Hogy áll az immunhiánnyal? Tesztelje!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Magyarországon negyvenezer primer immunhiányos beteg élhet, közülük többen nem is tudnak a betegségükről. Krónikus fáradság, hasmenés, visszatérő fülfolyás vagy bakteriális arcüreggyulladás - ezeket a betegségeket nem vesszük komolyan, egyszeri problémaként kezeljük.

Magyarországon negyvenezer primer immunhiányos beteg élhet úgy, hogy nem is tud a betegségéről. Krónikus fáradság, hasmenés, visszatérő fülfolyás vagy bakteriális arcüreggyulladás - ezeket a betegségeket nem vesszük komolyan, egyszeri problémaként kezeljük.
Az immunrendszer a szervezet védelmét szolgálja a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal, a parazitákkal és a szervezet saját tumoros sejtjeivel szemben. Szerveztünk képes felismerni és speciális sejtekkel, ellenanyagokkal elpusztítani a kórokozókat. Ha az immunrendszer nem működik megfelelően, valamelyik eleme hiányzik vagy mennyisége nagyon alacsony, akkor a szervezet nem képes felvenni a küzdelmet a behatoló kórokozóval szemben.

dr. Kriván Gergely, a Primer Immunhiányos Betegek Egyesületének munkatársa leszögezte, hogy a veleszületett immunhiányos állapotok többsége - különösen a súlyos formák - már gyermekkorban megnyilvánulnak, de vannak olyan immundefektusok, amelyek rejtve maradnak.

Aki immunhiányos, az még könnyebben kapja el társaitól a betegségeket

Aki immunhiányos, az még könnyebben kapja el társaitól a betegségeket

A gyermekkorban megjelenő - akár nem súlyos - immunhiányos állapotok esetén nehézséget jelent, hogy a kisgyermekek immunrendszere normálisan is gyengébb, mint a felnőtteké, könnyebben szednek össze és terjesztenek betegségeket. Aki immunhiányos, az még könnyebben kapja el társaitól ezeket, lassabban és sokszor szövődményekkel gyógyul - mondta el a szakorvos.

Az első klinikai tünetek és a diagnózis között eltelt idő általában hosszú - sok esetben évekről, évtizedekről beszélhetünk - melynek következtében gyakran visszafordíthatatlan, irreverzibilis szervkárosodások alakulhatnak ki, melyek negatívan befolyásolják a betegség kimenetelét, azaz a prognózist - magyarázta Zeher Margit professzor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium immunológia és allergológia tagozatának elnöke. Ha időben nem ismerjük fel a betegséget, akkor számos autoimmun betegség társulhat kismedencei gyulladásos betegséggel, (PID = pelvic inflammatory disease), ami a meddőség leggyakoribb szervi okai közé tartozik.

Terápiával megelőzhetőek a fertőzések, a szövődmények, javul a tüdő funkciója, csökken a kórházban töltött napok száma, jó életminőség biztosítható. A jól megválasztott, megfelelő adagban és időközökben alkalmazott készítményekkel akár az egészséges populációra jellemző immunglobulin szérumkoncentrációk is elérhetőek. A több ezer egészséges véradó plazmájából készült intravénás immunglobulin készítmények az 1980-as évek óta elérhetőek Magyarországon, újabban pedig már sub cutan (bőr alá adható) forma is rendelkezésünkre áll. Jelenleg az OEP-nél tételes elszámolás alá vonták e terápiát, a havi adagot személyhez kötötten kapják meg a centrumok - sorolta a kezelési lehetőségeket Zeher Margit professzor.

Önnél vagy gyermekénél előfordulhat primer immunhiány? Tesztelje!

Az alábbi felsoroltak közül, akár egy tünettel is rendelkezik, akkor felmerül a gyanú, hogy primer immunhiány betegséggel küzd.
  • Több alkalommal előforduló fülgyulladás, egy éven belül
  • Két vagy több súlyos homloküreg- vagy orrmelléküreg-gyulladás egy éven belül
  • Elhúzódó belső szervi fertőzés, amely nem megfelelően reagál az antibiotikum-kezelésre
  • Két vagy több tüdőgyulladás
  • Visszamaradt testi fejlődés (hossznövekedés és/vagy súlygyarapodás)
  • Tályogok a bőrön vagy valamely szervben
  • Tartós fekélyek, gombás fertőzés a szájban - féléves kor után
  • Intravénás antibiotikum-kezelés szükségessége a fertőzések leküzdéséhez
  • Súlyos, elhúzódó fertőzések, például agyhártya-, csont-, ízületi és tüdőgyulladás, véráramfertőzés
  • A családban előforduló immunhiányos megbetegedés vagy korai, tisztázatlan haláleset(ek)
Ha az itt kapott információk alapján azt gondolja, hogy Önnél vagy családtagjánál fennállhat immunhiányos betegség, mindenképpen keresse fel háziorvosát, és kérjen beutalót kivizsgálásra.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag