A kokainistáknak eltérő az agyuk

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A kokaint használók agyának a viselkedést és az érzelmeket monitorozó részei kisebb aktivitást mutatnak, amely a kutatók szerint érzékenyebbé teheti őket a kábítószer iránti függőségre - derül ki egy friss kutatásból.

MR felvételek segítségével a kutatók kimutatták, hogy gond van ezekkel az agyterületekkel, amikor a kokainhasználók tesztet töltöttek ki - például a droghasználattal kapcsolatos kérdésekkel - ahol a gyors és helyes válaszokat pénzzel jutalmaztak.

"Attól függetlenül, hogy ezek az agyi különbségek a függőség okai vagy következményei, az érintett agyi területeket terápiás célpontnak kellene tekinteni újfajta kezelések felhasználásával, a funkció és az önszabályozás javítására" - közölte a kutatás vezetője, Rita Goldstein pszichológusa (USA Energiaügyi Minisztérium Brookhaven Országos Laboratóriuma).

A vizsgálat eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában jelent meg. A kísérletben az aktív kokainhasználók egy csoportja és egy demográfiailag hasonló, ám egészséges résztvevő gombokat kellett, hogy megnyomjon, amelyek egy kábítószer használattal kapcsolatos szóval függtek össze, vagy egy semleges kifejezéssel, a helyzettől függően. A gyors, pontos válaszokért pénzjutalom járt.


Az agyi képalkotó felvételek megmutatták, hogy az agy azon része, amely normál esetben akkor válik aktívvá, amikor az emberek a saját viselkedésüket monitorozzák, a kokainistákban sokkal halkabb volt, kiváltképp a teszt azon részén, ahol pénzbeli jutalom nem járt és csak semleges kifejezéseket fordultak elő - amelyek a legkevésbé "érdekes" részek voltak, a kutatók szerint. Az elmúlt egy hónapban kokaint leggyakrabban használó résztvevők ezen agyterülete mutatta a legkisebb aktivitást.

A kokainhasználók számára legizgalmasabb tesztrész során - ahol a válaszokért pénzt nyerhettek és a használt fogalmak kábítószerrel kapcsolatosak voltak - az aktivitásuk sokkal alacsonyabb volt, mint egészséges társaiknak az agy azon területén, amely általában akkor halkul el, ha az illető elnyomja az érzelmeit. Ez a kutatók szerint azt sugallja, hogy a kokainhasználók megpróbálták leküzdeni a drog utáni sóvárgásukat, hogy a tesztre összpontosíthassanak.

"Ha tényleg le kell gyűrni egy erőteljes negatív érzést, mint a szomorúságot, szorongást vagy drog iránti vágyat, az agy ezen területének aktivitása gátlódik, valószínűleg, hogy kiiktathassa az érzelmek okozta "háttérzajt", hogy jobban fókuszálhassunk az adott feladatra" - magyarázta Goldstein, hozzátéve, hogy ebben az esetben a háttérzajt a korábbi droghasználat vagy a további drogok használata jelenti. Továbbá hozzáteszi, hogy a kokainisták a teszt ezen része során "feladat indukálta sóvárgásról" számoltak be.

Az agy viselkedést és érzelmeket monitorozó területeinek (amelyek az anterior cinguláris kérgi régióban találhatóak) aktivitását javító és megerősítő kezelések segíthetnek a drogfüggőknek az önkontroll visszanyerésében és az impulzív magatartás csökkentésében - összegezték a kutatók.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag