Kritikus szintet ért el a rezisztencia!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Kritikussá vált, ezért veszélyezteti a betegellátást, hogy az elmúlt 10-15 évben egyre több baktérium vált ellenállóvá antibiotikumokkal szemben.
Ennek eredményeként nőtt a gyógyuláshoz szükséges idő, és emelkedett a kezelés költsége.

Bár a rezisztencia kialakulása természetes folyamat, hiszen a baktérium is harcol a túlélésért, de a mostani probléma okozója az ember.

A megemelkedett antibiotikum-fogyasztás és a bakteriális rezisztencia mértéke között mindenképpen összefüggés van, bár nem ez az egyetlen oka a problémának - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen Prof. Dr. Ludwig Endre (az Infektológiai Szakmai Kollégium elnöke), Prof. Dr. Nagy Erzsébet (SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára) és Helmut Walerius az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának képviselője ismertette az I. Európai Antibiotikum nap kapcsán a gyógyszerek helytelen alkalmazásának veszélyeit.

Kétségtelen, hogy az antibiotikumok szakmailag nem megfelelő és sokszor felesleges alkalmazása is jelentősen hozzájárul a rezisztencia növekedéséhez, épp ezért a világ számos országában összehangolt és szervezett munka folyik az antibiotikumok ésszerű felhasználása érdekében.

Az eredmények jelentősek - ismertették a szakemberek.

Az ambuláns betegellátásban 5 százalékkal csökkent az antibiotikum fogyasztás, csökkent a bakteriális rezisztencia mértéke és a kezelés költsége is. Minden 1 Euró befektetés 8 Euró megtakarítást eredményezett néhány év alatt.

Az intézményi szintű, kórházi antibiotikum alkalmazás ésszerűsítése és a rezisztens baktériumok terjedését megfékező infekció kontroll az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában 30 éves múltra tekint vissza. A legeredményesebb módszernek az bizonyult, ha az infekciók kezelésében jártas szakembereket, infektológusokat, klinikai mikrobiológusokat, gyógyszerészeket, epidemiológusokat vontak be a betegellátásba, és biztosították a megfelelő mikrobiológiai diagnosztikai hátteret.

A hazai mikrobiológiai laboratóriumok minden nehézségük ellenére magas színvonalú diagnosztikai tevékenységre képesek. A nemzetközi elvárásoknak megfelelően használják a legújabb diagnosztikai eljárásokat. A mikrobiológiai diagnosztikát forradalmasító molekuláris genetikai módszerek alkalmazásának azonban gátat szab a finanszírozás megoldatlansága és a járó beteg ellátásban alkalmazott korlátozás a módszerek alkalmazásában - áll az ÁNTSZ sajtóközleményében.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag