Centrumhálózat a túlélésért

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A világon először Magyarországon nyer el nemzetközi akkreditációt a hazai egészségügy részeként is működő ellátórendszer, a KontrollPontok országos hálózata. A centrumhálózat a tragikus következményű szív és érrendszeri megbetegedéseket okozó hasi elhízás elleni hatékony fellépés eredményeként jött létre.
Mivel a szív és érrendszeri megbetegedések, illetve katasztrófák, (mint az infarktus, a stroke) kockázatát jelentő tényezők gyakorta együtt fordulnak elő, Kanadában kidolgoztak egy olyan integrált kezelési és akkreditációs metódust, melyre centrumhálózatok épülnek szerte a világban. A hálózat európai ága tavaly októberben alakult, s munkája nyomán már Magyarországon is elindult a szerveződés.
Az egy éve tartó modellkísérletben lezajlott próbaüzem, illetve a holnapi nemzetközi akkreditáció után a háziorvosi beutalóval érkezőt egyetlen vizitdíjért kivizsgálják, s ezek után, az igazolt eltérésnek megfelelően kezelheti-gondozhatja tovább saját (illetve a lakóhelye szerint illetékes) szakorvosa - tudtuk meg korábban a Magyar Hipertónia Társaság XV. Kongresszusa kapcsán tartott tájékoztatón.
Az európai kezdeményezésre létrejött hálózatban a rendszerbetegség valamennyi elemét vizsgálják, azaz együtt rendel a kardiológus, a diabetológus, a zsíranyagcsere szakembere, valamint az érbetegségekkel foglalkozó orvos, családorvos. A hazai hálózatban rendel még neurológus és nephrológus is, tehát a már kialakult, vesét érintő szövődményeket is egy lépésben felismerik- mondta el dr. Farsang Csaba professzor, a MHT örökös, tiszteltbeli elnöke, aki egyben az új európai hálózat elnöke is.
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy napjainkban az elhízás a vezető halálokok között kiemelt helyen szereplő szív- és érrendszeri megbetegedések legjelentősebb kockázati tényezője. A különböző testtájakon felszaporodott zsírszövet közül elsősorban a hasi (azon belül a szervek közti, hasűri) elhízásnak van a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség szempontjából nagy jelentősége, mivel ez a zsírszövet nemcsak zsírtároló, hanem aktív hormontermelő funkcióval is bír.
Magyarországon a férfiak 51%-át, a nők 56%-át, összesen tehát mintegy 4 239 000 embert fenyegetnek a hasi elhízás következményei, így szívinfarktus, szélütés és az érelmeszesedés.
Mi a kardiometabolikus tünetegyüttes
A kardiometabolikus tünetegyüttes kritériumai azon kockázati tényezők csoportja, melyek egymással összefüggve növelik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
2006. márciusában indult a SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI NEMZETI PROGRAM (SZÉNP), melynek elsőrendű célja a kardiovaszkuláris megbetegedések és halálozások számának csökkentése. Ennek gyakorlati megvalósításaként jött létre a kardiológiát, diabetologiát, lipidologiát és hypertoniát magában foglaló Kardiometabolikus Központok hálózata, melynek megalkotásában és megvalósításában nagy szerepet játszott egy gyógyszercég is.
A nemzetközi akkreditáció elismerő, de tény: az egészségügyi kormányzat, a hazai egészségügyi rendszer és egy gyógyszercég együttműködésének eredményeként a világon először Magyarországon valósult meg a komplex, kardiometabolikus ellátórendszer.
A centrumok szakmai felügyeletét egy tudományos, multidiszciplináris testület, a Magyar Kardiometabolikus Alapítvány végzi, mely az ICCR alszervezeteként 2007-ben alakult Prof. Dr. Farsang Csaba szakmai vezetése alatt. Az alapítvány szoros működtetését egy háromtagú operatív bizottság végzi, míg a szakmai döntéseket a 10 tagú Tudományos Testület hozza meg. Ez utóbbi elnöke Prof. Dr. Romics László, a MTA tagja. Az ő feladatuk a szakmai protokollok kidolgozása és a végrehajtás felügyelete, a terápiás irányelvek összeállítása, az epidemiológiai programok koordinálása, továbbképző tanfolyamok szakmai felügyelete, szakmai közreműködés a centrumok finanszírozási elveinek kidolgozásában és megvalósításában, a gazdasági elemzésekről véleményalkotás, valamint kapcsolattartás a hazai és nemzetközi vonatkozó tudományos testületekkel.
A centrumhálózat működése
Az egyes centrumok tevékenységét a centrumvezető fogja össze. Az ő feladata a szakorvosok és a szakszemélyzet munkájának koordinálása, közreműködés az infrastruktúra kialakításában, a szakmai protokollok szerinti betegellátás szakfelügyelete, a centrum körüli oktató tevékenység irányítása és az epidemiológiai program helyi megvalósítása.
A betegáramlást a diplomás ápolók irányítják. A centrumokba bekerült betegektől irányított anamnézist vesznek fel, a vonatkozó irányelvek alapján elvégzik a kockázatbesorolást, összesítik a laborleleteket, kiegészítik biometriai (testtömeg, testmagasság, haskörfogat) és vérnyomásméréssel, illetve a domináló rizikó státusz szerint a megfelelő szakorvoshoz irányítják a beteget.
A betegek a centrumokba háziorvosi beutalás útján vagy direkt felkereséssel juthatnak be. A háziorvosok a rendszeres szűrővizsgálatok (haskörfogat- illetve vérnyomásmérés, laboratóriumi vizsgálatok) útján felismerik a betegek rizikó faktorait, és döntenek a centrumba irányításról. Szakmai fejlődésük részeként részt vehetnek a centrumhoz kötött továbbképzéseken.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag