A szülők teszik rövidlátóvá az első gyereket

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Brit tudósok újabb kutatásai szerint a szülők elvárásai az elsőszülöttekkel kapcsolatosan a legnagyobbak. Ez pedig azt is eredményezi, hogy esetükben a legvalószínűbb, hogy rövidlátók lesznek.

A kutatás szerint a szülők leginkább az elsőszülött gyermekektől várják el a tanulást, ennek következtében ezek a gyerekek nagy valószínűséggel rövidlátók lesznek. A születési sorrendnek - ez köztudott - hatása van a személyiség alakulására; a legidősebb gyerek a családban általában konzervatívabb, jobb tanuló és jogtisztelő, míg a fiatalabb testvérek általában vakmerőbbek.
A Cardiff University munkatársainak kutatásából pedig most az is kiderült, a szülők nagyobb elvárásai az elsőszülöttek egészségét is befolyásolják. Az idősebb testvéreknek 10 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy rövidlátók lesznek, és 20 százalékkal valószínűbb, hogy súlyosan rövidlátók lesznek, mint fiatalabb testvéreik - számol be a kutatásról a The Telegraph.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a túl aggódó szülők egyre inkább igyekeznek a négy fal között tartani a gyermeküket, és tanulásra, olvasásra sarkallják őket. A ma felnövekvő generációknál a rövidlátás (myopia) amúgy is gyakoribb, mint a korábbi generációk esetében volt, mivel a gyerekek ma kevesebb időt töltenek a házon kívül, a természetben.

A rövidlátás

Lehet, hogy azt vesszük észre, nem látunk élesen vezetés közben, vagy már jóval korábban, még az iskolában feltűnik, hogy bizony a táblához közelebb kell ülnünk. A rövidlátás korrigálható. Ismerjük meg jobban a szem gyakori fénytörési hibáját!

"A szülőknek a tanulással kapcsolatos elvárásai az elsőszülöttek esetében a legnagyobbak. Így ezeknek a gyerekeknek a környezete sokkal inkább kedvez a rövidlátás kialakulásának: sokat foglalkoznak olyasmivel, amihez csak közelre kell nézni, és kevés időt töltenek a szabadban" - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Jeremy Guggenheim. "A szülőknek a kisebb testvérekkel kapcsolatos csökkenő elvárásai miatt ezek a gyerekek egyre kisebb valószínűséggel lesznek rövidlátók."

A szülők túlzott elvárásai miatt lesz szemüveges az első gyerek

A szülők túlzott elvárásai miatt lesz szemüveges az első gyerek

A kutatók 90 ezer 40 és 69 év közötti embert vizsgáltak meg: összevetették a rövidlátásuk mértékét azzal, hogy hányadik gyerekként születtek a családban. Azt találták, hogy az elsőszülöttek esetében jóval valószínűbb, hogy valamilyen szemprobléma kialakul. A korreláció azonban eltűnt, amikor az iskolai előmenetelt is figyelembe vették; tehát abban az esetben ha mindegyik testvér ugyanolyan iskolai teljesítményt ért el, akkor a szemük állapota is hasonló volt. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a szemproblémák a tanulással függenek össze.

Áprilisban napvilágot látott egy másik kutatás, amely szerint Nagy-Britanniában a rövidlátók aránya az elmúlt 50 évben megduplázódott. Ezt a kutatók az életmódbeli változásokhoz kötik: manapság mindenki több időt tölt a négy fal közötti tevékenységekkel, mint korábban.

A szakértők arra figyelmeztetik az iskolákat, hogy biztosítsanak a gyerekek számára minél több szabadban tölthető időt. Kínában például már annyira rossz a helyzet a gyerekek rövidlátása terén, hogy üvegfalú iskolákat is építettek.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag