Joghurttal a magas vérnyomás ellen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ritkábban kapnak magas vérnyomást azok a nők, akik gyakran fogyasztanak zsírszegény joghurtot vagy más, hasonló tejterméket. E fontos táplálkozási tanács a világ egyik vezető orvosegyetemének, a bostoni Harvard University közegészségügyi intézetének legújabb tanulmányából származik.
Az Egyesült Államokban több tízezer hölgyet rendszeresen megkérdeznek egészségének alakulásáról, ez a Women's Health Study (WHS). Legújabb eredményei a nők magasvérnyomás-betegségére vonatkoznak. Csaknem 30 000 nő táplálkozási szokásait és vérnyomásának alakulását tudakolták meg a kutatók egy fiatal orvosjelölt, Lu Wang vezetésével.
A munkacsoport megnézte, hogy tíz év alatt 28 886 hölgynek miképpen változott a vérnyomása. Valamennyien meghaladták a 45 éves életkort és közülük a megfigyelési idő során 8710-nek emelkedett a normálisnál magasabbra a vérnyomása.
Egy korábbi vizsgálat tanulmány már jelezte, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend kedvezően módosítja a vérnyomást. Az új vizsgálat ezeket az adatokat igyekezett tovább értékelni.
A résztvevők kérdőíves válaszaiból kiemelték az étkezési szokásokra vonatkozó részleteket. Aszerint, hogy a hölgyek mennyi és milyen zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztottak, a válaszokat öt sávba osztották: a legalsóba kerültek azok, akik naponta alacsony zsírtartalmú tejtermékeket ettek, a legfelsőbe a legtöbb zsír fogyasztását bevallók kerültek, hiszen voltak, akik a magasabb zsírtartalmú tejet és tejtermékeket jobban szerették.
A statisztikai elemzés során a kutatók figyelembe vették a vérnyomás emelkedés szempontjából ismert, egyéb kockázati tényezőket, például a sófogyasztást, vagy túlsúlyt is. Külön elemezték a kalcium és a D-vitamin bevitel mértékét is. Ennek az volt a magyarázata, hogy a tejtermékek kedvező egészségügyi hatásában nagy szerepet tulajdonítanak a kalcium tartalomnak, a kalcium fölszívódásához és egészséges anyagcseréjéhez pedig a D-vitamin jelenléte alapvető fontos.
Miután az adatokat földolgozták a magas vérnyomás megjelenésében szerepet játszó, egyéb tényezők - elhízás, sófogyasztás - figyelembe vételével, az derült ki, hogy abban a csoportban következett be magas vérnyomás a legritkábban, amelyiknek a tagjai a legtöbb, alacsony zsírtartalmú tejterméket vették és ették. Ezeknek a hölgyeknek a körében a vérnyomás-emelkedés 11 százalékkal kisebb arányban fordult elő.
Hasonló összefüggést figyeltek meg a kalcium- és a D-vitamin esetén is: akik étkezésükkel több kalciumot és D-vitamint vittek be a szervezetükbe, azoknak a vérnyomása gyakrabban maradt a normális értéken. Ami igen érdekes: ez a kedvező, előnyös hatás a táplálékkiegészítők vagy vitamin készítmények formájában bevett kalcium- vagy D-vitamin pótlás esetén nem volt bizonyítható.
A bostoni munkacsoport hangsúlyozza, hogy eredményeik csak alátámasztják azokat a korábbi adatokat, melyek szerint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek rendszeres fogyasztása kedvező hatású mind a felnőttkori cukorbetegség, mind a koszorúér-elmeszesedés szempontjából. Tekintve, hogy ezek a kórképek jelentik a halálozás leggyakoribb okát a hölgyek körében is, érdemes étrendjük összeállításakor ezt is figyelembe venni.
Az érdekes vizsgálatot a magas vérnyomással foglalkozó, legfontosabb tudományos folyóirat, a Hypertension áprilisi száma közli.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag