Ingyen kapják, mégis sokba kerül

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Dunaújvárosban egyre idősebbek a házi gyermekorvosok, s egyelőre remény sem látszik utánpótlásuk biztosítására.
A dunaújvárosi házi gyermekorvosok forgalmi mutatói alig változtak az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy különösebb járvány, említésre méltó esemény nem volt a településen. Örömre ad okot, hogy valamelyes nőtt az élve születések száma (2005-ben 456, tavaly pedig 462 baba látta meg a napvilágot, közülük tizennégy iker.)
Munkájuk egyik legfontosabb területe a gondozás: a kisbetegek legnagyobb számban az allergia miatt kerülnek orvoshoz. Az allergiás megbetegedések növekedése világtendencia, ám vélhetően Dunaújvárosban az ipari szennyeződés etiológiai eredete sem zárható ki dr. Varsányi Mária , a városi házi gyermekorvosi szakfőorvos szerint. Az orvosok tapasztalata azt mutatja, hogy a vidékre, jobb levegőjű környezetbe költöző gyermekek panasza jellemzően csökken. Nehezíti munkájukat az új gyógyszerfelírási szabályzat: indokolt esetben sem írhatnak fel allergia elleni szereket kedvezőbb térítéssel, csakis szakorvosi javaslatra. Ehhez a szülőknek el kell vinniük gyermeküket az amúgy is zsúfolt gyermekpulmonológiai rendelésre, s általában csak a panaszok jelentkezése után kerülnek a gyermekek szakorvoshoz.
A szakfőorvos szerint az általános iskolások körében a leggyakoribb probléma az elhízás: minden orvos-beteg találkozást igyekeznek felhasználni arra, hogy segítsék kialakítani a helyes étkezési szokásokat, és mindig kiemelik a rendszeres testmozgás fontosságát.
Dunaújvárosban tizenkét házi gyermekorvos dolgozik az önkormányzat tulajdonában lévő rendelőkben, amelyeket ingyen kapnak a helyhatóságtól feladatuk ellátásához. A rendelők nagy része nem felel meg az EU-s követelményeknek, ezért csak ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Súlyosbítja a helyzetet, hogy tb már nem finanszírozza a minimál felszerelés pótlását, mivel megszűnt az eszköztámogatás. Mindenek felett a legnagyobb gond, hogy az aránytalanul nagy rendelők (nagy alapterület, nagy belmagasság) fenntartási költsége az utóbbi időben jelentősen emelkedett, például a havi fűtésszámlák negyvenezer forint fölött vannak. Ezek a kiadások az amúgy is alulfinanszírozott praxisok számára komoly gondot jelentenek, éppen ezért a szakfőorvos azt javasolja, hogy centralizálják a házi gyermekorvosi rendeléseket. Az egy helyre történő telepítéssel könnyebben megoldhatnák a helyettesítéseket, az esetleges körzethatár-módosításokat, és a kisebb méretű rendelők fenntartása nem lenne olyan megterhelő az orvosok számára, így több maradna az ellátás színvonalának fejlesztésére. Igaz, a rendelések lakóhelyhez való könnyű elérhetősége már nem mindenki számára lenne adott a településen.
Dunaújvárosban az országoshoz hasonló gondokkal küszködnek a házi gyermekorvosok a rendelők privatizációja kapcsán. A magánosítás pedig sorsdöntő fontosságú az orvos-utánpótlás megoldásában, amely egyre égetőbb gond az ellátásban, hiszen a házi gyermekorvosok lassan kiöregszenek praxisukból. A tizenkét orvos egyharmada nyugdíj mellett dolgozik, s a változó jogszabályok egyre nehezebbé teszik számukra a feladat vállalását. A többiek is jórészt ötven év felettiek, s a dunaújvárosi kórházból sem várhatóak szakorvosok a területre, mivel az intézmény maga is létszámgondokkal küzd.
2007-06-20 13:49
Forrás: Weborvos Sándor Judit
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag