Lemondana tíz jó évéről?

A mozgásszervi tünetekre figyelni kell
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Kiss Éva

  HáziPatika.com

reumás sokízületi gyulladás, reumatoid artritisz, RA, célzott biológiai terápia, munkaképesség csökkenése

Ugye nem? Márpedig gyakorlatilag ez történik, ha nem veszi komolyan azokat a tüneteket, amelyek kezdődő mozgásszervi megbetegedésre utalnak. Ezek nem csak az idősek problémái: tudta például, hogy a reuma a leggyakrabban az aktív korú nőknél jelentkezik?

Amikor nem megy a munka

Meglepő adatot közölt dr. Poór Gyula professzor, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója: bár úgy gondolhatnánk, hogy a járványos vagy idényszerű fertőző betegségek okozzák a legtöbb munkából való kiesést, a táppénzes napok többségét, ez nem így van. Meglepő módon a köztudatban az idősebb korosztály jellemző betegségének tartott mozgásszervi betegségek a felelősek a három vagy többnapos munkahelyi távolmaradások mintegy feléért és a tartós munkaképtelenség kialakulásának hatvan százalékáért is.
Bár a mozgásszervi betegségek közül a kopásos eredetű illetve a csontritkuláshoz kapcsolódó elváltozások valóban inkább az 55-60 évnél idősebbeknél jelentkeznek, de a gyulladásos eredetű, reumatikus megbetegedésekkel már a fiatal felnőttkorban, sőt, akár kora gyermekkorban is lehet találkozni. Ezek közül a leggyakoribb munkaképességet csökkentő kór a reumás sokízületi gyulladás, a reumatoid arthritis, az RA betegség.

Egy sorsrontó betegség

Ez egy autoimmun eredetű betegség, pontos oka nem ismert. Annyi bizonyos, hogy a szervezet immunvédelmében szerepet játszó fehérvérsejtek kóros működése miatt alakul ki, mivel ezek a saját ízület szövetét, sejtjeit idegennek ismerik fel, és ellene védekező reakciót, gyulladást váltanak ki. A krónikus betegség egyszerre - általában szimmetrikusan - több ízületen zajlik, és kezelés nélkül folyamatosan halad előre, ízületi funkció-károsodásokat, deformitásokat okozva. A mozgásszervekben zajló gyulladásos folyamat igen fájdalmas, és kezeletlenül egyre rosszabb lesz, mivel a porcok körül gyulladásos szövet képződik, amely idővel egyre jobban károsítja az ízületi porcot, tokot és a csontokat, megnyújtja, elgyengíti a szalagokat is.


Különböző ízületi deformitások, összenövések alakulhatnak ki, és mindez nemcsak a mozgásszervek funkcióját, hanem a beteg egész életminőségét, munkaképességét jelentősen rontja. A gyulladások leggyakrabban a kéz ízületein jelentkeznek először, de elhatalmasodhatnak bármelyik ízületen, sőt, a gyulladásos folyamat az egész szervezetre hat, például fáradtság, gyengeség, hőemelkedés formájában. Ezen kívül bőr alatti reumás csomók, könny- és nyálmirigygyulladás, szív-, tüdő-, szem-, ér- és ideggyulladás is kialakulhat, hosszabb távon a vese és a máj is károsodhat. A betegeknek mintegy a fele munkaképtelenné válik, rokkant nyugdíjra, járadékra szorul.

Sok az elhanyagolt eset

A reumás sokízületi gyulladás háromszoros arányban támadja meg a nőket, mint a férfiakat, és elsősorban a 25-50 év közötti korosztály tagjait sújtja. Magyarországon legalább ötvenezer embert érint, de a nem diagnosztizált esetek is nagyszámban fordulhatnak elő. Bár ma már hatékonyan kezelhető, mégis, sok beteg nem kap megfelelő kezelést. Poór professzor minden lehetséges fórumon küzd azért, hogy a reumatoid arthritis (RA) betegség illetve általában a gyulladásos mozgásszervi betegségcsoport érintettjei mielőbb szakorvoshoz kerüljenek. Kezeletlen állapotban ugyanis a folyamat mozgáskorlátozottsághoz, munkaképtelenséghez vezet, a szövődményes elváltozások pedig akár halálos kimenetelt is hozhatnak.

Úgy tapasztalták, hogy az elhanyagolt reumás sokízületi gyulladás több évvel, akár egy évtizeddel is lerövidítheti a beteg egyébként várható élettartamát. A betegség szakszerű karbantartása a beteg és családja mellett az egész társadalom érdeke, hiszen megfelelő terápia mellett az érintettek nemcsak a fájdalmas tünetektől szabadulnak meg, hanem az egész életminőségük, munkaképességük jó állapotban megőrizhető.

Új utakon az RA terápiája

Az a gyógyszer jó, amellyel a beteg munkában tartható, amellyel az életminőségét meg lehet őrizni - foglalta össze Poór professzor. Szerencsére van ilyen a reumás sokízületi gyulladás kezelésében: az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően új, biológiai terápiát sikerült kidolgozni. Olyan, célzott hatású gyógyszerek ezek, amelyek csökkentik a gyulladást, megállítják a betegség folyamatát, megakadályozzák a rokkantságot okozó károsodást. A betegek mintegy harmadánál alkalmazható ez az eljárás.

A kép illusztráció


A Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke jónak tartja a magyarországi reumatológiai ellátó hálózatot, ugyanakkor tisztán látja a gondokat is. Véleménye szerint a diagnózis mielőbbi felállítását és a hatékony kezelés elkezdését leginkább az akadályozza, hogy a beteg számára túl hosszú idő telik el a háziorvosi és a szakellátó rendszer (reumatológiai szakrendelők és az RA gyógyítására szakosodott területi centrumok) között. A minél korábbi diagnózis és kezelés fontosságát bizonyítja az a tanulmány, amely kimutatta, hogy az erozív (porc és csont) károsodás kockázata 73 százalékos azon betegek esetében, akiknél több mint egy év telik el a tünetek megjelenése és a reumatológiai szakellátás igénybevétele között.
Másik nagy probléma, hogy a reumás sokízületi gyulladásban szenvedőknek csak kis része jut hozzá a legmodernebb, biológiai terápiához. Míg az Európai Unióban a betegeknek átlagosan tíz százaléka részesül ebben, nálunk csak öt százalékuk, pedig a szakorvosok tapasztalatai szerint az érintettek mintegy egyharmadának esetében megoldást jelenthetne. A Magyarországon ezen a területen tapasztalható két alapvető probléma ráadásul egymást erősíti, hiszen az innovatív, biológiai terápia annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban kezdhetik el a kezelést. A szakma a betegek tájékoztatásával és a háziorvosok továbbképzésével igyekszik ezen segíteni, hogy az ellátórendszer kompetenciaszintjeit, lehetőségeit jobban megismerve mielőbb a leghatékonyabb ellátáshoz segíthessék a betegeket.

Arthritis központok:
Budapest - Országos Arthritis és Gyermekreumatológiai Központ,
Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet

Regionális központok:
Budapest - Állami Egészségügyi Központ, Budai Irgalmasrendi Kórház
Debrecen - Debreceni Egyetem, Kenézy Gyula Kórház
Eger - Markhot Ferenc Kórház
Esztergom - Vaszary Kolos Kórház
Győr - Petz Aladár Kórház
Gyula - Pándy Kálmán Kórház
Hévíz - Szent András Kórház
Kecskemét - Bács-Kiskun Megye Önkormányzat Kórháza
Kerepestarcsa - Flór Ferenc Kórház
Miskolc - Szent Ferenc Kórház, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház (gyermek)
Nyíregyháza - Jósa András Kórház
Pécs - Pécsi Tudományegyetem
Szeged - Szegedi Tudományegyetem Székesfehérvár - Szent György Kórház
Szolnok - MÁV Kórház és Rendelőintézet
Szombathely - Markusovszky Lajos Kórház
Veszprém - Csolnoky Ferenc Kórház

Csatlakozzon több mint 100 000 hírlevélolvasónkhoz!


Hozzászólások

Aktuális

A zikavírus-fertőzés jeleiZIKA

A zikavírus-fertőzés jeleiVajon miről lehet felismerni a fertőzést?

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Ha a családja is elfordul a rákbetegtőlÉbredj fel!

Ha a családja is elfordul a rákbetegtőlA család és a barátok támogatása kulcsfontosságú!

Így turbózhatjuk fel az anyagcserénketFOGYÓKÚRA

Így turbózhatjuk fel az anyagcserénketNéhány egyszerű trükkel a szokásos napi teendőink közepette is van lehetőség arra, hogy kicsit felpörgessük az anyagcserénket.

Ételek, amik csökkentik az étvágyatGASZTRONÓMIA

Ételek, amik csökkentik az étvágyatHa valaki próbál egészségesen étkezni, esetleg diétázik is, fontos, hogy úgy válogassa össze a tányérjára kerülő ételeket, hogy azok a lehető legjobban eltelítsék a lehető legkisebb kalóriabevitel mellett.

Lehet-e bárkiből olimpikon? Számoljunk!OLIMPIA

Lehet-e bárkiből olimpikon? Számoljunk! Lehet-e bárkiből olimpikon? Ha azt nézzük, hogy közönséges származású emberek is világraszóló eredményeket értek el az ötkarikás játékokon, akkor igen. Különben meg nehezen. Nézzük, hogy miért!

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Mitől óvakodjon a nő terhesség alatt?TERHESSÉG

Mitől óvakodjon a nő terhesség alatt?A cél természetesen a fejlődő magzat egészségének védelme. De mitől is kell megvédeni őket?

Humánmeteorológia

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Nyáriasan meleg, napos idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag