60 ezer epilepsziás él Magyarországon - többségük tünetmentesen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

epilepszia

Az epilepsziások közül nagyon sokan titkolják betegségüket, mivel még most is rengeteg tévhit övezi ezt a különös agyi problémát.

- Európában 6 millió ember szenved a betegségben, ám ennél jóval több, körülbelül 15 millió azok száma, akik nem számítanak epilepsziásnak, ám életükben egyszer már átéltek egy rohamot. A betegek éves ellátása 20 milliárd euróba kerül - mondta Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője az Európai Epilepszia Nap budapesti sajtótájékoztatóján.

A betegség leggyakrabban csecsemőkorban és gyermekkorban jelentkezik, ám az epilepsziát szerencsére sok gyermek kinövi, és később is fordul elő spontán gyógyulás. Azoknak, akik nem ilyen szerencsések, gyógyszerekkel tehető rohammentessé az életük, és csupán az érintettek 20-30 százaléka nem reagál a speciális orvosságokra. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egyre többen vállalkoznak műtétre, mellyel a páciensek 70-90 százaléka tehető tünetmentessé. Magyarországon ezt a kezelési módszert kevéssé ismerik az érintettek, pedig a sebészeti beavatkozás lehetősége adott.

Epilepszia

Epilepszia
Sajnos a betegek nagy része azért húzódik vissza és kerüli a társadalmi életet, mert a betegség még mindig stigmatizál. "Négyezer éve ismerjük az epilepsziát, de azóta sem változtak a betegséghez kapcsolódó hiedelmek, babonák. Az Európai Epilepszia Nap célja, hogy együttműködésre kérjük a jogalkotókat, a politikai és gazdasági élet irányítóit, cégeket és civileket az epilepsziával élők érdekében" - fogalmazott Pusztai Zsófia és hozzátette, hogy míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nyíltan felvállalják ezt a betegséget ismert emberek is, addig Magyarországon erre nincs példa.

Az elmúlt száz év során rohamosan fejlődtek a diagnosztikai és terápiás lehetőségek, ennek köszönhetően az epilepsziával élők 70-80 százaléka tünetmentessé tehető, tehát a társadalom aktív résztvevőivé válhatnak - hívta fel a figyelmet Jerney Judit, a Magyar Epilepszia Liga elnöke.

A sajtótájékoztatón részt vett több fiatal epilepsziás is, akik kérdésekre válaszolva szívesen beszámoltak életükről, betegségükhöz kapcsolódó érzelmeikről. Kiderült például, hogy ők szerencsére nem érzékelnek negatív hozzáállást, ha elmondják környezetüknek azt, hogy ilyen neurológiai problémájuk van, és a rendszeres gyógyszerszedés következtében ugyanolyan életet élnek, mint kortársaik. Ugyanúgy tudnak koncertre vagy 3D-s moziba járni, mint mások, és sem a párkapcsolatukban, sem a tanulásukban, pályaválasztásukban nem befolyásolja őket ez a betegség.

Mindannyian azt hangsúlyozták, hogy milyen fontos lenne, hogy az emberek megismerjék ezt a betegséget, illetve eloszlassák azokat az ijedelmeket, amelyek miatt még a mai napig is sokan kerülik az ilyen betegekkel való találkozást.

Kéky Kira

Animáció: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag