Be kell oltani a Mikulást is!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az ÁNTSZ ajánlásai az ünnepségekhez (például Mikulás, Karácsony)

A helyi járványok nem egy időben zajlanak. Az ország különböző területein különböző időben kezd el terjedni a vírus járványos méretekben. Azokon a területeken, ahol éppen járvány van, különösen fontos, hogy külön figyelmet fordítsunk a zsúfoltsággal járó rendezvényekre, és mérlegeljük a szükséges intézkedéseket. Az aktuális helyi járványhelyzetről az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi/kerületi intézetei adnak tájékoztatást.

A szülők, intézményvezetők, programszervezők egyedileg dönthetnek úgy, hogy az adott járványügyi helyzetre tekintettel, megelőzésképpen inkább elkerülik, vagy elhalasztják az adott rendezvény szervezését és látogatását. Tömegrendezvények, zsúfoltsággal járó események ugyanis felgyorsíthatják az influenza terjedését. A rendezvények szervezésekor mérlegelni kell a kockázatot és a várható előnyöket.

Abban az esetben javasoljuk a rendezvény elhalasztását, ha és amennyiben ettől jelentős egészségnyereség várható. (Például ha helyi járvány idején a rendezvényen olyanok kerülnének egy légtérbe, akik egyébként a mindennapok során nem találkoznak egymással, az ünnepség elhalasztásával jelentős egészségnyereséget érhetünk el).
A rendezvények megtartása során a fertőzés széleskörű terjedése megelőzhető, ha az adott iskolában a kampányoltások a téli ünnepségek előtt időben megtörténnek.
Amennyiben úgy döntenek, hogy a munkahelyi/iskolai rendezvényeket megtartják, javasoljuk az alábbi intézkedések betartását.

o Igyekezzenek tágas, jól szellőztethető helyszínt találni az ünnepség megtartására.
A kis, zárt, rosszul szellőző helyiségekben, főleg ha a rendezvény zsúfoltsággal jár, gyorsan terjedhet az influenza

o Mindazok, akik influenzaszerű megbetegedés tüneteit észlelik, maradjanak távol az ünnepségtől, illetve ha a tünetek az ünnepség közben kezdődnek (láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás), akkor lehetőség szerint küldjék őket (kísérettel)
haza.

o Gondolkodjanak alternatív megoldásokon az ünnepségek megtartásakor, amellyel elkerülhetik a zsúfoltságot, és a gyermekek közötti szoros kontaktust.

o A Mikulás számára a megelőzés különösen fontos, hiszen december elején ők nagyon sok gyermekkel találkoznak, ezért az esetükben a fertőzésveszély nagy.
Javasoljuk nekik megelőzésképpen az influenza elleni védőoltást. A védettség kialakulásához mintegy tíz napra van szükség, ezért jelentkezzenek mielőbb a védőoltásért a háziorvosnál, vagy a kijelölt oltópontokon.

o A szülőknek javasoljuk, hogy részesítsék előnyben a Mikulás házhoz hívását.

o Amennyiben a Mikulás idős, túlsúlyos, vagy krónikus alapbetegségben szenved, ezért az influenza súlyos lefolyására nézve fokozott kockázati csoportba tartozik, akkor a számára az influenza elleni védőoltás különösen fontos. A kockázati csoportba tartozók térítésmentesen kérhetik az influenzaoltást a háziorvosuknál.

o További elővigyázatossági intézkedésként biztosítsuk a Mikulás és a résztvevők számára a gyakori kézmosás, kézhigiéné feltételeit, valamint jól látható helyre helyezzünk ki papírzsebkendőket. A szakáll, bajusz, amely a Mikulás hagyományos viseletéhez tartozik, szintén veszélyt jelenthet, ha váladékcseppek tapadnak rá. Ezért kerüljék a puszit, a kézfogást és a szoros kontaktust a gyermekekkel.

A H1N1 oltást végző 29 központ adatait itt találja térképen is:
H1N1-es oltóközpontok

Az oltás feltételeiről ebben az írásunkban talál részleteket!


*********************************************************************************************************

Olvasói pályázatunkra december 7-ig várjuk jelentkezésüket:

Hűséges olvasóinkat jutalmaznánk!
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag