Csökkenti-e az akupunktúra a vérnyomást?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Figyelemreméltó vizsgálat vette górcső alá a keleti, hagyományos gyógyítás egyik alapeljárását, az akupunktúrát.
A nyugati medicina és az ún. alternatív medicina közötti lényeges különbség nem a diagnosztikus vagy terápiás eljárásokban, nem az alkalmazott hatóanyagokban van, hanem a bizonyítékokban. A modern, nyugati orvostudomány ugyanis minden eljárást bevezet, alkalmaz, ha vizsgálatokkal (mégpedig multicentrikus, randomizált, kontrollált, vagyis nemzetközileg standardizált vizsgálatokkal) bizonyítani lehet az eljárás hatékonyságát és a kezelés biztonságát. Sajnos az alternatív kezelési módok ritkán állják ki az igazság efféle - nyugati medicina által szabott - próbáját. Legtöbbször (leginkább a költségek miatt) sor sem kerül a vizsgálatokra, és az ajánlások így csak anekdotális eredetűek.
Éppen a fentiek miatt figyelemreméltó az a vizsgálat, mely a keleti, hagyományos gyógyitás egyik alapeljárását, az akupunktúrát vette górcső alá.
Az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC)honlapján( www.cardiosource.com ) közölt tanulmány az alapelveknek megfelel: randomizált, kontrollált vizsgálat, mely során kínai orvosok, azaz akupunktúrában jártas szakemberek segítségével az eljárás hatását vizsgálták enyhe-középsúlyos hipertóniában. A kérdés tehát az volt, hogy igazolható-e korszerű vizsgálattal az akupunktúra tenzió-csökkentő hatása.
A vizsgálatban összesen 140 enyhe-középsúlyos hipertóniás beteg vett részt, megfigyelésük 6 hónapig tartott. A betegek vagy nem részesültek antihypertensiv kezelésben, vagy az utolsó 2 hónapban antihypertensiv gyógyszeres kezelésük semmilyen tekintetben nem változott. Mind a nappali, mind az éjszakai vérnyomásokat kontrollálták 24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM) segítségével.
72 beteg aktív akupunktúrás kezelést kapott, 68 pedig - akik a kontroll csoportot képezték - ún. ál- vagy fals kezelést. Ez azt jelentette, hogy e betegeket is a szokásos módon megszúrták, de nem a "hipertónia-ponton", hanem valahol máshol. 6 hét alatt összesen 22 kezelésre került sor, mindegyik kezelés 30 percig tartott. Az akupunktúrás kezelések befejezése után 3, illetve 6 hónapos ellenőrzések következtek.
Kiderült, hogy az aktív kezelésben részesülők vérnyomása 6,4/3,7 Hgmm-rel lett átlagosan kevesebb, mint az álkezelésben részesülőké. A differencia szignifikáns! A legjelentősebb vérnyomás különbség a nappali értékekben mutatkozott, ekkor 7,3/4,0 Hgmm-nek adódott, az éjszakai differencia szerényebb volt (3,4/1,8 Hgmm).
A különbségek a kezelés elhagyása után eltűntek, a 2 csoport átlagos vérnyomásértékei között a 3, illetve 6 hónapos kontroll során már nem volt differencia, sőt az aktív csoportban a tenziók visszaálltak a kezelés előtti értékekre.
A vizsgálat és az eredmények interpretálása korrekt, elgondolkodtatja még a kétkedőket is.
Ez az első vizsgálat, mely egy alternatív kezelési mód értékelésére vállalkozik a modern medicina eszközeivel. A konklúziók - melyeket még további vizsgálatoknak is meg kell erősiteni - arra utalnak, hogy az akupunktúra valóban csökkenti (24 órás megfigyelés során) a vérnyomást, ez a hatás azonban csak a kezelés alatt igazolható, az aktív kezelést követően a hatás eltűnik.
Nem tudjuk, milyen mechanizmus révén csökkenti az akupunktúra a vérnyomást.
Jelen eredmények nem vonatkoztathatóak a súlyos hipertónia kezelésére, hiszen csak enyhe-középsúlyos hipertóniások kerültek beválasztásra. Tekintettel arra, hogy a betegek jelentős része az akupunktúra mellett antihypertensiv gyógyszert is szedett, az eredmények jövőbeli validálása ebben a tekintetben is szükséges.
2007-08-12 08:53
Forrás: Weborvos Dr. Káli András PhD.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag