A legjobb jógapózok térdfájásra

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha remegnek a térdeink az első randinkon, az jó dolog. Ha azonban futás közben remegnek, az már sokkal kevésbé. Sajnos nagyon sokan küzdenek térdfájdalommal: ez a második leggyakoribb fájdalomtípus, amire az emberek rendszeresen panaszkodnak. Összegyűjtöttük a térdfájásra legjobb jógapozíciókat, az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Furcsa módon a térdfájás nem a térd miatt van: ez egy ízület, aminek a működése függ a környező izmok és inak működésétől. A térd soha nem nem végez önmagában munkát - a porc szerkezete miatt. A térfájdalom leggyakoribb oka az ínszalagok sérülése vagy gyengesége, illetve a krónikus arthritis (ízületi gyulladás). De ludas lehet benne a foglalkozásunk is: például ha sokat ülünk ugyanabban a pózban egy íróasztalnál.

Számos betegségen segít a jóga

A jógázás fitten tart, segít a hajlékonyságot megőrizni, sőt a fogyásban is a segítségünkre lehet, de emellett nagyon sok egészségügyi problémára, bajra, fájdalomra jelenthet megoldást. Ezeket a pozitív hatásokat számtalan kutatás is bizonyította már.

Bármi is legyen az ok, a térdpanaszainkat elvisszük magunkkal a jógaórára is. Kutatások azt mutatják, hogy bizonyos jógapozíciók (főleg azok, amelyekben fél lábon kell állni) kifejezetten rosszat tesznek a térdnek, míg a guggolásban, illetve a támadó állásban végzett gyakorlatok kifejezetten javítják a térd teherbíró képességét anélkül, hogy károsítanák azt. Nagyon fontos azonban, hogy ha fájós a térdünk, óvatosan végezzük a jógagyakorlatokat.

Fontos az is, hogy olyan jógaoktatót találjunk, aki megbízható, és aki felügyelni tudja, hogy jól végezzük-e a gyakorlatokat. Ha egy gyakorlat kellemetlen, fájdalmat vagy szúró érzést okoz a térdkalácsban, akkor egyszerűen ne folytassuk.

A legjobb pozíciók

1. Széktartás

Ebben a pózban egyenes lábfejjel és lábszárral fel-leengedjük a felső testünket, mintha le- és felülnénk. A súlyunkat engedjük a sarkunkra nehezedni, és a karjainkat is emeljük fel. Előnye, hogy a súlyunk főleg a csípőnket terheli, ha úgy állunk, hogy a térdünk nem kerül előrébb a lábujjainknál. Ezen kívül ez a gyakorlat az egész testünket megmozgatja: erősíti a csípőt, a combokat, a vádlikat, így a térd egészségét is elősegíti.

2. A békés harcos

Lépjünk előre a jobb lábunkkal úgy, hogy a lábujjaink egyenesen előre nézzenek, bal lábfejünket pedig fordítsuk oldalra 90°-kal. A tenyerünket felfelé tartva emeljük fel a karjainkat. A jobb térdünk támadóállásban van. A bal kezünket tegyük a bal lábunkra, és hajoljunk hátra a jobb karunkkal a fejünk fölött átívelve érintsük meg a hátunk mögötti falat, miközben arcunkkal a mennyezet felé fordulunk. Ennek a póznak az előnye, hogy erősíti mindazokat az izmokat, amelyek a térd működését befolyásolják: a combizmot, a fenékizmot és az inakat.

A híd jógapóz jót tesz a térd ízületeinek

A híd jógapóz jót tesz a térd ízületeinek

3. Híd

Feküdjünk hanyatt, és hajlítsuk be a térdeinket. A lábunk vállszélességben álljon. A karjainkat nyújtsuk ki magunk mellett. Emeljük meg a fenekünket, és nyomjuk a sarkunk felé úgy, hogy a vállainkra nehezedünk. Előnye, hogy erősíti az inakat és a fenékizmokat, és dolgoztatja az ínszalagokat. Ha ezek túl lazák, az általában térdfájást okoz.

4. Magas kitörés

Álljunk a matrac előtt, a bal lábunkat nyújtsuk hátra mélyen, és a jobb térdünket hajlítsuk be körülbelül 90°-os szögben. Emeljük fel a karunkat és nézzünk hátra. Ha a térdinaink szorosak, akkor kicsit hajlítsuk be a hátsó lábunkat is. Előnye, hogy stabil pozícióban erősíti a fenék, a comb és lábszár izmait, ezek pedig mindig javítják a térd működését.

5. Sasállás

Álló pozícióban hajlítsuk be a térdeinket, és csavarjuk a jobb lábunkat a bal köré úgy, hogy csak a bal lábunkon egyensúlyozunk. Szorítsuk össze a combjainkat, hogy ne legyen közöttük hely. A karjainkat ugyanígy csavarjuk egymás köré: a jobb kart a bal köré. De egyszerűsíthetünk is azzal, hogy a kezünket egyszerűen imádkozó pózba tesszük. Nem probléma, ha nem sikerül teljesen szorosan egymás köré csavarni a végtagjainkat, de figyeljünk arra, hogy megtegyük az erőfeszítést erre. A póz előnye, hogy a térdek behajlítva biztonságban vannak, a lábak összecsavarása pedig erősíti a belső comb- és vádliizmokat.

Forrás: Greatist.com
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Ormos Gábor
orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30058

További orvos csontkovács magánrendelésekért kattintson!

Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag