Kérdések és válaszok

Kisfiam 6 hete megy egyedül, de egyre többször látom, hogy lábujjhegyen teszi, és az esések száma is megnőtt. Az udvaron cipőben kevesebbet esik. Az édesapjának Achilles-ín betegsége van, ezért aggódom.

Ha a gyermekorvos látná a problémát, akkor valószínűleg beutalta volna önöket már fejlődésneurológiára vagy ortopédiára. Ha nem biztos a háziorvosban, akkor vigye el ortopédiai kivizsgálásra a kisfiát, és ha ott is mindent rendben talál az ortopédus, akkor teljes mértékben megnyugodhat. A legtöbb esetben nem probléma a lábujjhegyen járás, ne aggódjon, nagyon sok baba így kezdi. A legtöbb amit tehet, hogy megvárja a gyermeki idegrendszer és izomzat összehangolt működését. Ne siettesse, bőven ráér még lépegetni önmagától. Sőt annál jobb, minél később terheli a kis lábboltozatát, lábizmait, hiszen annál jobban elbírja majd saját magát, így kisebb lesz az esélye a lúdtalp, gerincferdülés kialakulásának.

Kislányom 7. hónapos, és a hasára fordul már 6 hónapos kora óta, de vissza nem fordul, és még jelét sem látom annak, hogy próbálkozna. Már hagytam, hogy egy kicsit küzdjön, de nagyon nagy sírásba kezdett. Elég sokáig gyönyörűen tartja magát. Természetesen nem szeretném siettetni a dolgot és tudom, hogy nem vagyunk lemaradva semmiről, csak időben szeretnék segítséget kérni. Azt is hozzátenném, hogy 60 cm-rel és 4400 grammal született. Jelenleg 80-as ruhákat hord, és 9300 gramm a súlya (szerencsére még szopizik).

Nagyon ritka, amikor a kisgyerek 4 hónapos korában akaratlagosan forog. Jellemzőbb a 6-7 hónapos kor, de az akaratlagos forgás 8 hónapos koráig is elhúzódhat. A mozgásfejlődés egészséges határai nagyon tág határok között mozoghatnak. Így pl. az első baba lépések akár 9 hónaposan és akár 16 hónaposan is egészségesnek tekinthetőek. Tehát egyáltalán nem kell aggódnia! Fejlesztő gyakorlatok ugyan vannak, de 8 hónapos kor előtt nem kezdjük a babák fejlesztését ebben az esetben. Ha a háziorvos úgy látja, hogy a baba a súlya miatt kicsit lustább, akkor még ez az időpont is kitolódhat. A legjobb, ha az izomzat és idegrendszer összehangolt működése a saját ütemében fejlődik. A fejlesztés helyett inkább ajánlanám a sok játékot a szülőkkel, ringatást, babusgatást stb. Ha nagyon aggódik, akkor egy lepedőre fektesse rá gyermekét és a lepedő két szélét megfogva emelje meg, úgy hogy a babát ne fordítsa meg a lepedővel, csak segítse az irányt a babának, a forgást már a baba végezze.

Csontkovácsnál voltam három hete, és úgy érzem, meghúzódtak a hátam jobb oldalán lévő izmok. Olyan, mintha nem tartana az izom rendesen. A derekam is fáj időközönként. Addig is fájt,de azóta felerősödött. Vajon az ín is meghúzódhatott? Az ízületeknek lehet maradandó baja?

Nincs Magyarországon csontkovács diploma, úgyhogy nem igazán tudom milyen végzettségű szakembernél járhatott. Ajánlom, hogy keressen fel minél hamarabb egy jó ortopéd szakorvost és kérjen részletes kivizsgálást! Sok magát szakembernek mondó kuruzslóról derült ki, hogy nincs megfelelő élettani, anatómiai stb. tudása a végzett tevékenységhez, ebből kifolyólag okozhatnak nagyon komoly ízületi problémákat is!

A férjemnek problémája van a fitymájával. Egy ideje arra panaszkodik, hogy fáj neki a behatolás, utána elmúlik a fájdalom. Mindemellett a fityma sokszor berepedezik, fáj neki.

Férjének panaszai hátterében másodlagos fitymaszűkület áll. Leggyakrabban hasonló tüneteket a lichen sclerosus nevű bőrbetegség okozza, melynek megkísérelhető konzervatív kezelése (szteroidos kenőccsel), de sokszor a fityma eltávolítása válik ennek ellenére szükségessé.

Eddig úgy gondoltam, hogyha formás, szálkás testet szeretnék elérni, elengedhetetlen a megfelelő izom-zsír arány, amit intenzív edzéssel és megfelelő étrenddel tudok elérni. Intenzívebb sportolással nem lehet zsírt leadni, szálkásabb testet elérni?

A különböző intenzitású edzéseket különböző energiaszolgáltatók látják el energiával. A működő izomnak elegendő oxigénre van szüksége, hogy az energiát a lerakódott zsírszövetből tudja nyerni. Ha az izom nem jut elegendő oxigénhez, akkor tejsav keletkezik, ami blokkolja a zsírégetést. Ezért ajánljuk a hosszabb időtartamú szubmaximális terhelést, azaz a max. pulzus 80 %-ig. Max. pulzus: 220-életkor.

Kislányom 26. hétre született, most 2 éves. Minden rendben van vele, kivéve, hogy még mindig rengeteget közlekedik lábujjhegyen. El kell vinnünk őt neurológiára megint? A Katona- vagy a Dévényi-módszert célszerű választani?

A lábujjhegyezést több dolog is okozhatja. Az egyik lehet ortopédiai probléma, amikor az ízületek/izmok kissé megrövidültek. A másik lehet egy rossz szokás, ez általában akkor alakul ki, ha a gyermek korábban bébikompban közlekedett. A harmadik ok pedig lehet az ún. szenzoros érzékelés zavara, amikor a gyermek úgy próbálja meg stabilizálni saját magát, illetve a saját testét megfelelő módon érzékelni, hogy lábujjhegyre áll, ezzel megfeszítve a saját izmait. Természetesen az is lehet, hogy ez a lábujjhegyezés még a normál kategóriába esik. Ez függ attól is, hogy mióta csinálja, és milyen rendszerességgel jár lábujjhegyen. Ezeket az okokat egy egyszerű vizsgálattal el lehet dönteni, és ennek fényében megbeszélni a szükséges tennivalókat, ha van egyáltalán ilyen. A terápiát illetően a kicsi a Katona-módszerből már mindenképp kinőtt, és elvileg a Dévény-féle kezelés is max. 2 éves korig alkalmazott, bár vannak speciális esetek, amikor nagyobb gyereket is fogadnak. Én személy szerint a komplex terápiának a híve vagyok, amikor a gyerek igényeinek és állapotának megfelelően választjuk ki a szükséges terápiás módszert, a feladatokat, a fejlesztés idejét.

Férjemnek orbánc betegsége van, ami a lábfején mutatkozik. Bár a kórházban kapott kezelést, lábfeje mégis tovább dagad. Mit tehetünk?

Az orbánc magas lázzal, rendszerint hidegrázassal és rossz közérzettel járó betegség, amely antibiotikumra gyógyul. Szövődménye lehet például a nyirokerek sérülése, amelynek következménye a tartós duzzanat. Ezt megfelelő masszírozással lehet javítani, valamint gumiharisnya, vagy fásli viselésével.

Három héttel ezelőtt nyaki porckorongsérvvel műtöttek, azóta nagyon rekedt vagyok, de torokfájdalmam nincs. Mit tegyek?

Várjon. A műtét során elég megterhelés éri a nyakat, az ott levő idegeket, szöveteket, hangszálakat, ahhoz, hogy átmeneti vizenyő, duzzanat miatt egy kis ideig rekedtség alakuljon ki. Sokszor az altatás alatti lélegeztetés - ha volt ilyen - szintén ezzel járhat. Végleges rekedtség is kialakulhat, ha műtét során sérül az idegszál vagy hangszalag, ha a környékén volt maga a beavatkozás, de erre a sebész tud válaszolni. Ennek az esélye nyilván kisebb.

Cikkek