A mély agyi stimuláció Tourette - szindrómában is hatásos

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Egy új kutatás azt sugallja, hogy a mély agyi stimuláció, amelyet több neurológiai betegségben már rutinszerűen alkalmaznak, a Tourette-szindróma kezelésében is hatásos.
"Eredményeink szerint ez az eljárás még a betegség súlyosabb formáiban is képes javítani betegeink életminőségét" - mondja Dr. Andrea Cavanna, a Birmingham-i Egyetem szakembere az Amerikai Neurológiai Társaság sajtóközleményében.

Becslések szerint 2 millió amerikai szenved Tourette - szindrómában, melynek vezető tünete, hogy az illető kontrollálhatatlanul, hangosan ismételget különböző hangokat, szavakat. Ezzel együtt járhatnak izomgörcsök, arcrángás, illetve a fej és a váll akaratlan mozgásai. A brit vizsgálatban 15, súlyos Tourette - szindrómás beteget vizsgáltak, akik kényszeres-rögeszmés zavarban is szenvedtek. A betegeknél sebészileg beültetett ritmusszabályozó segítségével végezték a mély agyi stimulációt.

 A Tourette - szindróma tünetei az alanyoknál átlagosan felére csökkentek, míg a kényszeres-rögeszmés zavarok, a depresszió és szorongás 26-33 százalékkal csökkent - számol be az eredményekről a Neurology. "Bár mindössze 15 beteget vizsgáltunk, de eddig ez a legnagyobb olyan vizsgálat, mely a mély agyi stimuláció hatékonyságát vizsgálja Tourette - szindrómában" - állítja Dr. Cavanna. "Különösen biztató, hogy két éves utánkövetésünk alapján mind a 15 betegünknél hosszútávú javulást értünk el" - tesz hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag