Diabetesz Világnap 2007

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A diabétesz világméretű probléma, ezt a tényt az is alátámasztja, hogy 1991. óta ennek a betegségnek is van világnapja, november 14-e. A H. King, Diabetes Care, v. 21, No 8 1998-as statisztikai adatai szerint 1995-ben a fejlődő és fejlett országokban a cukorbetegek száma öszesen 135 millió volt. Jelenleg a betegek száma jóval meghaladja a 200 milliót. A Nemzetközi Diabetesz Szövetség és a WHO előrejelzése 2025-re már 340-380 millió beteget jósol. Riasztóak az adatok, de az előrejelzés beigazolódni látszik.

Magyarországon a lakosság 5-6 %-át érinti a cukorbetegség. Magas azoknak a száma is, akik még nem tudják, hogy diabéteszesek, a tapasztalatok szerint minden nyilvántartott cukorbetegre jut egy fel nem derített eset. A legnagyobb problémát az elhízáshoz társuló cukorbetegség rohamos, világméretű terjedése jelenti.
A diabetesz kezelésében 1921-es év hozott óriási előrelépést, amikor két kanadai orvosnak, Frederick Bantingnak és Charles H. Bestnek sikerült kivonnia a hasnyálmirigyből az életmentő inzulint. Ezért választották 70 évvel később, 1991-ben Banting születésnapját, azaz november 14-ét a Cukorbetegek Világnapjának.
Ki gondolná, hogy ez a mára világszerte elterjedt betegség már az ókorban is ismert volt. Említik ősi egyiptomi papiruszok, valamint foglalkozik vele a több ezer éves ősi kínai és indiai orvostudomány is. Az elnevezés is roppant régi, Demetriosz görög orvos találta ki, aki i. e. 200 körül élt. Alapja a diabainein görög szó, melynek jelentése túláradó vizeletürítés. A középkori arab orvosok, al-Rázi és Avicenna már fontos tünetnek tartották a gyakori cukorvizelést, és megfigyelték, hogy ezeknél a betegeknél gyakrabban fordul elő: fekély, impotencia, sorvadás, furunkulus.( Heinz Schott: A medicina krónikája) Az emberiség történelmét tehát végigkísérte a cukorbetegség, ma pedig az egyik legkiterjedtebb egészségügyi problémának számít.
A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége / MACOSZ / fontosnak tartja a betegek és egészségesek folyamatos informálását. A világnap alkalmából még inkább szeretnék hangsúlyozni, hogy a cukorbetegek számára létfontosságú a tájékoztatás, az egészségügyi állapot figyelemmel kísérése. Kincses János a MACOSZ elnöke kiemelte, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítani az ún. 3-as típusú cukorbetegekre is. Ők azok, az életmód és más egészségügyi problémák miatt veszélyeztetett réteg, akik még nem diabéteszesek, de nagy valószínűséggel azok lesznek. A cukorbetegek biztatása és informálása érdekében a MACOSZ szakmai támogatásával a múlt évben indult útjára az Egészségesebben az egészségeseknél - cukorbetegen? mozgalom is, mely már második éve folyamatosan ráirányítja a betegek figyelmét a hemoglobin A1c szint 7 % alatt tartására, ezáltal a szövődmények kialakulásának csökkentésére.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag