Ami nélkül nincs élet - ismerjük meg a kalciumot!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Gondolt már arra, miért hallunk annyit a kalciumról a csontritkulás, az allergia, a fogszuvasodás kapcsán? A kalcium az ásványi anyagok közül a legfontosabb számunkra: majd minden ember körülbelül egy kiló kalciumot cipel testében.

Kalciummal teli világ

A kalcium puha, késsel vágható, szürkésfehér, ezüstös fém, az alkáli földfémekhez tartozik, a periódusos rendszer huszadik eleme. Mivel nagyon könnyen lép reakcióba vízzel, oxigénnel, a természetben csak vegyület, illetve oldott ionok formájában találkozhatunk vele.

Mindazonáltal a földkéreg ötödik leggyakoribb eleme és a harmadik leggyakoribb féme. A tengervíz 0,15 tömegszázaléka kalcium-klorid. Ha csak kis mennyiségben is, de fontos alkotója a természetes édesvizeknek is, oldott formában a magnéziummal együtt meghatározó tényezője a vízkeménységnek; a kemény víz több kalciumiont tartalmaz.

Ha tiszta formában akarjuk megismerni, vegyületeiből kell előállítani, ami először 1808-ban sikerült. Neve a latin "calx" szóból származik, melyet a rómaiak mészkő, mészhabarcs jelentésben használtak. Leggyakoribb szervetlen előfordulása a mészkő (kalcium-karbonát), a gipsz (kalcium-szulfát) és a dolomit. Összesen mintegy kétszáz kalciumtartalmú ásványt ismerünk.

Az élő szervezetekben az ásványi anyagok közül a kalcium van jelen a legnagyobb mennyiségben.

Kalcium nélkül sincs élet

Számos szerves vegyületben fellelhető ez az elem, s mivel a növekedésükhöz elengedhetetlen, növényekben és állatokban egyaránt találkozhatunk vele. Sok növényben (ilyen például a spenót és a sóska) kristályos kalciumsó-, pontosabban kalcium-oxalát-zárványokat is találunk. Látható formában az emlősök csontjaiban, a csigák és a kagylók külső vázában vagy éppen a tojáshéjban találunk kalciumvegyületeket. Sőt fogaink is kalciumvegyületből vannak, ám valójában minden sejtünkben megtalálható.

A sejtanyagcsere-folyamataiban is fontos, nélküle számos sejten belüli jeltovábbító rendszer működése leállna, sok enzim és hormon működésképtelenné vagy "bekapcsolhatatlanná" válna, mivel a kalcium az enzimek aktivizálásához szükséges.

Sejt nincs meg nélküle

A kalcium mindenhol megtalálható a sejtekben, legyen szó növényekről vagy állatokról, egysejtűekről vagy főemlősökről. Többek között a sejthártyák stabilitásáért felel, de szerepet játszik a sejtosztódásban, különböző anyagcsere-folyamatokban is. Az állatvilágban általánosan érvényes, hogy a kalcium a legnagyobb tömegben előforduló ásványi elem.

Kalcium-fluorid az egyik építőanyaga az emberi fogzománcnak, az elasztikus kötőszöveti rostoknak, a hámsejtek elasztikus rostjainak, de van belőle az agyban, a szívben, a máj szövetében, a vesékben és a szemlencsében is, tehát jóformán mindenhol. Kalcium-foszfát valamennyi sejtben, főként a sejtmagban található, és nem hiányozhat az egészséges nyálkahártyákból sem.

Egy felnőtt férfi testébe több mint 1 kg kalcium épül be különböző formában, a nőknél mennyisége a kisebb csontváz miatt valamivel kevesebb. A kalcium mintegy 99 százaléka található a csontokban kalcium-fluorid, kalcium-foszfát és kalcium-karbonát formájában, a maradék egy százalék a vér, a szövet közötti folyadék és a többi szövet között oszlik meg. Az arány a többi gerinces állatnál is igen hasonló. Vérünk kalciumának nagyjából 55 százaléka szabad Ca++ ion formájában, 40 százaléka különböző fehérjékhez kötődve, míg 5 százaléka szerves savakban van jelen.

Mit keres ennyi kalcium a testünkben?

A kálium- és nátriumionnal együtt a kalciumion nélkülözhetetlen az idegek ingerületvezetéséhez, az idegrendszeri parancsok átadásához, így például az izmok mozgatásához. Az izomrostok összehúzódásának feltétele, hogy a kalcium az ioncsatornákon keresztül az izomsejtbe áramoljon. Hiányát épp ezért ijesztő, de kalciumpótlással gyorsan kezelhető izomgörcsök is jelezhetik.

A kalcium a véralvadás folyamatának láncreakciójához is fontos. Hogy mindig legyen belőle elegendő, a szövet közötti folyadék és a vér kalciumkoncentrációja szigorúan szabályozott. A kalciumfelvételt és a kalciumkiválasztást számos hormon irányítja, és szükséges hozzá D-vitamin is.

Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, hiszen itt is számos biokémiai reakciót, így a fehérjék és enzimek működését a kalciumkoncentráció változása állítja be. Nem véletlenül adnak allergiás rohamok enyhítésére kalciumot.
Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag