Kövér szülőknek szívbeteg lehet a gyerekük

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a szülők túlsúlya gyermekeikben is megjelenik.
Ha akár csak egyik szülőnek van súlytöbblete, valószínű, hogy a gyerek is duci lesz. Ha mindkét szülő kövér, gyermekük elhízásának valószínűsége még tovább dagad. Arra is voltak adatok, hogy az a gyerek, aki 4-5 éves korában túlsúlyos, hatszorta nagyobb valószínűséggel lesz elhízott 6-7 éves korában is, mint az, akinek súlya kiskorában is a normál határok között volt.
Az Egyesült Államokban éppen most okozott megdöbbenést, hogy noha egy amerikai újszülött várhatóan tovább él - kb. 78 évet -, mint az államok történelmében bármikor, az ország az életkilátások tekintetében a korábbi 11. helyről a 42. helyre csúszott le. Ennek egyik okát abban látják, hogy az USA a világ egyik legkövérebb országa: a felnőttek kétharmada túlsúlyos, és ez igen sok egészségügyi gondot okoz.
A témához fontos adatokkal járult hozzá egy most megjelent tudományos közlemény. A Cincinnati régióban folyt 1973-1976 között a National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) nagy vizsgálata, a Lipid Research Clinics Princeton Prevalence Study. Az akkor vizsgált fiatalok kora 6-19 év között volt. John A. Morrison (Cincinnati Children's Hospital Medical Center, Cincinnati, Ohio) és munkatársai ebből csoportból ismét megvizsgáltak 771 fiatal embert, akik mostanra 30-48 évesek lettek.
A kutatók a korábbi adatok alapján azt tanulmányozták, hogy közülük hányan mutatták gyermekkorban a metabolikus szindróma tüneteit, amelyek első feltételeként a magasabb testtömeg-indexet, tehát az elhízást vették. Egyébként a metabolikus szindróma diagnózisát akkor tartják megalapozottnak, ha legalább három tünet észlelhető a következőkből: hasi elhízás, magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, emelkedett triglycerid és LDL koleszterin vérszint, illetve csökkent HDL-koleszterin szint.
A két vizsgálat között átlag 25 év telt el, és minden vizsgált személytől vért is vettek a laboratóriumi mérésekhez. A gyermekek közül 31 lány vagy fiú - a résztvevők négy százaléka - mutatta a metabolikus szindróma tüneteit. A fiatal felnőtté válás során a szindróma gyakorisága jelentősen megnőtt: a csoport 25 százaléka volt ide sorolható. A már gyermekkorban is metabolikus szindrómás személyek ezt a kóros állapotot az esetek 70 százalékában megtartották, és egyötödüknek - 20 százalék - lett szív- és érbetegsége.
Az előbbiekhez képest a karcsú gyerekek közül csak 1.5 százalék kapott valamiféle cardiovascularis betegséget. Dr. Morrison és munkatársainak véleménye szerint eredményeik alapján mind a szülők, mind a doktorok könnyen fölismerhetik, kik azok a gyerekek, akik esélye a felnőttkori szív- és érrendszeri problémák szempontjából lényegesen nagyobb. A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás, az egészséges életmód gyermekkori megtanulása, elkezdése a felnőttkori betegségek kockázatának leghatásosabb csökkentője.
(Forrás: Pediatrics, 2007, 120:340-345)
2007-08-16 15:00
Forrás: Weborvos Dr. Matos Lajos
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag