Félelmet elűző tabletta

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az olykor rettegéssé fokozódó félelem gyakori jelenség a világunkban, pedig jó lenne e negatív érzéstől megszabadulni.
Amerikai kutatók a kísérleteik során a félelmet kiváltó emlékek elnyomása helyett az agy emlékezőképessége növelését előidéző gyógyszerrel érték el a remélt hatást.
Egy amerikai statisztika szerint ott minden második ember fél a kígyóktól, minden harmadiknak tériszonya van, 36 százalékuk a pókoktól, 18 százalékuk pedig a repüléstől retteg. Indokolt hát a nagyfokú érdeklődés egy új, a félelmet, irtózást, rettegést elnyomó gyógyszer iránt, amelyet DCS-nek neveztek el. A hozzá vezető kutatásokról a Nature Neuroscience szakfolyóiratban (a híres Nature idegtudományi kiadványa) Joseph LeDouxe számolt be.
A neves agykutató a New York-i egyetem (NYU) idegtudományi központjában hosszú évek óta kutatja a félelem kialakulását, mérséklésének módját és keresi annak agybeli központját. Természetesen nem embereken, hanem patkányokon végezte kísérleteit. Közvetlen célja a harcokban megsérült katonákban kialakult félelmek és a megerőszakoltak maradandó rettegésének eloszlatása volt. Érdeklődése az agykutatás iránt még gyermekkorában alakult ki. Ugyanis a vidéki mészáros édesapjától rendszeresen azt a feladatot kapta, hogy a fejlövéssel "vágott" sertések agyából szedje ki a golyót, nehogy később egy velőt vásárló beleharapjon. Akkor ismerte és csodálta meg az agy bonyolultságát.
A keresett megoldáshoz a híres pavlovi reflexeket hasznosította. A patkányokat 12-15 ciripelő hangjelzés után enyhe áramütéssel sújtotta. Aztán mély dobhangokkal terhelte, amelyeket azonban nem követett áramütés. Hamarosan észlelte, hogy a ciripelés megkezdésekor félelmükben már jóval az áramütés előtt megmerevedtek vagy menekülni kezdtek, a dobolásra viszont nem reagáltak. Hasonló eredményt kapott, ha a hangimpulzusokat különféle fényjelekkel váltotta fel. A kísérletekben használt patkányok agyának boncolása során kiderítette, hogy a fülüktől, illetve a szemüktől a szemüreg mögötti amigdalába (picike, mandula alakú elosztó szerv) futnak a jelek. Ott keletkezik a visszaemlékezés a kellemetlen áramütésekre, és onnan fut tovább az inger az agykéregnek a félelem által kiváltott menekülési reakciókat indító részébe. A tapasztaltakból azt szűrte le, hogy a félelmek legtöbbször valamilyen korábbi rémisztő esemény - itt az áramütés - emlékeként alakulnak ki.
Amikor a fültől az amigdalához vezető idegeket elvágta, a patkányok már a ciripelés hallatán sem estek menekülésre késztető pánikba, mert egyszerűen elfelejtették, hogy mitől is kell félniük.
A továbbiakban LeDouxe már nem bonyolult agysebészeti műtétekkel folytatta a kísérleteket, hanem az U-0126 jelű vegyi folyadékkal, amelyet injekciós tűvel juttatott a patkányok amigdalájába. Az eredmény hasonlóan kedvező volt, a patkányok elfelejtették a ciripelést követő áramütéseket. De ez az emlékezetkiesés későbbi, újabb áramütéseket követően elmúlt,- a patkányok újra kezdtek félni.
Mivel az idegek elvagdosása, vagy az U-0126 agyba injekciózása emberek esetében szóba sem jöhet, más megoldást igyekezett keresni. Elkezdte vizsgálni az amigdalára is ható, már ismert gyógyszereket. Köztük az antibiotikus d-cikloszerint, röviden DCS-t is. A DCS már ismert, az Egyesült Államokban engedélyezett, nagyobb adagokban a tuberkolózis gyógyítására használatos, tablettában bevehető gyógyszer. Az agyban az NMDA (N-metil-D-aszparát) nevű fehérje képződését serkenti, ami viszont fokozza az agy emlékezőképességét. Azaz: az U-0126 csökkentette a régi riasztó emlékeket, míg a DCS új, erősebb élményekkel fedi le azokat. Nem jár kellemetlen következményekkel, így új félelmet sem kelt.
LeDoux a munkásságát ez év őszétől már a New-Yorkhoz közeli Orangeburg-ban létesítendő és a félelmet eloszlató másféle terápiákat is kutató Érzelmi Agykutató Intézet vezetőjeként folytathatja. A kutatásokban ott nagyon "félős" (természetesen csak önként jelentkező) páciensek is részt vehetnek.
A kísérletekbe már másutt dolgozó kutatók és intézmények is bekapcsolódtak. Például az atlantai Emory Egyetem pszichiátria professzora, Michael Davis - felfigyelve LeDoux eredményeire -, az akrofóbia (magasságtól félés) gyógyítására a DCS adagolását összekötötte olyan, a fejre erősíthető szemellenzős sisakkal, amelyben a páciens virtuálisan azt látja, érzi, hogy egy felhőkarcoló teljesen üvegfalú külső liftjében zuhan lefelé. Az első öt betegükből négynek a félelmeit sikerült is feloldani.
Biztos a félelmek gyógyszerrel oldhatóságában az ugyancsak atlantai Tikvah Therapeutics (tikvah héberül=remény) vállalat vezetője, Harold Shlevin . Gyógyszergyárában már megkezdték a DCS leghatásosabb adagjainak meghatározását. Az előkészületekben máris sok önkéntes kíván részt venni, mert a félelemhez jónéhány kínos-káros kísérőjelenség kapcsolódik (a szem kitágul, a pulzus megnő, a gyomorban sav képződik, a test-hőmérséklet csökken, a vérellátás romlik, falfehérre sápadás, hasmenés indul, a beszéd elakad, az izmok begörcsölnek, s a megijedés szívrohamot, vagy agyvérzést okozhat), amelyektől mielőbb megszabadulnának.
Mivel a DCS már bevett gyógyszer, aligha lesz akadálya a félelem mérséklését célzó alkalmazásának. Várható, hogy 2009 végén, 20l0 elején kereskedelmi forgalomba kerül az Egyesült Államokban.
Joseph LeDoux azonban kissé óvatosabb, mert a témakör egyik legismertebb kutatójaként tudja: agyunk és idegrendszerünk nagyon bonyolult. Csupán egyetlen irányban kutatása azzal a veszéllyel jár, hogy kevés figyelem fordítódik a mellékhatásokra.
"Nehogy azt érjük el - óvja az eredményeken fellelkesülteket a túlzott sietségtől - hogy egy, korábban a magasságtól félő, "meggyógyított" páciens kilibben a tizedik emeleti ablakon, mert úgy érzi: már annyira nem fél, hogy repülni is képes!"
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag