A "pöttyös füzet" titkai

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Mivel a színtévesztők nagy része egy genetikai rendellenesség miatt nem tudja megkülönböztetni az árnyalatokat, sokszor csak az iskolában derül ki a rendellenesség, ott viszont elég gyorsan. Hogyan vizsgálják, mérik a színlátást?

A színtévesztés mérése nem egyszerű feladat, és a vizsgálatok nagy része nem biztosít teljes diagnózist. Különösen súlyosabb esetekben több módszer kombinációjára lehet szükség. A mérések két elv, a színmegkülönböztetés és a színmegnevezés módszerén alapulnak.
Az anomaloszkópos módszerben egy osztott látómezőben kell a vizsgált személynek zöldből és vörösből a referencia sárgával azonos sárgát "kikevernie". A zöld/vörös arányból és a sárga intenzitásából megállapítható a színtévesztés és mértéke. A műszerrel az előbbi két paraméter ismeretében pontosan megmondható a színtévesztés típusa.

A pszeudo-izokromatikus tesztekkel már mindenki találkozhatott: ezek az úgynevezett nyomtatott pöttyös ábrák. A színes pöttyös háttéren számok vagy betűk láthatók szintén pöttyökből kirakva, azonban a háttértől eltérő színben. Egyes színpárokat a színtévesztők már nem tudnak megkülönböztetni, így a betűket, számokat sem tudják meghatározni - az ép színlátással rendelkezőknek ez egyáltalán nem okoz problémát. A számokat, betűket nem ismerő kisgyerekek számára figurás teszteket is kifejlesztettek.

A színészlelés vizsgálata mellett időnként szükség lehet a kontrasztérzékenység vizsgálatára is. Ennél leggyakrabban fehér háttéren lévő fekete betűket vagy számokat kell felismerni, vagy fokozatosan változó kontrasztú képeket sorrendbe rakni.

A színdiszkriminációs vizsgálatoknál általában színes korongokat (változó mennyiséget, van olyan eset, amelynél akár 85-öt is) kell sorrendbe rendezni.

Miért fontos a színtévesztés korrekciója?

Egy jó színlátó akár több millió színárnyalatot meg tud különböztetni, egy színtévesztő csak pár ezret, esetleg csak pár százat. Ezért nem veszi észre például, hogy beszélgető partnere elpirul vagy elsápad, így fontos metakommunikációs ismeretektől esik el. Nem tud megkülönböztetni érettebb és kevésbé érett gyümölcsöket, nem veszi észre az eltérő színárnyalatokat ruhavásárlásnál, a dekorkozmetikumoknál vagy a közlekedési lámpáknál. Szinte az élet minden területén hátrányos helyzetben van a jó színlátókhoz képest, sok foglalkozást nem is választhat magának. Ennek ellenére, a színtévesztők jó része megtanul ezzel együtt élni és olyan "túlélési technikákat" fejleszt ki, melyekkel teljes életet élhet.

Bár a színérzékelés zavarait nem lehet gyógyítani, a korrekció viszonylag könnyen megoldható. A színlátás korrekciója történhet színezett kontaktlencsével vagy speciális szemüveggel egyaránt. Néhány esetben a szakorvos sötétített vagy ellenzővel ellátott szemüveget is javasolhat, mert sok színtévesztő jobban meg tudja különböztetni az árnyalatokat félhomályban, ha nem túl erősek a fények.

Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag