A korábbiaknál pontosabban jelezhető előre az agyvérzés

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az [origo] egészség szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó oldala
Mozgalom az érszűkület ellen
Stroke-megelőzés: a lehetetlen küldetés?
Szívroham-megelőzés
Animáció a szív felépítéséről
Animáció a szív ingerületvezető rendszeréről
Szív- és érrendszeri kockázatbecslő kalkulátor
Az úgynevezett átmeneti agyi keringészavar (Transient Ischemic Attack; TIA) vagy másnéven "ministroke" egy igen komoly sürgősségi állapot, amelynek során átmenetileg zavart szenved az agy vér- és oxigénellátása. Ennek következtében végtaggyengeség, beszéd- és látászavar, illetve tudatvesztés léphet fel: ezek a tünetek általában pár óráig tartanak, majd 24 órán belül többnyire teljesen meg is szűnnek. Az esemény rövidsége miatt a betegek nagy része egyáltalán nem fordul orvoshoz, vagy ha mégis, nem tekintik őket sürgős esetnek, annak ellenére, hogy a keringészavart gyakran már a következő két napban agyvérzés is követi.
Dr. Claiborne Johnston (UCSF School of Medicine, Medical Center) és munkatársai két, egymástól független betegcsoporton tesztelték az előbb említett módszereket, és azt az eredményt kapták, hogy a betegek 21%-a valóban a ministroke utáni első két napon belül kap agyvérzést (erősen veszélyeztetett csoport), amire nagyjából 8,3% az esély. A páciensek 45%-a a közepesen veszélyeztetett csoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy náluk körülbelül 4,1% a stroke bekövetkezésének valószínűsége ugyanebben az időszakban.
"Az eredményekből logikusan következik, hogy az lenne a legfontosabb, ha az agyvérzés bekövetkezésének valószínűségét már az átmeneti keringészavar jelentkezését követő első két napban is előre lehetne jelezni" - mondta Johnston. A kutatócsoport ezért a jelenleg használatos kétféle módszer ötvözéséből olyan új módszert dolgozott ki, amely a Lancet c. folyóiratban közölt tanulmányuk szerint alkalmasnak tekinthető erre a feladatra.
Az új eljárás a következő klinikai paramétereket pontozza: magasvérnyomás, féloldali végtaggyengeség, beszédzavar (izomgyengeség nélkül), cukorbetegség és életkor. Az ezekből kiszámított érték alapján a pácienseket alacsony, közepes, illetve magas rizikójú csoportokba sorolják, és amennyiben valakit a harmadik csoportba osztanak be, akkor a keringészavart követően indokoltnak tekinthető a beteg kórházi megfigyelése. Mindez lehetővé teszi, hogy ha az agyvérzés a kritikus negyvennyolc órás periódusban valóban bekövetkezik, akkor a páciens még időben részesülhessen a megfelelő kezelésben, ami a legtöbb esetben a megfelelő véralvadásgátló gyógyszerek azonnali beadását jelenti - olvasható a tanulmányról megjelent sajtóközleményben .
[origo] egészség
Videó ajánló:
Szívroham-megelőzés : A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a begyulladt artériák gyógyítása jelentősen csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát.
Interaktív ajánló:
Szív- és érrendszeri kockázatbecslő kalkulátor
Animáció a szív felépítéséről
Animáció a szív ingerületvezető rendszeréről
Korábbi, kapcsolódó anyagaink:
Mozgalom az érszűkület ellen : Hazánkban nagyon magas az érszűkület előfordulási aránya, és az érbetegségben szenvedők körében kiemelkedően magas halálozási ráta tapasztalható. A Magyar Hypertonia Társaság ezért országos mozgalmat indított a tünetmentes érszűkületes betegek kiszűrése és az érrendszeri halálozás csökkentése érdekében. Az Ereink Védelmében (ÉRV) elnevezésű program célja a nagy kockázattal élők felfedezése és a szükséges kezelés korai megkezdése, továbbá egy hatékonyan működő szűrő-, kezelő- és gondozórendszer kiépítése a jövőben.
Stroke-megelőzés: a lehetetlen küldetés? : A szélütés előfordulási gyakorisága egyre nő, az Egészségügyi Világszervezet prognózisa szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke vezetik majd a világon a rokkantsági és haláloki listát, ekkorra már évi 20 millió fölé emelkedhet az agyvérzés halálos áldozatainak száma.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag