A szemek allergiája

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Különféle szemallergiák léteznek, a kötőhártya enyhe irritációjától egészen a kötőhártya súlyos gyulladásáig és a szaruhártya kisebesedéséig. Dr. Adrian Morris a BBC online egészségügyi portálján foglalta össze a legfontosabb szemallergiákat.

Szénanáthás szemek

A szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás, amely megegyezik a szénanáthás kötőhártya-gyulladással (konjuktivitisszel), nagyon gyakori, a népesség 25 százaléka szenved benne. Tünetei: a szemek viszketése, nedvedzése és kivörösödése, melyet az időszakosan kiszabaduló, általában fák és fűfélék pollenjei okoznak.

Gyermekek közt fellelhető a betegségnek egy komolyabb fajtája, a tavaszi konjuktivitisz. A szemek a sűrű váladéktól összetapadnak, fájdalmasak, főként amikor ébredéskor kinyitják őket. A belső szemhéjak feldagadnak, a kötőhártya viszket, váladékozik, ég. Szaruhártya-sérülés is bekövetkezhet, ha az állapotot nem kezelik.

Egész évben előfordul a házi poratka és a macskaszőr kiváltotta allergiákkal együtt. A tünetek enyhébbek az időszakos allergiás kötőhártya-gyulladáséhoz képest.

Ekcémás szemek

Habár ritka, a keratokonjuktivitisz mégis a legsúlyosabb megnyilvánulása a szemallergiának. Dr. Morris szerint ez főleg felnőtt férfiaknál fordul elő, azonban más online források szerint középkorú nőknél is gyakori. Ez az elváltozás a szem az erősen gyulladt állapotát eredményezi, mely az ekcémáéval megegyező tüneteket mutat. Ez a maradandó állapot állandó viszketést, a szemek kiszáradását és homályos látást okoz, valamint a szaruhártya duzzadásával és kisebesedésével járhat.

Szürke hályog (katarakta)

Szürke hályog (katarakta)
A szemhéjfertőzés és az ekcéma gyakoriak, idővel a szemlencsén szürke hályog is kialakulhat.

Kontaktlencse-allergia

A kontaktlencsét viselők esetében a szem allergiás felületein kifejlődhet, és nagy méreteket ölthet a papilláris konjuktivitisz (szemölcsös szemallergia), amit a kontaktlencse okozta helyi irritáció vált ki. Ez általában a felső szemhéj belső felületét érinti. Az egyszer használatos kontaktlencsék segíthetnek a tünetek kezelésében, ám a kontaktlencse alkalmankénti viseletét fel kell függeszteniük az érintetteknek.

Fontos szabály, hogy soha ne használjon szteroidos szemcseppeket közvetlen orvosi felügyelet nélkül. Habár hatékonyan kezelhető velük a szemallergia, használatuk nemkívánatos mellékhatásokhoz, például glaukómához vezethet. A glaukóma esetén a szemből az agyba információt szállító idegsejtek sérülnek, így lehetetlenné válik, hogy a látóideghártyáról az agyba jusson a képi információ. A glaukómát leggyakrabban a szem belső részében lévő csarnokvíz nyomásának megemelkedése okozza. Ha túl nagy mennyiségű csarnokvíz termelődik, vagy nem tud megfelelően távozni, a szemben a nyomás megemelkedik. Másik lehetséges mellékhatás a szürke hályog, de a szteroidos cseppek könnyen szemfertőzéshez is vezethetnek.

Animáció: HáziPatika.com

Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag