Az Alzheimer-kór meglepő okai

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Azonosítottak a tudósok 27 olyan esetet, amelynek hatása annyira károsítja az agyat, hogy éveket öregszik. Már gyerekkorban elkezdődhet a folyamat: elég hozzá néhány olyan probléma, mint az elutasítás.

Olyan traumák, mint egy szeretett személy elvesztése, válás, vagy az állás elvesztése átlagosan négy évvel öregítik az agyat - állítják a tudósok. Sőt összesen 27 lehetséges életeseményt azonosítottak, amelyek annyira károsak az agyra, hogy csökkentik az élettartamát, ami még idő előtt olyan betegségekhez vezethet, mint az Alzheimer-kór.

A leggyakoribb traumák

A sérülések már gyerekkorban kezdődhetnek, amikor olyan problémák merülnek fel, mint az évismétlés vagy a kiközösítés. Ugyanilyen ártalmas stressz éri azokat a gyerekeket, akiknek a szülei munkanélküliek vagy drog- és alkoholproblémákkal küzdenek. Ezt követően felnőttkorig a szülők válása, a közeli hozzátartozó halála, a házastárs hűtlensége, vagy az utóbbiakkal folytatott komoly konfliktusok mind-mind rendkívül stresszesnek tekinthetőek. A pénzproblémák, a magáncsőd, az állás elvesztése és a komoly káresemények (tűz, árvíz) szintén ártalmasak.

A stressz folyamatos feszültség vagy idegesség, amely a szervezet válaszreakciója egy vagy több tartós negatív ingerre. Nemcsak pszichés megnyilvánulásai vannak, hanem a test működésére is hatást gyakorol. Bővebben az alábbi cikkünkben foglalkoztunk vele!

A tudósok szerint a traumával járó stressz gyulladást okoz az agyban, amely sérülékennyé teszi hosszú távon az olyan betegségekkel szemben, mint az elbutulás. A sok trauma pedig depressziót okozhat, amely ademenciaegyik rizikófaktora.

Dr. Maria Carrillo, az amerikai Alzheimer Egyesület szakértője szerint a 27-es lista mellett szóba jöhetnek még olyan tapasztalatok, mint az iskolaváltás, a költözés - ezek szintén kárt okozó traumák. "A stresszes események egész életünk folyamán elkísérnek, számtalan különböző dolog tud használni és ártani is. Az elbutulással és az agy egészségével az egész élet alatt foglalkozni kell, nem csak idősebb korban. Már a születés pillanatától figyelni kell az agyunk állapotára, ha nem korábban" - magyarázta.

A hétköznapi stressz is öregbíti az agyunkat
A hétköznapi stressz is öregbíti az agyunkat

Az amerikai Wisconsin Orvosi Egyetem 1320 ember adatát elemezte, átlagban 58 évesekét, akik információt szolgáltattak az őket ért stresszes tapasztalataikról, valamint részt vettek memória- és gondolkodási tesztekben.

A tanulmány eredményei szerint - amelyeket az Alzheimerrel foglalkozó londoni nemzetközi konferencián, az Alzheimer's Association International Conference-en mutattak be - minél több trauma ért valakit, annál rosszabbul teljesített a teszteken. Minden egyes negatív életesemény hatása átlagosan négyévnyi agyöregedésnek felelt meg. Összességében a résztvevők agya átlagosan 1,5 évvel volt öregebb, mint kellett volna. Az afro-amerikaiak körében mindazonáltal 60 százalékkal több stresszes életesemény történt, mint egy fehér életében, így a kutatók szerint etnikai körükben nagyobb lehet az elbutulás esélye. Sok országban azonban igen drága egy-egy ilyen vizsgálat.


Forrás: Daily Mail Online

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag