Minden szülész-nőgyógyász levelet kapott a H1N1-ről a tiszti főorvostól

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A betegség terjedéséről, lefolyásáról, a várandósok veszélyeztetettségéről, az oltás fontosságáról küldött nyílt és közvetlen levelet az országos tiszti főorvos a szülész-nőgyógyászoknak, és első mondatában rögtön arra kérte őket, hogy szánjanak időt a levél elolvasására.

"Az előttünk álló hetekben, hónapokban a világjárványt okozó influenzavírus gyors terjedése várható Magyarországon. Az új vírus esetében - a szezonális influenzától eltérően - a legtöbb súlyos megbetegedés és a legmagasabb mortalitás a gyermekek és fiatal felnőttek között fordul elő. A várandós nők és az újszülöttek magas kockázattal rendelkeznek a progresszív influenza megbetegedésre és a súlyos szövődményekre.

Nemzetközi adatok alapján a kórházi kezelésre szoruló pandémiás A(H1N1)v influenzás betegeknek eddig átlagosan a 7-10 százaléka volt második, harmadik trimeszterben levő várandós nő. A WHO szerint a várandós nőknek tízszeres a kockázata arra, hogy intenzívosztályos ellátásra szoruljanak az új influenza megbetegedés esetén a nem veszélyeztetett népességbe tartozókhoz képest.
Hazánkban 2009. 11. 30-án öt várandós nőt kezeltek intenzív osztályon, közülük négy gépi lélegeztetésre szorult. Egyikük sem kért és kapott influenza elleni védőoltást.

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama
November végéig az Európai Unió mintegy 20 országában kezdődött meg az új influenza elleni vakcinák alkalmazása. A várandós nők az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásai szerint az új influenza ellen elsőként védőoltásban részesítendők közé tartoznak.
Várandós nők esetén a várható kockázat-előny mérlegelésén alapul az influenza elleni védőoltások ajánlása. A fentiek értelmében - hacsak egyéb okból nem kontraindikált a védőoltás - egyetlen várandós nőt sem szabad lebeszélni az influenza elleni védőoltásról annál is inkább, mivel az influenzaoltásokra vonatkozóan nincs olyan adat, amely azt bizonyítaná, hogy a védőoltás akár az anyára, akár a magzatra nézve ártalmas volna.
Mit tehet Ön a várandós kismama és magzata egészségéért?

- Tájékoztassa a várandós nőt az influenza várható kockázatairól és a megelőzés lehetőségéről.
- Lássa el a várandós nőt tanácsokkal:
- Influenzaszerű tünetek észlelése esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz;
- Megbetegedés esetén csillapítsa a lázát, és használjon megfelelő - paracetamol tartalmú - lázcsillapító gyógyszereket erre a célra. Ibuprofen tartalmú lázcsillapítók adása ellenjavallott. Szalicilát és nemszteroid gyulladásgátlók/lázcsillapítók alkalmazása a terhesség 3. trimeszterében szintén ellenjavallt, és az 1. és 2. trimeszter során is csak nagy óvatossággal adhatók, amennyiben az alkalmazásuk feltétlenül szükséges;
- Kerülje a szoros érintkezést influenzás beteggel;
- Gyakran mosson kezet, és szigorúan tartsa be az egyéb higiénés ajánlásokat.
- A szakmai ajánlások szerint a várandós nők antivirális kezelését az influenzaszerű tünetek fellépését követően minél gyorsabban (lehetőleg 6 órán belül, de maximum 48 órán belül) meg kell kezdeni, és ehhez az influenza laboratóriumi
megerősítése nem szükséges. A 2009-10-es influenzajárvány során minden influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló várandós nő esetében vélelmezni kell az A(H1N1)v influenzafertőzést.
- Várandós nők számára térítésmentesen rendelkezésre áll a pandémiás influenza elleni védőoltás. Kérjük, hogy valamennyi Ön által gondozott várandós nőnek, illetve tervezett terhesség esetén már a terhességet megelőzően ajánlja fel az influenza elleni védőoltást, mivel a védőoltás a várandós nők esetén életeket menthet.

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Tájékoztassa a várandós nőt az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos nem várt eseményekről, és azok előfordulási gyakoriságáról. Hívja fel a figyelmet arra, hogy a "nem-oltásnak" is van veszélye, amely jelen helyzetben messze túlszárnyalja a védőoltás kockázatát.
A világjárványt okozó influenzavírus gyorsan terjed a lakosság körében, és előfordulhat, hogy a járvány során a vírus genetikai állománya oly módon változik, hogy ennek következtében a vírus virulenciája, a terjedési képessége, az antivirális szer érzékenysége módosul. Kérem, hogy kísérje figyelemmel a járványügyi eseményeket, és legyen naprakész azokban a kérdésekben, amelyeknek hatása lehet a várandós nők gondozására és a betegellátásra.

A fenti levelemnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a várandós nők fokozott veszélyeztetésére, az influenza elleni védőoltás szükségességére, a leendő szülők és a gondozó orvosok fokozott felelősségére" - zárul Dr. Falus Ferenc
országos tiszti főorvos levele, amelyet azért közlünk, hogy a kismamák is tudják, milyen hivatalos levelet kapott a szülész-nőgyógyászuk a tiszti főorvostól.

A levél egyébként megtalálható az ÁNTSZ oldalán is.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag