Mégis, hogyan dönt az ember?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az idegrendszerrel foglalkozó tudósok szerint eleve téves az a gondolat, hogy csak a pillanatnak élünk, mert pillanatnyi döntéseink rengeteg múltbéli döntés eredményei szerint alakulnak.

Amerikai kutatók megtalálták az agynak azt a területét, amely múltbeli döntéseinket és azok következményeit felhasználva jövőbeni viselkedésünket vezérli. Marc Sommer és munkatársai igyekeznek megtalálni azokat az agyközpontokat, amelyek a különböző agyműködésfélékkel foglalkoznak. Vizsgálataik eddigi eredményeit a Neuron szakfolyóirat közölte.
Sommer professzor feltételezte, hogy az a képességünk, amellyel folyamatosan ellenőrizzük és befolyásoljuk a gondolkodásunkat, ugyanazon agyterülethez kapcsolódik, és az agy homloklebenyében található. Agyunknak ez a része kezeli személyiségünk jelzéseit, a döntéseket és a társadalmi viselkedést is.

A kutatók egyes idegsejteket vizsgáltak a homloklebeny előtti agyterület hátsó és oldalsó részében. Erről a területről már ismert volt, hogy a mozgás tervezésével, szervezésével és szabályozásával foglalkozik. A kutatási területhez tartozott az agynak az a része is, amely az igen gyors szemmozgást vezérli: ez teszi lehetővé, hogy valamilyen mozgó pontot mindig pontosan szemmel tartsunk.A kutatók vizsgálati alanyaiknak egyetlen vezérfényt vetítettek ki a képernyőre és véletlenszerű fényeket, amelyek kiszámíthatatlanul jelentek meg. A vizsgált személyeket arra kérték, hogy jelöljék meg a vezérfény helyét és becsüljék meg, hogy mennyire voltak pontosak.

Az eredmény azt mutatta, hogy az emlékezés pontosságának megjelölésekor mindhárom, vizsgált agyterület jó egyezést mutatott, de a pontos becslés kizárólag a gyors szemmozgást vezérlő területhez kötődött. "Ha azt hisszük, hogy valami jót kapunk, az idegrendszeri aktivitás a gyors szemmozgást kezelő területhez kapcsolódik. Az életben szeretnénk jó élményekhez jutni, de ehhez az kell, hogy folyamatosan, gyorsan hasonlíthassuk azt, ami most történik, azokhoz a döntéseinkhez, amelyek a múltban történtek" - magyarázta a vizsgálat vezetője.

"Egészséges idegrendszer esetén ez kiválóan működik, de a skizofrénia vagy az Alzheimer-kór ezt a gondolkodási sort megszakítja. Ezeknél a betegeknél a jelen döntéseikhez a korábbiakra való visszaemlékezés zavart szenved" - olvasható a tanulmányban.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag