H1N1: tudnivalók iskolások, óvodások szüleinek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az ÁNTSZ az alábbi tájékoztatást adta ki az óvodások, iskolások szüleinek, nevelőinek, oktatóinak.

-Már több oktatási, nevelési intézményben fordult elő a tanév során, hogy csoportosan fertőződtek meg a gyerekek, mi áll ennek a hátterében?

Így kell kezet mosni

Így kell kezet mosni

Az óvodákban és iskolákban - mint zárt közösségekben - a gyerekek könnyen terjeszthetik a fertőzést egymás között, és átadhatják a felnőtteknek is. A zárt gyermekközösségekben azért terjedhet gyorsabban a vírus, mert a gyermekek általában nem tartják be a kézhigiéné szabályait, a köhögés-tüsszentés etikettet vagy járványos időszakban nem helyeznek kellő hangsúlyt az egymás közti megfelelő távolság betartására. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint az új influenzavírus által okozott legtöbb megbetegedést az 5-24 éves korosztályból jelentették.

- Hogyan tájékozódhatnak az iskolák és fenntartóik arról, hogy mikor, milyen intézkedések javasoltak?

Szeptember elején, a tanév kezdetén tájékoztató anyagokat juttatunk el valamennyi iskola számára a fontos tudnivalókról, újabb tájékoztatócsomag készül az új influenza elleni védőoltással kapcsolatban. Az influenza földrajzi terjedésétől függően az influenza járványügyi helyzete és hatása helyi szinten különbözhet attól, amit az ország más részein tapasztalnak, ezért az adott időben javasolt intézkedések is különbözhetnek területenként. Ezért különösen fontos a folyamatos együttműködés az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézetével. Az ÁNTSZ az influenza megjelenésével egyidejűleg egy munkaidőben ingyenesen hívható zöld számot (06-80-204-217) működtet, ahol bárki felteheti kérdéseit és szakemberektől kap érdemi, megnyugtató választ. Az EüM (www.eum.hu), az ÁNTSZ (www.antsz.hu) és az OEK (www.oek.hu) honlapjain a legfontosabb friss információk folyamatosan elérhetőek.

- Kik azok a diákok és a tanárok közül, akik az influenza súlyos szövődményeit tekintve fokozott kockázati csoportba tartoznak?

Bárki elkaphatja az influenzát (az egyébként egészséges személyek is), és szövődmények is előfordulhatnak bármely korosztályban. A szövődmények szempontjából azonban a leginkább veszélyeztetettek a krónikus alapbetegségben szenvedők életkortól függetlenül (például krónikus tüdőbetegek - beleértve az asztmásokat is -, a nagymértékben elhízott személyek, főleg ha cukorbetegségük is van, a szívbetegek) és a várandós kismamák.

Tévhit, hogy az oltás legyengíti a szervezetet

Tévhit, hogy az oltás legyengíti a szervezetet

- Mit tehetnek a családok, a diákok és az iskolai dolgozók az influenza megelőzése érdekében?

Az új influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás! A 18 éven aluli gyermekek, illetve az oktatási intézmények dolgozói, továbbá a kollégiumban dolgozó részére a magyar állam térítésmentesen biztosítja vakcinát, mely az iskolaorvosi szolgálatnál kérhető.

- Mennyi ideig kell a beteg diákoknak, vagy iskolai dolgozóknak otthon maradniuk?

Az influenzaszerű tünetekkel megbetegedett gyermek, vagy dolgozó maradjon otthon egészen a lázas állapot megszűnését, illetve a lázcsillapítók szedését követő 24 óra elteltéig. Ha a betegség lefolyása súlyosabb, akkor javasolt a legalább 7 napig tartó otthon tartózkodás. Kórházi kezelés esetén a lábadozás hosszabb időt vesz igénybe, és a kockázati csoportokba tartozóknál is érdemes legalább egy hétig otthon maradni.

- Otthon kell-e maradniuk a beteg gyerek szüleinek is?

Nem feltétlenül, hacsak nem kicsi még a gyermek, vagy a tünetei olyan súlyosak, hogy az orvos ezt tanácsolja. A szülőknek azonban javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek a saját és a testvérek, vagy egyéb családtagok egészségi állapotára, és influenzaszerű tünetek észlelésekor maradjanak ők is otthon a teljes gyógyulásig.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag