Csak a forgalmazók elégedettek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Megfenyegették Karsai Józsefet, az MSZP országgyűlési képviselőjét, mert feljelentést tett a rendőrségen az inzulinpatronok és szerelékeik forgalmazásához kapcsolódó visszaélésekről. A képviselő bizonyítékait biztos helyen letétébe helyezte.
Sokkal több cukorbeteg inzulinpumpáját tudná finanszírozni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ha nem vennék el a hasznukat a készülékeket a gyógyszertárak kikerülésével forgalmazó magáncégek - állította Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő, Battonya polgármestere.
Molnár Barbara, az OEP szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta: lezárult vizsgálatuk a három közül egy forgalmazó cégről, a Med Trust Kft.-ről állapítottaq meg, hogy kevesebb patront adott a betegeknek, mint amennyit az egységcsomag tartalmazott. A cég vállalta, hogy kártalanítják a betegeket, ettől függetlenül az OEP felbontja vele az inzulinpumpák finanszírozására vonatkozó szerződést. A Med Trust Kft. érdi központjában érdeklődésünkre azt közölték: csak jogi képviselőjük, egy győri ügyvédnő nyilatkozhat, őt viszont lapzártánkig nem sikerült elérnünk.
A szerződés felbontásával sem oldódtak meg e gyógyászati segédeszköz forgalmazásának egyéb problémái.
Solt Irma és kislánya, Gyulai Kitti Kecskeméten él.
- Borzasztó, ha az ember gyermekénél három és fél éves korában ilyen betegséget diagnosztizálnak - mondta Solt Irma. - Azt gondoltam: sohasem lennék képes megszúrni a gyermekemet. A három és fél éves kislány a harmadik napon azt mondta: akkor ő adja be magának! Ezért óriási dolog a pumpa: nem kell szúrni, nincs fájdalom, szabadabb az élet.
Maga az inzulinpumpa körülbelül egymillió forintba kerül, tíz százalék önrészt a betegnek kell kifizetniük. További költség az úgynevezett szerelék, amellyel a beteg testére rögzítik az inzulint adagoló pumpát. Már önmagában a százezres saját rész is kirekeszt sok rászorulót. Az is probléma, hogy az egész rendszer a forgalmazó cégek ügynökhálózatán keresztül működik.
Karsai József állítása szerint sokkal drágábban adják el az OEP-nek (így az önrész erejéig a betegeknek is) Magyarországon ezeket az eszközöket, mint a fejlett országokban. Noha jelentős különbség van a pumpák minőségében, az áraik között nincs eltérés. A képviselő szerint, ha átlátható lenne a forgalmazás, akkor bebizonyosodna: komoly tékozlás folyik a biztosítottak pénzével.
Az OEP szóvivője elmondta: az inzulinpumpa az egyedi méltányossági keretből kapható. Ebben a kategóriában a törvény nem teszi lehetővé, hogy az egészségbiztosító versenyeztesse az árakat. A forgalmazóknak kellene kérniük, hogy az OEP befogadja, és normatív módon finanszírozza a gyógyászati segédeszközöket - de nem kérik.
Boóc András, az egyik forgalmazó cég, a Pharma-Marketing Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre azt felelte: jól működik így a rendszer. A cukorbetegek egy-három százalékánál indokolt csak ez a drága segédeszköz. Boóc András hangsúlyozta: nem "ügynökök", hanem "betegoktatók" azok, akik személyre szabott kapcsolatot tartanak a páciensekkel.
Arra, hogy nincs verseny, ami letörje az árakat, Boóc András azt felelte: szerinte a szolgáltatás minőségében és a szerelék önrészében igenis van verseny. Ha a beteg nem elégedett azzal, amit három hónapos próbaidőre ingyen kapott, válthat. (A betegek szerint ez nem így van.)
A forgalmazóknak így jó, ahogy van: ameddig egyedi méltányosság alapján döntenek, addig az OEP érdemben nem befolyásolhatja az árakat. Fölvetettem az OEP szóvivőjének: miért nem kérhetik a betegek, vagy orvosaik, hogy az egészségbiztosító fogadja be ezt az eszközt is a normatívan támogatottak listájára. Molnár Barbara azt válaszolta: a jogszabályok megváltoztatását a politikusok kezdeményezhetnék. Az egészségbiztosítónál most dolgoznak egy olyan javaslaton, amely lehetővé tenné, hogy meghatározott esetszám, vagy finanszírozási összeg elérése esetén a forgalmazókat jogszabály kötelezze, hogy kérjék a normatív támogatásba való befogadási eljárás megindítását.
l Magyarországon jelenleg 600 ezer felismert cukorbetegről tudnak, közülük 60 ezren 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek, így inzulinkezelésre szorulnak.
E betegek közül több mint hétszázan használnak inzulinpumpát, amelyet világszerte az intenzív inzulinkezelés etalonjának tartanak, ugyanis ezzel lehet a legjobban megközelíteni az egészséges szervezetre jellemző inzulinszintet.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag