Meggyógyítható a cukorbetegség?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A terminális állapotban lévő, 1-es típusú cukorbeteg rágcsálók teljesen visszanyerték egészségüket egy anyag egyetlen injekciójával a Texas Egyetem Southwestern Klinikáján.

Cukorbetegség

Cukorbetegség
Az inzulin 1922-es felfedezése óta az 1-es típusú diabéteszt (az inzulin-függő cukorbetegség) emberekben inzulin injekcióval kezelik a magas vércukorszint csökkentésére és a diabéteszes kóma megelőzésére. A Southwestern kutatóinak eredményei, melyekről a Proceedings of the National Academy of Sciences számol be, azt sugallják, hogy nem az inzulin az egyetlen hatékony szer. A leptin, a szervezet zsírsejtjei által termelt hormon, szintén képes csökkenteni a vércukorszintet és hosszabb ideig normál tartományban tartani azt az új felfedezések szerint.

"Az a tény, hogy ezek az állatok nem pusztulnak el és visszanyerik egészségüket az inzulin teljes hiánya ellenére, számos kutató és klinikus számára nehezen hihető" - közölte Dr. Roger Unger belgyógyász professzor és a vizsgálat vezetője.
"Sok tudós, minket is beleértve, azt hitte, hogy csak időpocséklás leptint adni inzulin hiányában. Általánosan téves hiedelem, hogy az inzulin az egyetlen, amely helyrehozhatja az inzulinhiány következményeit."

A leptin glükóz-csökkentő mechanizmusa úgy tűnik, hogy egyben gátolja a glukagon hatását, amely a hasnyálmirigy által termelt, vércukorszintet emelő hormon. Normál esetben a glukagon akkor termelődik, ha a vérben alacsony a glükóz vagyis a cukorszint. Inzulinhiány esetén ugyanakkor a glukagon szintje magas és hatására a máj túlzott mennyiségű glükózt bocsát a véráramba. Ezt a folyamatot ellensúlyozza az inzulin, melynek hatására a szervezet sejtjei cukrot vesznek fel a vérkeringésből.

Az 1-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulint termelő szigetsejtjei pusztulnak. Az 1-es típusú diabéteszesek naponta többször használnak inzulint a vércukor rendezéséhez és diétájuk szabályozásához. Összehasonlításul, a nem inzulinfüggő, 2-es típusú cukorbetegekben van ugyan inzulin, ám szervezetük nem reagál rá megfelelően.

A jelenlegi vizsgálat során a kutatók a világon elsőként tesztelték, hogy a leptin gén egyetlen injekciója a diabéteszes kómában lévő inzulin-hiányos egerekbe és patkányokba vajon képes-e visszafordítani a súlyos állapotot és elkerülhető-e az állatok pusztulása. A leptin gént kapó állatok nagy mértékű leptin termelésbe kezdtek, amely az 1-es típusú cukorbetegség minden mérhető következményét visszafordította, beleértve a súlycsökkenést, a hyperglikémiát és a ketoacidózist, egy potenciálisan végzetes állapotot, amely akkor alakul ki, mikor a szervezetben nincs elegendő inzulin az alap anyagcsere működéséhez. A hatás nagy részéért a magas glukagon szint teljes gátlása volt felelős, közölte Dr. Xinxin Yu, belgyógyász és a vizsgálat elsőszerzője.

"Ezek az állatok már tényleg a halál küszöbén álltak" - közölte Dr. Yu. "Ám ha leptin gént adtunk nekik, a végstádiumban lévő rágcsálók két hét alatt visszanyerték egészségüket bármely más kezelés nélkül."

Dr. Unger szerint túl korai lenne kijelenteni, hogy a leptin a jövőben helyettesítheti az inzulint a cukorbetegség kezelésében, ám ez a vizsgálat bebizonyította, hogy a leptin képes az inzulin egyes feladatainak ellátására hosszabb időn keresztül. A beadott inzulin biológiailag csupán három-négy órán keresztül aktív.

"Azt remélem, hogy a leptin egy bizonyos esetben válhat adhatóvá - a glukagon gátlására például - és az inzulin pedig egy másik esetben. Vagy az is elképzelhető, hogy létezik egy harmadik szer is" - közölte Dr. Unger. "Hatalmas előrelépés lenne, ha létezne egy szájon át szedhető szer a glukagon gátlására, injekciók nélkül."

Dr. Yu szerint a kutatócsoport hipotézise, hogy a leptin nemcsak a glukagon májra gyakorolt hatását gátolva veszi fel a küzdelmet a diabétesszel, hanem az IGF-1 (inzulin-szerű növekedési faktor-1) inzulin-szerű hatásait is serkenti. Az IGF-1 a növekedést serkentő és az inzulint utánzó hatású hormon.

"Amikor egy gyermeknél 1-es típusú diabétesz alakul ki, növekedésük akadályozott, míg nem kapnak inzulint" - magyarázta Dr. Unger. "Ugyanez igaz az egerek esetében is. Ugyanakkor azt találtuk, hogy ha egy cukorbeteg patkány nem kap inzulint és leptintermelővé tesszük, növekedése szinte helyreáll."

"Míg a kezelt állatok vércukorszintje idővel emelkedett, hyperglikémiájuk (magas vércukorszintjük) folyamatosan az emelkedett, kezelés-előtti szintek alatt maradtak. A kezeletlen rágcsálók másrészt viszont két-három napon belül elpusztultak. A kutatók a kezelt rágcsálókat 25 héten át követték nyomon.

A további lépesek további, lehetséges glukagon-gátlók és a leptin klinikai kipróbálásának vizsgálatai lesznek a következő évben.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag