Allergiás szívbetegek is kezelhetők

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  InforMed

Budapest, 2007. november 21. (MTI) - Koszorúér-tágítás után, kiváltképp akkor, ha az ér átjárhatóságának biztosítására fémhálóból készült hengert, stentet is beültetnek, hosszú időn keresztül kell a betegnek véralvadást gátló gyógyszereket szedni. Vannak, akik eközben túlérzékenyek lesznek a tablettára és akkor a létfontosságú készítmény adását abba kell hagyni. Egy amerikai munkacsoport most kidolgozta az alvadást gátló készítménnyel szemben túlérzékeny betegek deszenzibilizálását, érzéktelenítését.
Dr. Karl von Tiehl és munkatársai a koszorúér-tágítás után kihagyás nélkül szükséges gyógyszer, a nálunk is használt clopidogrel szedése során kifejlődő allergia leküzdésére régóta használatos technikát alkalmaztak. Az amerikai kutatók 24 olyan beteget kezeltek, akik a clopidogrel bevétele után jellegzetes allergiás tüneteket mutattak és akiknél ezért az a veszély fenyegetett, hogy a gyógyszert nem szedhetik tovább.
A deszenzibilizálás parányi gyógyszeradagok igen óvatos, fokozatos növelésével történt, félórás szünetekkel, miközben szakképzett nővér és allergiával foglalkozó szakorvos figyelte a beteget. A Journal of American College of Cardiology című nagy tekintélyű szakfolyóiratban közölt cikk arról számol be, hogy a clopidogrel szembeni érzéktelenítés valamennyi beteg esetén sikeresen befejeződött.
A deszenzibilizálás közben négy betegnél észleltek átmeneti allergiás tüneteket, de fél év múlva csak két szívbetegnél volt szükség az érzéktelenítési beavatkozás ismétlésére. A cikk szerzői kifejtik: a deszenzibilizálás jelentőségét az adja, hogy ilyen gyógyszer-allergia esetén is igen fontos a páciens terápiahűsége, azaz a pontos gyógyszerszedés, mert a clopidogrel bevételének kihagyása életveszélyes véralvadási szövődményekhez vezethet.
(MTI-Panoráma)

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag