A várakozási idő igen, a panaszok száma nem csökkent

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A kezdeti nehézségek után stagnál a betegjogi képviselőhöz forduló panaszosok száma Somogyban.
A reform kezdeti szakaszában a korábbinál mintegy 20 százalékkal többen kértek segítséget Bacsi Jenő betegjogi képviselőtől, ám napjainkra beállt a panaszosok száma és az ügyek súlyossága sem változott a megyében.
Igaz, a szerkezetátalakítás egyik legfontosabb elvárásának, a várakozási idő drasztikus csökkentésének nem mindenütt tudtak eleget tenni, miközben a korábban legtöbb problémát okozó megalázó hangnem és viselkedés tekintetében, valamint a tájékoztatás javulásában sem történt érdemi előrelépés.
Olyan beteggel sem találkozott még Bacsi Jenő, aki egyetértett volna a 300 forintos vizitdíj bevezetésével. A legtöbb megkeresés - megyei szinten havi 4-5 eset - is a mentességet élvezők köréből érkezett. A betegjogi képviselő szerint ennek oka, hogy a paciensek és az orvosok sem képesek lépést tartani a szinte naponta változó rendelkezésekkel. Az orvosok elsősorban a szerintük indokolatlanul megszaporodott adminisztratív munka rovására írják az információhiányt, melynek egyenes következménye, hogy nincs aki napra kész tájékoztatást adjon a betegeknek. A napokban, jogtalanul 600 forint vizitdíj megfizetésére kötelezett egyik cukorbeteg is azért fordult a betegjogi képviselőhöz, mert háziorvosa csak az ellentételezés nyomán volt hajlandó felírni a diabétesz szövődményeire kért gyógyszereit.
Az információhiány és olykor a nemtörődömség mellett, továbbra is az olcsóbb, generikus gyógyszerek kiválasztása okozza a legtöbb gondot, s veszi el a legtöbb időt a háziorvosi rendelőkben. Számos beteg ugyanakkor a borsosabb ár ellenére is ragaszkodik a régi, megszokott és bevált gyógyszeréhez.
Bacsi Jenő mindezen tapasztalatok birtokában állítja: a változtatások semmilyen formában nem javították a betegellátást. Szerinte mindössze a Kaposi Mór Oktató Kórházban április 1-je óta működő, egész napos beutalási rend csökkentette érdemben a szakrendelőkben korábban tapasztalt tumultust, bár a vizitdíj befizetése egyelőre itt is meghosszabbítja a várakozási időt.
Dr. Vágvölgyi Erna , a kórház főigazgató helyettese, orvosigazgató az érintett szakrendelőkben végzett napi szemléje nyomán mindössze 1-2 várakozó beteggel találkozott, s a szakorvosakat is munka közben, a helyükön találta. Elmondta: a kezdeti - főként a személyzet részéről megnyilvánuló idegenkedés után - a korábban legforgalmasabb szakrendelőkben - szemészet, belgyógyászat, ortopédia, reumatológia, sebészet - mára mindenki elfogadta az este 19 óráig meghosszabbított rendelési időt. Különösen a munkabeosztásuk miatt csak a nap második felében ráérő betegeknek jelent ez kényelmesebb megoldást, ugyanakkor a vidékről érkező betegeknek sem kell a délelőtti órákban olyan sokat várniuk.
A szakrendelések egyharmadában gyakorlattá vált egész napos betegfogadás azonban csak az év végére válhat optimálissá. Addigra ugyanis - pályázat révén - kiépül a kórház és a beutaló háziorvosok közötti közvetlen kommunikációt, előjegyzést biztosító online számítógépes rendszer, ami tovább csökkentheti a betegek várakozási idejét.
2007-05-31 14:19
Forrás: Weborvos Várnai Ágnes
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag