Influenza ellen: iskolabezárás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Halálos influenzajárvány felbukkanása esetén az iskolák bezárása akár 15 százalékkal is csökkentheti a fertőzések számát, ez pedig tízezrek életét mentheti meg - publikálták véleményüket brit járványügyi szakemberek.
Az utóbbi években egészségügyi szakemberek világszerte aggódnak az erősen virulens H5N1 törzs esetleges mutációja miatt, mely lehetővé tenné a madárinfluenza emberről emberre terjedését, világjárványt robbantva ki. Rengeteg tudós dolgozik vakcinák, valamint vírusellenes gyógyszerek kifejlesztésén, de az ilyen készletek felhalmozása költséges, és senki sem tudja, hogy mennyire válnak be a jövőben mutálódó vírus ellen.
Simon Cauchemez és munkatársai a Londoni Imperial College Járványelemző és Modellező Központjában egy másik, gyakran vizsgált, az ilyen helyzetek megoldására szolgáló módszert tanulmányoztak, nevezetesen a gyerekek távoltartását az iskolától. "Nem nagyon van egyetértés az iskolák járvány idejére történő bezárásának járványügyi hatásairól" - jegyezték meg a kutatók.
A hatás elemzése érdekében Dr. Cauchemezék 1985-2006. közötti olyan francia influenzajárványok adatait elemezték, melyek - részben - kéthetes iskolai szünet idejére estek. Megállapították, hogy az osztálytermek bezárása 20-29 százalékkal csökkentette az influenza gyermekek közötti terjedését. Ezekből az eredményekből kiindulva arra a következtetésre jutottak, hogy egy súlyos járvány ideje alatt az iskolabezárás 13-17 százalékkal csökkentené az összes fertőzés számát, és 18-23 százalékkal a gyermekek megbetegedéseit.
A hatás lényege, hogy térben és ezzel időben elnyújtja a járványfolyamatot. Ha a gyerekek otthon maradnak, a legrosszabb héten akár 40 százalékkal is csökkenhet az orvoshoz fordulók száma, ami megelőzi az egészségügyi intézményekre ilyenkor váró rendkívüli túlterhelést. Cauchemez arra is felhívta a figyelmet, hogy hosszabb időre nehéz lenne fenntartani a gyermekek közötti alacsony terjedési arányt. Azt is megjegyezte, hogy bármilyen pozitív egészségügyi hatást csak a több mint egy hónapig tartó iskolabezárások pénzügyi és társadalmi következményeivel együtt lehet értékelni.
Bár a kutató abban biztos, hogy eredményeik bármelyik európai országban megállják a helyüket, mivel mindenhol hasonló az iskolai szünetek rendszere, a fejlődő országokra már korántsem lehet ilyen egyértelműen alkalmazni azokat.
A huszadik században három nagy influenzajárvány volt. Az 1918-as spanyolnátha 20-40 millió áldozatot követelt, míg az '57-es és '68-as világjárványok egyenként mintegy egymillió halálesetet okoztak.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag