Gyógyszereket termelő csodagombák

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

"Régóta ismert, hogy a gombák kereskedelmileg értékes fehérjék tömegtermelésére képesek" - mondja Charles Peter Romaine "A gombák ideális eszközei a biogyógyszerek gyártásának, amellyel az emberi betegségek széles skálája kezelhető. Idáig azonban még senki sem alkalmazta ezeket."
Dr. Romaine a Penn Egyetem növénytan professzora és kollegája, Xi Chen az Agaricus bisporus-szal, egy világszerte gyakori és ehető gombafajjal végeztek kísérleteket. A szakemberek szerint a genetikailag módosított gombák használatával gyógyhatású fehérjék termelése megoldható lenne, pl. oltóanyagok, ellenanyagok, hormonok (inzulin) vagy kereskedelmi enzimek pl. a biofolyadékok celluláza - tájékoztat a MediPress.

"Kb. 500 betegség és genetikai rendellenesség orvosi kezelése ismert az emberi géntechnika jóvoltából, nemsokára azonban betegségek ezreire lesznek elérhetők új gyógyszerek" - mondta Dr. Romaine. "Olyan új fehérje-alapú gyógyszerek tömegtermelésére van szükségünk, amelyek gazdaságosak, biztonságosak, és gyártásuk gyors. Véleményünk szerint a gombák használata ilyen lehetnek a jövőben."

A génmanipulált gombák létrehozásánál a kutatók egy bakteriális DNS kör alakú darabkájához (ún. plazmidhoz) egy gént kapcsolnak, amely a hygromycin (antibiotikum) rezisztenciáért felel, és a plazmid az ún. Agrobacteriumban sokszorozódni képes.

"A hygromycin rezisztencia gén egy jelző gén, amely segíti a génmódosított gombasejtek kiválasztását a nem génmanipuláltak közül" - magyarázta Dr. Romaine. "Ezután fogunk egy gyógyszer-gént, amely nem része a gomba genetikai állományának, és álcázzuk a gomba gének szabályozó elemeivel. Ezeket a genetikai elemeket a plazmidba ültetjük, és visszahelyezzük a baktériumba" - részletezte az eljárás lényegét a szakember.

A kutatók ezt követően kis gombadarabkákat vágnak, és hozzáadják ezeket a megváltoztatott baktériumokat tartalmazó edénybe. Néhány nap múlva, a baktérium szaporodási periódusa végén a plazmid egy része egyenesen a gombasejtbe jut, és a betelepített gén a gomba kromoszómájába épül. Ezután a kutatók a gombasejteket hygromycin hatásának teszik ki. Az antibiotikum megöli a normál a sejteket, ezáltal elkülöníti ezeket a genetikailag módosított, rezisztens sejtektől.

A gén kifejeződésének mértéke (azaz például a termelt gyógyszer mennyisége) többek között attól függ, hogy az átvitt gének a gomba kromoszóma mely részére épülnek be. A kutatók szerint a biotermékek termelési folyamata gyorsabb és olcsóbb lehet a gombákkal, mint a hagyományos technológiákkal. A gombatörzsek azért is alkalmazhatók kereskedelmi technológiákban, mert a hűtőbe téve vegetatív csírává alakulnak, a gyógyszerek előanyagai pedig hetek alatt elkészíthetők. "A gomba-alapú biotechnológiák a nagy gyógyszercégektől nem követeli meg a drága infrastruktúra bevezetését" - mondta Dr. Romaine.

(stop.hu)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag