Még nincs vége a világjárványnak!

Kövessen minket!

A H1N1-influenza elleni védekezést tervező szakértők szerdán arra hívták fel a figyelmet, hogy még nem ért véget a világjárvány, és elutasították azokat a vádakat, melyek szerint jogtalanul befolyásolták volna őket a gyógyszergyártók.

Kijelentéseik az Egészségügyi Világszervezet által felállított független szakértőkből álló bizottság első megbeszélésén hangzottak el. A bizottság azt vizsgálja, helyes volt-e az ENSZ egészségügyi hivatalának az A(H1N1) influenzával kapcsolatos tavalyi nemzetközi reakciója.

Influenza

Influenza

"Nem azért vagyunk itt, hogy védjük vagy vádoljuk a WHO-t. Nem ez a feladatunk. Az a dolgunk, hogy kiderítsük, milyen tanulságokat lehet levonni a reakció javítása érdekében" - nyilatkozta a bizottság elnöke, Harvey Fineberg, a washingtoni Orvostudományi Intézet professzora.

John Mackenzie, a WHO influenza és világjárvány-riasztásokkal kapcsolatos tanácsadó testületének vezetője a bizottság előtt elmondta, hogy a riadót nem lehetett lefújni a járvány a déli féltekén várható második hulláma előtt. A WHO Sürgősségi Bizottságának ausztrál elnöke közölte, várakozva figyeli, hogyan alakul az A(H1N1) helyzete a déli félteke hagyományos őszi és téli influenzás időszakában a következő hónapokban.

"Nem hiszem, hogy egyelőre lefújnánk a közegészségügyi riadókészültséget" - nyilatkozta Mackenzie. "Amíg nem vagyunk biztosak, nem mérsékelhetjük a készültségi szintet."

Az általa vezetett testület kulcsszerepet játszott abban, hogy nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet és különböző riasztási szinteket hirdettek az új vírus miatt. A szervezet többek között világjárványt is hirdetett. A testület várhatóan a következő két-három hétben ül össze újra. Mackenzie korábban nem ismert tényeket ismertetett meg a rendkívül bizalmasan működő testület döntéshozatalával kapcsolatban 2009. április 24 óta. Beszámolt arról, hogy a riasztási szint emelésére tett javaslatokat és a világjárvány státusz fenntartását gyakran "heves vitákat követően", egyöntetű szavazással fogadták el. A döntéseket szinte szó szerint követte Margaret Chan, a WHO főigazgatója is.

A felülvizsgálati bizottság vizsgálatát az indokolta, hogy a bizonyítékok alapján az A(H1N1) influenza az északi féltekén az influenzás időszak végén visszahúzódott, és a halálozás és a megbetegedések tekintetében sokan kételkednek súlyosságában.

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama
Mackenzie, akinek munkáját szintén górcső alá veszik, kitart amellett, hogy a vírus egyértelműen ugyanolyan súlyos, mint azok, amelyek az 1957-es és az 1968-as pandémiákat okozták, azzal a különös jellegzetességgel, hogy a fiatalokra és a terhes nőkre veszélyesebbnek bizonyult, mint az idős emberekre.

A 29 tagú vizsgálóbizottság első ülésén a járvány súlyossága, a gazdag és szegény országokban adott reakciók egyenlősége, és az influenzával kapcsolatos kommunikáció állt a tárgyalások középpontjában. A főszereplőket arról is megkérdezték, milyen befolyással bírt a gyógyszeripar a speciális tömeges védőoltás szükségességének meghatározásában.

A WHO védőoltásokkal kapcsolatos tanácsadó testületének vezetője szerint "aprólékos gondot" fordítottak arra, hogy elkerüljék az érdekellentéteket. David Salisbury, a védőoltással kapcsolatos Strategic Advisory Group of Experts (SAGE) vezetője szerint a testület tagjait átvilágították, és az A(H1N1) oltóanyagot illető eljárásokban nem jelentettek érdekellentétet. A SAGE tavaly döntő jelentőségű tanáccsal látta el Chant azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e speciális oltóanyagot előállítani a vírus ellen, és milyenek az oltóanyag-igények. A brit Salisbury elmondta, hogy a gyógyszergyártókat is meghívták, hogy részt vegyenek az oltóanyag-gyártási kapacitásról szóló tárgyalásokban.

A magyar vakcina az egyik legjobb a világon

A magyar vakcina az egyik legjobb a világon

"Tudomásom szerint az iparág nem tett mást, mint tudományos információval látott el bennünket" - tette hozzá. "Egyetlen-egyszer sem fordult elő, hogy befolyásolni próbáltak az általunk kiadott javaslatokat, vagy a kiadott javaslatok tartalmát." Mackenzie azt is kiemelte, hogy az általa vezetett testület tagjaival és munkájával kapcsolatos titkolózással csupán a kereskedelmi, illetve állami nyomás ellen kívánják megvédeni őket.

A vizsgálóbizottság következő ülését várhatóan június és szeptember utolsó hetében tartják. A köztes időben az Interneten keresztül folytatnak levelezést az ügyben. A bizottság szándékait tartalmazó előzetes jelentést a WHO éves közgyűlésén teszik közzé a jövő hónapban.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció, videó: HáziPatika.com
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag