után elmúlik. Csillapítására számtalan jól bevált hatóanyag áll az orvosok rendelkezésére. Ha ilyen fájdalommal küszködünk, a diagnózis konkrét okot fog felfedni, így senkinek nem jut eszébe, hogy kételkedjék fájdalmunk létezésében és jogosságában.

Szokott megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakat érezni?
Vajon állhatnak-e idegi problémák mindeddig tisztázatlan fájdalmai mögött?
Töltse ki a tesztet online vagy nyomtassa ki!
Ismeretlen eredetű fájdalmaival forduljon az önhöz legközelebb eső centrumhoz!

Másféle fájdalom

Az idegi vagy neuropátiás fájdalom ezzel szemben egy speciális típusú fájdalom, mely a szomatoszenzoros (környezetünk érzékelésért felelős) rendszer károsodásának vagy betegségének közvetlen következménye. Előfordul, hogy ilyenkor a sérült sejtek hamis fájdalomingert továbbítanak az agyba, ezt a betegség elszenvedője égő, szúró, hasogató fájdalomként éli meg. Lefolyása gyakran krónikus, hosszantartó, és gyakran fennmarad akkor is, ha az esetlegesen megtalált kiváltó okot kiiktattuk.

A legnagyobb probléma a neuropátiás fájdalommal kapcsolatban az, hogy biológiailag teljesen értelmetlen, hiszen nem olyan területen jelentkezik, ahol van egy tényleges sebesülés, gyulladás, vagy egyéb látható tünet.Nem kell tűrnünk!

Mivel pedig az orvostudománynak egy viszonylag új kutatási területéről van szó, sokszor még az orvosok sincsenek tisztában azzal, hogy a hozzájuk forduló ember nem hallucinál, nem pszichés problémái vannak, hanem komoly és folyamatos fájdalmakat él át. A nem csillapított kínok hosszú távon depresszióhoz, szorongáshoz, alvászavarokhoz vezetnek.

Gyakran számtalan fájdalomcsillapítót próbálunk ki, hogy megszabaduljunk "kínzónktól", de ezek hatástalanok maradnak. A betegség kezelése ugyanis egy rendkívül komplex terápiás feladat: a legtöbbször, mire olyan szakemberhez kerülünk, aki a terápiát elkezdi, már antidepresszánsokra is szükség lesz, és természetesen speciális, a neuropátiás fájdalmak kezelésére való gyógyszerekre is. A lényeg, hogy fájdalmaink enyhíthetők, van rájuk megfelelő gyógymód, így ne hagyjuk befolyásolni magunkat környezetünk vagy bárki hozzá-nem- értő ember véleménye által: ha látszólag ok nélküli fájdalmaink vannak, keressünk fel minél hamarabb szakembert. Mert mindenkinek joga van a kínok nélküli élethez!
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag