Áfonya: napi 30 deka az orvost távol tartja

A koleszterinszint is letornázható vele
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

koleszterinszint, áfonya, patkánykísérletek, elhízás, trigliceridszint

A Maine Egyetem klinikai táplálkozási szakértőinek vizsgálatai szerint két hónapon keresztül napi két bögre fekete áfonya elfogyasztása enyhítheti a krónikus gyulladási folyamatokat, javíthatja a zsíranyagcserét és csökkentheti a koleszterinszintet.

Az áfonyában gazdag étrend ezen kívül képes normalizálni a gyulladásos, valamint a lipid- és lipoprotein-anyagcseréhez köthető markerek génexpresszióját is - legalábbis a Maine Egyetem professzora, Dorothy Klimis-Zacas szerint.

Az elhízott Zucker patkányokkal végzett kísérletek (ezek olyan kitenyésztett patkánycsoport, amelyre magas vércukorszint és károsodott glükóztolerancia jellemző) nagyon ígéretesek és a kutatók reményei szerint az eredmények később segíthetnek azokon az emberen is, akik a szervezetükben lévő gyulladásos folyamatokat szeretnék kezeltetni és ezáltal csökkentenék a koronáriás szívbetegségekre és kettes típusú cukorbetegségre való hajlamukat.

Az elhízott patkány kiváló kísérleti modell az emberi metabolikus szindróma (MetS) szempontjából, ami minden esetben krónikus gyulladás, elhízás, magas vérnyomás, glükózintolerancia és inzulinrezisztencia formájában jelentkezik.

A mostani eredmények különösen azért fontosak, mert például az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság közel 37 százaléka szenved a betegségtől és az Országos Egészségügyi Statisztikai Felmérések szerint ez az arány az elhízott felnőttek számának emelkedésével egyre csak nőni fog. Hazánkban minden második felnőtt lakos elhízott, 20 százalékuk jelentős túlsúllyal küzd.

Zucker patkány (Kép forrása: Wikipedia Commons)

Zucker patkány (Kép forrása: Wikipedia Commons)


Klimis-Zacas in vivo végzett kísérletei szerint a fekete áfonya fogyasztása jelentősen csökkentette a patkányok vérének triglicerid-szintjét. A gyümölcs emellett csökkentette az alacsony-denzitású lipoprotein (LDL) koleszterin szintjét is. Ez az úgy nevezett rossz koleszterin, ami az erek eltömítésével növeli a szívroham kialakulási esélyeit.

"A fekete áfonya a vér lipidszintjére is jó hatással van és a lipidek és a koleszterin működéséért felelős enzimek genetikai expresszióját is javítja" - nyilatkozta Klimis-Zacas. A kutatás részletes leírása a Journal of Nutritional Biochemistry és a British Journal of Nutrition című tudományos szaklapokban olvasható.

Az áfonya bogyóit bátran lehet fogyasztani, csupán magjai jelenthetnek problémát az érzékeny gyomrúaknak. 100 g áfonya mintegy 42 kcal (176 kJoule) energiát tartalmaz. A vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok: a kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában. Hogy mi mindent érdemes még tudni az áfonyáról, az kiderül korábbi cikkünkből, amit ide kattintva olvashat el!Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag