A cukros üdítők miatt gyakoribb a fájdalmas betegség?

A férfiaknál nagyon gyakori
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

ízületi gyulladás, köszvény, cukros üdítők, sörfogyasztás, arthritis urica, húsevés

A cukros üdítők, a fruktóz (gyümölcscukor) és a sör okolható a köszvény terjedéséért - egy új tanulmány szerint. 1970 óta a betegségben szenvedők száma megduplázódott.

A köszvény egykor a királyok betegsége volt, és a legtöbben úgy ismerik, mint egy olyan kórt, amelyet a túlzott húsevés, különösen a vörös húsok fogyasztása okoz. A fájdalmas betegség terjedőben van, a páciensek száma kétszeresére nőtt a hetvenes évek óta - a brit Daily Mail szerint.

A férfiaknál ez a leggyakoribb ízületi gyulladásos betegség (arthritis urica). Egy új tanulmány szerint terjedésében a cukros üdítők is felelőssé tehetők, s ma már minden 35 emberből egyet érint ez a probléma.

VIII. Henrik angol király még tényleg a húsevés miatt szenvedhetett a fájdalmas kórban, ám a mai páciensek a cukorral dúsított üdítők, a fruktóz és a sör következtében juthatnak el a kóros állapotba. (Néhány gyógyszer mellékhatása is lehet a köszvény.)

A köszvény a vér húgysavtartalmának növekedésével van összefüggésben. A húgysav a test mellékterméke, a vese választja ki. A purin lebontásakor jön létre. Amikor túl sok húgysav termelődik, vagy túl kevés távozik a húgyhólyagon át, akkor ez az anyag apró, tű alakú kristályokban gyűlik fel az ízületekben és azok környékén. Ezek a kemény, tűszerű kristályok felelősek a gyulladásért és a fájdalomért.

Köszvény: üdítők és sör miatt

Köszvény: üdítők és sör miatt


Egyelőre nem világos, hogy az emberek miért betegednek meg köszvényben. Valószínűleg ebben genetikai okok is közrejátszanak. Az sem tisztázott, hogy miért nő az esetek száma. Ám több országban, így az USA-ban, Ausztráliában és Kínában hasonló emelkedés tapasztalható, s mindenütt a XX. század második felétől kezdve.

A fruktózfogyasztás és az elhízás az egyik összetevője lehet e folyamatnak - mondja Dr. Peter Simkin, aki a Washingtoni Egyetem munkatársa, és a betegség terjedését tanulmányozza. Fruktózt élelmiszerek édesítésére használnak.

Éppen ezért amikor tanácsot adnak, akkor Simkinék a hús- és fruktózfogyasztás mérséklését ajánlják a pácienseknek, illetve a sörtől és az égetett szeszektől való tartózkodást. Az aszpirin alacsony dózisa és a bétablokkoló magas vérnyomás elleni szerek is összefügghetnek a köszvény magasabb kockázatával. Ugyanakkor a cseresznye fogyasztása a köszvényrohamok bekövetkezésének esélyét 35 százalékkal csökkenti.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Megyaszai Márta
reumatológus és sport szakorvos
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag