A hosszú élet génje a memóriát is serkenti

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Alzheimer-kór, memória, genetikai információ

Az a gén, amely a kalóriamegszorítás révén megnöveli az élettartamot, létfontosságú szerepet játszik az emlékezet és az agyi teljesítmény javításában is.

A SIRT1 gén által kódolt fehérje a laboratóriumi vizsgálatok során rágcsálókban lelassította az öregedés folyamatát.  A Nature folyóiratban közzétett tanulmány szerint az emberekben Sirtuin1 néven ismert ugyanez az enzim a memóriát és az idegsejtfejlődést is javítja az agyban. A kutatás a szakértők szerint az Alzheimer-kór és az ehhez hasonló korlátozó neurológiai betegségek elleni gyógyszerek kifejlesztését segítheti elő.

Alzheimer-kór

Alzheimer-kór

A bostoni MIT neurobiológiai programjának igazgatója, Li-Huei Tsai által vezetett kutatócsoport korábban azt mutatta ki, hogy a Sirtuin1 serkenti a neuronok túlélését olyan egerekben, amelyekben génmódosítással bizonyos degeneratív agyi rendellenességeket utánoztak.

"Most azt is kiderítettük, hogy a SIRT1 aktivitása javítja a memóriát és a plaszticitást" - nyilatkozta Tsai az egészséges agysejtek összekapcsolódási képességére utalva. "Ez az eredmény a SIRT1 sokoldalú szerepét bizonyítja az agyban, ami tovább erősíti annak lehetőségét, hogy a leromlott kognitív képességekkel járó betegségek kezelésében felhasználható lesz."

A kísérletek során a kutatók a SIRT1 génnel nem rendelkező egerek viselkedését és agyi fejlődését vizsgálták. A normál egerekhez képest rosszul reagáltak a hosszú távú memóriában és a térérzékelésben alapvető szerepet játszó hippokampusz elektromos stimulálására.

Alzheimer-kór első tünetei

Alzheimer-kór első tünetei
Alzheimer-kór esetén ez az egyik legelső agyi terület, amely károsodik. A genetikailag módosított kísérleti egerekben az agyi aktivitás kulcsfontosságú mérője, a neuronfejlődés denzitása is alacsonyabb volt. A memóriatesztekben nem tudtak különbséget tenni a régi és az új tárgyak között.

Tsai arról számolt be, hogy a SIRT1 hiányos egerek a kontroll egerekhez képest a memória mind a három területén gyengébbek. A tanulmány egy korábban ismeretlen mechanizmusra is rávilágított: a génműködést befolyásoló bizonyos mikroRNS-ek szabályozása által a SIRT1 gén lehetővé teszi a memóriafejlesztő fehérjék kifejeződését.

Tsai azt is hozzátette ugyanakkor, hogy mivel az eredmények csak előzetesek, korai lenne klinikai emberkísérleteket tervezni. Ennek ellenére a kutatás megnyitja az utat ennek lehetősége előtt, hogy egy szép napon a Szirtuin1 enzimeket fel lehet használni a memória és az agyműködés serkentésére egészséges emberekben.

"A szirtuinok aktiválása mérsékelt előnyökkel járhat az emberekben" - állítja a kísérlet vezetője.

A legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy a gén és az általa létrehozott enzimek egy visszacsatolási rendszer részét képezik, amely javítja a sejtek túlélését a stresszes időszakokban, különösen táplálékhiány esetén.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció, videó: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag