A cukorbetegek különösen ügyeljenek a látásukra

Óvjuk a látásunkat!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

látás, szem, diabétesz, cukorbetegség, szemproblémák

A cukorbetegség sajnos minden szervrendszerünket veszélyeztetheti, és a különböző látásproblémák jobban veszélyeztetik a diabéteszeseket, mint az egészségeseket. Milyen szembetegségek a legjellemzőbbek a cukorbetegekre, és hogyan óvhatjuk meg a látásunkat?

A cukorbetegség miatt sérülnek az apró erek a szemekben, és ez többek között azzal jár együtt, hogy a sejtekhez nem jut elegendő, oxigénben és tápanyagokban dús vér. Az egyik leggyakoribb probléma a diabéteszes retinopátia, mely minden harmadik cukorbeteget érinthet.

Ez súlyosabb esetben a látást is veszélyezteti: a sérült vérerek helyén, illetve a retina felületén újabb vérerek keletkezhetnek, melyek könnyen megrepednek. Ennek eredményeképpen a retina "hegessé" válhat, mely hosszú távon akár a látás teljes elveszítését okozhatja. Az erekből kiszivárgó vér és folyadék látászavarokat, zavaros látást, elmosódott körvonalakat okozhat, így olyan hétköznapi tevékenységek elvégzését is megnehezíti, mint az autóvezetés vagy az olvasás.

Romlik a látása?

A cukorbetegség először a legkisebb ereket teszi tönkre, amely elsőként a szemben jelentkezik. Rendszeres szemfenékvizsgálattal pontos képet kaphatunk cukorbetegségünk helyzetéről. Kattintson a további tudnivalókért!

A cukorbetegség miatt egyéb szemproblémák is könnyebben kialakulhatnak, így a szürke és zöld hályog is gyakoribb a diabéteszeseknél. Ezek a betegségek a látás zavarossá, "ködössé" válásával, a körvonalak elmosódásával, a tárgyak közötti fényesebb "aurák" érzékelésével járhatnak együtt, de a tünetek gyakran hosszú idő alatt alakulnak ki, és mire diagnosztizálják a problémákat, a szem károsodása visszafordíthatatlanná válik.

Mit tehetünk a szemünk egészségének megőrzéséért, ha cukorbetegek vagyunk?

A legfontosabb természetesen a vércukorszint rendszeres ellenőrzése és normalizálása, az előírt étrend követése és a gyógyszerszedés. Ha nem ugrál a vércukorszint, és az előírt értékeken belül marad, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy az apró erek károsodjanak.

A cukorbetegeknek a vérnyomásukra is oda kell figyelni. A két betegség (a diabétesz és a hipertónia) ugyanis nagyon gyakran együtt járnak, és így sokkal nagyobb nyomás nehezedik a vérerekre, így azok még könnyebben sérülhetnek. Az életmód megváltoztatásával, például azzal, ha megszabadulunk a túlsúlytól, vagy ha rendszeresen sportolunk, gyógyszerek nélkül is sokat tehetünk azért, hogy a vérnyomásunkat az egészséges határértékeken belül tartsuk.

A szokásos vizsgálatok mellett (vagyis a rendszeres vérvizsgálat és vérnyomásmérés kiegészítéseként) fordítsunk nagyobb figyelmet a szemünk vizsgálatára is. A cukorbetegeknek érdemes évente megvizsgáltatni a szemeiket, hogy a szakember időben észrevegye az esetleges károsodásokat. Minél korábban kezdik meg ugyanis a kezelést, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy visszafordíthatatlan következményei lesznek a szembetegségeknek.

Figyeljünk oda az esetleges figyelmeztető jelekre is! Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a látásunk zavarossá, ködössé válik, ha kettőslátásunk van, vagy ha felvillanó fényeket érzékelünk, vagy ha a tárgyak körül vannak fénylő körvonalak. Szintén aggodalomra adhat okot, ha fáj a szemünk, sokszor van kipirosodva, esetleg bevérzik.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag