Alzheimer: újabb lépés a gyógyítás felé

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az agyban kialakuló plakkokban található finom szálak egyik fehérjéjének molekuláris szerkezete jelzi az Alzheimer-kórt a kutatók szerint.

A chicagói Illinois Egyetem kutatói új, fontos tényezőre bukkantak az Alzheimer-kór megértéséhez. Azt már eddig is tudták, hogy az agyban lerakódó plakkok fehérjéi a felelősek a kór kialakulásáért - írja a Science Daily.

Alzheimer-kór: mi történik az agyunkkal?

Rövid, közérthető és hasznos videó készült arról, hogy mi történik az agyunkkal Alzheimer-kórban. Az ismeretterjesztő kisfilmet ajánljuk betegeknek, hozzátartozóknak, ápolóknak, és mindenkinek, akit érdekel a betegség lefolyása. Kattintson!

Most felfedezték, hogy e lerakódásokban található szálakban kimutatható béta-amiloidban a 42-es jelű aminosav hosszú formájának fizikai szerkezete kulcsot jelenthet annak megértéséhez, hogy hogyan szaporodnak fel és gyűlnek össze a mérgező plakkok. Ezt közölte Yoshitakáról Ishii, az egyetem kémia professzora és a kutatásvezetője a Nature Structural and Molecular Biology című online folyóiratban megjelent tanulmányban.

Ishii és munkatársai azt is kimutatták, hogy az béta-amiloid 42 rostjai három lapos struktúrát (úgynevezett béta lapot) képeznek, és egymásra rétegződésükkel egy "S" mintázatot alakítanak ki. Illetve egy elég stabil kémiai szerkezetet hoznak létre egy úgynevezett só híd beiktatásával.

A 3-D szerkezet feltűnően eltér a béta-amiloid 40-től, egy kémiailag hasonló fehérjétől, amely szintén az Alzheimer-kórhoz kapcsolódik. A béta-amiloid 40-ből azonban hiányzik a végső aminosav, amely a negatív töltés hordozásához szükséges, hogy létrejöhessen a só híd. "Ez megmagyarázza, hogy béta-amiloid 42 miért nem lép kölcsönhatásba az béta-amiloid 40-nel, vagy rántja be azt az idegsejtekre mérgező a plakkokba" - mondta Ishii.

A béta-amiloid 40-et már korábban azonosították, mint az Alzheimer-kór kialakulásában résztvevő fehérjét, s megállapították, hogy erősen hajlamos a plakk-képzésre, de a mostani kutatások alapján a béta-amiloid 42 hatása erőteljesebb lehet a betegség lefolyására. Korábban a gyógyszerfejlesztés nem tett különbséget a két fehérje között, ami magyarázatul szolgálhat a kezelések hatástalanságára egyes esetekben.

Áttörés a gyógyításban

Áttörés a gyógyításban


A béta-amiloid 42 szerkezeti jellemzői és összecsukódó, rétegződő viselkedése új perspektívát kínál az amiloid terjedésére az Alzheimer-kór, de talán más neurodegeneratív betegségek esetében is. Azok a gyógyszerek, amelyeket az amiloid beta-40 ellen terveztek, talán nem is működnek jól a mérgezőbb amiloid beta-42 esetében. "Az amiloid beta-42 kémiai jellege óriási kihívást jelent a vegyészek és a strukturális biológusok számára" - véli Ishii. A kutatásban részt vevő egyik végzős diák, Yiling Xiao tisztázta a fehérje felépítését, s így a tanulmány első számú szerzőjeként is megjelenhetett - tudatta a Science Daily.

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag