A magas vérnyomást nem csökkenti a gyógyszer?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magasvérnyomás-betegségben szenvedő betegnél 2012. május 22-én a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kardiológiai Intézetében.

A hatékony eljárással csökkenthető a kockázata olyan, magas vérnyomáshoz köthető kórállapotoknak, mint a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa, a vakság vagy a szív- és veseelégtelenség.
Ismert, hogy a vese beidegzésének roncsolása hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Az Európa több nagy gyógyító centrumában már bevezetett új eljárás lényege, hogy a vese beidegzését hatékonyan és biztonságosan megszakítják egy Ardian radiofrekvenciás energialeadással működő katéterrel. Az eljárással kiváltható a korábbi, sebészi úton történt idegroncsolás, az ún. sympathectomia, amely hatékony, de erősen invazív, műtéti kockázattal, sebfájdalommal járó beavatkozás - mondta Dr. Édes István egyetemi tanár, a Kardiológiai Intézet igazgatója.

A vese artéria beidegzésének roncsolását kórházi körülmények között, katéteres laboratóriumban végezzük helyi érzéstelenítésben, a comb verőér megszúrásával. Egy speciális katéterrel érjük el a vese verőeret röntgensugár alatt. Mindkét vese verőérében a katéterrel több pozícióban rádiófrekvenciás energia segítségével az érfalon keresztül égetjük el az ér körüli idegfonatot. Az egyórás beavatkozást követően 24 óra kórházi megfigyelés szükséges. Az eljárás szövődmény lehetősége csekély, az egyéb katéteres vizsgálatokhoz hasonló - tájékoztatott Dr. Szűk Tibor egyetemi adjunktus.

A beavatkozást olyan magas vérnyomásban szenvedő betegeknél lehet alkalmazni, akiknek a vérnyomását három vagy több vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel sem sikerül 160 Hgmm-es szisztolés érték alá csökkenteni. Ezen kívül a veseartéria előzetes vizsgálata alapján is meg kell felelni bizonyos feltételeknek: minimum 4 mm átmérő és 20 mm hossz, nem lehet rajta szűkület és korábbi értágítás vagy stentelés. A beteg vesefunkciója csak kis mértékben lehet károsodott, és nem lehet 1-es típusú cukorbeteg.

A sikeres beavatkozással a betegek életminősége jelentősen javul, a súlyos és költséges kezelést igénylő szövődmények csökkennek, és nem utolsósorban a gyógyszerköltségek is egyértelműen mérséklődnek - hangsúlyozta Dr. Csanádi Zoltán egyetemi docens, a Szívelektrofiziológiai Laboratórium vezetője.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag