A tej élet, erő, egészség - és valóban!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A fenti szlogen több mint nyolcvan éve ivódott be a köztudatba, és a legutóbbi időkig, bizonyos divatdiéták elterjedéséig senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni. Mi sem tesszük: a tej tényleg kincset érően gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás.

Életkezdőknek és haladóknak is ajánlott

A tej egyike a legértékesebb táplálékunknak, összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet. Nemcsak egészségmegőrző szerepe van, hanem több súlyos, részben a táplálkozással összefüggő betegség - így például a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a vastagbél daganatok, a csontritkulás, a fogszuvasodás - esetében a megelőzést is segíti.

A tej már a legkorábbi életszakaszban is jó szolgálatot tehet: sokféle értékes tápanyagával, fehérjéjével, gazdag ásványi anyag és vitamintartalmával segíti a várandós nők egészségének megőrzését és a magzat megfelelő fejlődését. Abban a népi bölcsességben is lehet valami, hogy a "tejből lesz a legkönnyebben tej" - vagyis hogy a szoptatás idején is tanácsos napi rendszerességgel fogyasztani legalább néhány deci tejet, vagy más tejtermékből egy-egy adagot. A csecsemők számára az első hat hónapban a legideálisabb táplálék az anyatej.

Kisgyermekeknek tehén-, kecske- stb. tejet csak egy éves kortól ajánlatos adni, de ha már képes a szervezetük feldolgozni, onnantól kezdve az egész gyermek- és fiatal korban nagy jelentősége van a tejfogyasztásnak a csontfejlődésükben, erőnlétük, állóképességük, izomerejük kibontakozásában. Felnőtt- és időskorban is jót tesz a tej rendszeres fogyasztása, a szellemi és a fizikai teljesítményt egyaránt fokozza, és lassítja a csont lebontásának ütemét, megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

Mi van egy pohár tejben?

A tej élettani feladata, hogy egy kis életkezdőt, egy magáról még gondoskodni nem tudó emlőskölyköt ellásson mindennel, ami az életben maradásához, fejlődéséhez feltétlenül szükséges. Ezzel magyarázható bonyolult összetétele, dús tápértéke: számos fehérjét, sokféle zsírt, szénhidrátot, a biológiailag aktív anyagok sokaságát tartalmazza. Zsiradékai közt mono-, di- és trigliceridek, foszfolipidek és szterolok egyaránt vannak. Kiváló minőségű, komplett fehérjét, köztük immunglobulinokat is tartalmaz. A benne lévő szénhidrátok döntő hányadát a laktóz adja. Gazdag az ásványi anyag- és nyomelem-tartalma, és elsősorban zsíroldékony vitaminok találhatók benne. Így nem csodálkozhatunk azon, hogy egy kis pohár, két deciliter tej fedezi a napi átlagos kalciumszükséglet és B12-vitamin bevitel mintegy egyötödét, a B2-vitamin napi ajánlott bevitelének több mint egyötödét, az A-vitamin hat, a fehérje tizenhárom, a vas három százalékát.A tejben lévő tápanyagok közül a kalcium különösen fontos, ráadásul az összes élelmiszer-kalcium közül ez hasznosul a legjobban. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a tejtermékek a napi ajánlott kalciumbevitel háromnegyedét fedezik.

Csonterő, csontegészség

Magyarországon az elégtelen kalciumbevitel nyomán kialakult csontritkulás népbetegségnek számít. Egy felmérés szerint az iskoláskorúak többségénél (a fiúk hatvannégy százalékánál, a lányok hetven százalékánál) nem megfelelő a kalciumbevitel. Sokat enyhíthetne ezen a helyzeten, ha a mostanában aggasztóan visszaesett éves tejfogyasztást, ami jelenleg nem haladja meg a 150-160 kilogrammot fejenként, sikerülne újra legalább a nyolcvanas évekbeli 200 kg-os szintre emelni (ideálisnak a 260-270 kg-os éves fogyasztást tartanák). A legutóbbi hazai felmérések szerint a tej- és tejtermékek fogyasztásának átlagos mennyisége nem haladja meg a napi 235-250 grammot!

A táplálkozási szakemberek szerint ugyanis az oszteoporózis megelőzésének egyik kulcsa a magas kalciumtartalmú tej fogyasztás növelése. Bár maga a betegség inkább az előrehaladott életkorban alakul ki, a megelőzést már gyermekkorban kellene kezdeni, hiszen a csontjaink fejlődése a fiatal felnőttkorban, huszonéves korban befejeződik, ekkora érjük el az ún. csúcs-csonttömeget.

Peches tejallergiások

Vannak számosan olyanok is, akik szívesen innának tejet, ennének a sokféle ízesített, savanyított, érlelt tejtermékből, de nem tehetik, mert a szervezetük különféle okok miatt nem vagy csak nehezen tolerálja a tej fogyasztását. Egy részüket a laktózintolerancia, a tejcukor-érzékenység érinti, mások a tejfehérjével szemben fellépő allergiában szenvednek. Az első csoportba tartozók kárpótolhatják magukat a savanyított tejtermékekkel, de a tejallergiásoknak más eredetű kalciumpótlásról (hüvelyesek, olajos magvak, halak, stb.) kell gondoskodniuk.

Megfontolandó tények a tejről

A tej és a tejtermékek kalciumbevitelünk fedezésében betöltött szerepét nem sokan vitatják (az ellenvéleményt hangoztatókról és érveikről a következő bekezdésben olvashatnak), a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében szót kell ejtenünk néhány olyan tényezőről is, amelyet figyelembe kell venni az egészséges táplálkozás során. A tejtermékek fogyasztása nem csak remek kalciumforrás, hanem elég sok zsírt is jelent - a tej címkéjén feltüntetett 1,5 vagy 2,8 a százalékos zsírtartalomra utal - azaz fél liter tej elfogyasztásával a napi kalciumszükséglet nagy része mellett 7,5-14 gramm zsiradékot is elfogyasztunk. A tej kalciumtartalma pedig eléggé jól aránylik a zsírtartalmához, a zsír eltávolítására használt fölözés során ugyanis az ásványi sók jelentős része is kivonódik a tejből.

A boltok polcain sorakozó tejek majdnem egésze nagyüzemi állattartásból származik, különböző tisztítási- és feldolgozási folyamatokon átment termék, amely beltartalmi értékek szempontjából nem veszi fel a versenyt a korábbi "háztáji" tejekkel. Sőt, ma már például csak elvétve találkozhatunk tejből és nem permeátumból készült kakaóval - ezért sem a korábbi "kakaós tej" elnevezés, hanem "kakaós ital" szerepel a címkéken. Mondani sem kell, ezek ásványianyag-tartalma elmarad a tejalapú készítményekétől.

Ellenvélemények

Az utóbbi időben, egyes táplálkozási modellek, diéták kidolgozói és hívei között elterjedtek a tejivást ellenző vélemények is. Legfőbb érvük, hogy "egyetlen más emlős sem issza meg más emlős tejét" - ami önmagában is vitatható, mert dehogynem megissza, ha módja van rá - gondoljunk csak az ember környezetében élő kisállatokra. Élettani magyarázatuk a tejfogyasztás elutasítására, hogy szerintük a tejben lévő kalcium a szervezet számára hasznosíthatatlan, ezért csak növényi kalciumforrást ajánlanak. Sőt, ez álláspont szerint épp a tejfogyasztás növeli meg a csontritkulás veszélyét: az állati eredetű felesleges fehérjemennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét, hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat.

A dietetikus szakemberek nem osztják ezeket a véleményeket, a tejet és tejtermékeket tartják a kalciumbevitel legjobb forrásának, amelynek összetevői, például a laktóz elősegíti a felszívódást. A zöldségeknek pedig csak kis része tartalmaz jelentősebb kalciumot, ráadásul ezek némelyikében az oxalát-tartalom is akadályozza a felszívódást.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32181

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +39 °C
Minimum:
+16, +22 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan felhős lesz az ég, a legtöbb napsütésre az északkeleten élők számíthatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag