Leállították a cukorbeteg-vizsgálatot

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A rendkívül erélyesen kezelt cukorbetegek között a halálozás nagyobb volt, mint a szokásos terápia mellett.
A résztvevők biztonsága végett azonnal leállította vizsgálatát az amerikai National Heart, Lung and Blood Institute, amely a cukorbetegek optimális kezelésének megállapítására szervezett óriástanulmányt. Többen haltak meg abban a csoportban, amelyikben a betegek vércukrát igen erélyes gyógyszerezéssel igyekeztek rendkívül alacsonnyá tenni, mint abból a csoportból, ahol a szokásos kezelést alkalmazták.
Az ACCORD betűszóval elnevezett vizsgálatban mintegy tízezer önként jelentkező cukorbeteget vontak be részletes felvilágosítás után. A résztvevőknek a vércukorértékét - véletlenszerű kiválasztás szerint - vagy a normális alsó értékére igyekeztek leszorítani, vagy a szokásos kezelés útján a jelenleg elfogadott szinten tartani.
Mivel arra voltak kíváncsiak, hogy az "erélyesen kezelt" vagy a jelenleg elfogadott mértékben kezelt cukorbetegek kapnak-e ritkábban szívrohamot, infarktust, a betegek vérzsírcsökkentő gyógyszereket, illetve szükség szerint vérnyomáscsökkentő tablettákat is szedtek.
A koleszterincsökkentő, illetve a magas vérnyomás miatt adott tablettákkal semmi gond nem adódott. Elizabeth Nabel, az amerikai központi szív- és tüdőgyógyászati intézet igazgatója elmondta: a vizsgálat gondos követése arra utalt, hogy a rendkívül erélyesen kezelt cukorbetegek között a halálozás nagyobb volt, mint a szokásos módon kezelt csoportban.
A két csoport közötti különbség az átlagos négy esztendei megfigyelés során vált nyilvánvalóvá. A vizsgálat most abban a formában folytatódik, hogy az a betegcsoport, amelyiknek a vércukorértékét igen alacsonyra csökkentették, a továbbiakban ugyancsak az általánosan elfogadott, mérsékeltebb vércukorcsökkentést biztosító kezelést kapja.
William Friedewald, az ACCORD tanulmány biztonsági csoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy az agresszív kezelés fokozott kockázatáért nem valamelyik gyógyszer tehető felelőssé, hanem az egyértelműen túl alacsony értékre leszorított vércukorszint. Ennek a jelenségnek a magyarázata egyelőre nem tisztázott.
A szakemberek véleménye az, hogy az adatok átnézése szerint ebben a vizsgálatban idősebb betegek vettek részt és cukorbetegségük már hosszabb ideje állt fenn, mint azokban a tanulmányokban, melyek eredményei alapján az ACCORD vizsgálatot elindították. A korábbi eredmények alapján vélték azt, hogy a vércukor értékét cukorbajban is az egészséges szint alsó végére célszerű beállítani.
A vezető szakorvosok egyetértenek Nabel véleményével, mely szerint jelenleg csak az a tennivaló, hogy a cukorbetegek beszéljék meg kezelőorvosukkal a gyógyszerelésüket és együtt határozzák el az esetleg tanácsos változtatást. Természetesen ez minden krónikus, folyamatos gyógyszerszedést igénylő betegségre igaz.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag