Aktívan sportolni inkontinenciával? Miért ne!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Inkontinencia és testmozgás érett nőként. Mindkét téma tabu, pedig igen könnyen közös nevezőre hozhatóak.

A 46 éves Klári példája is azt mutatja, könnyen összehangolható a rendszeres sport és a vizeletcsepegés. Ha megvan az akarat, meg lehet találni a megfelelő eszközt is ehhez az életvitelhez.
Inkontinencia, azaz vizelettartási problémák. Egy kifejezés, amit megannyi tabu és szemérem övez. Világszerte másfél milliárd, Magyarországon körülbelül 600 ezer ember küzd ezzel a problémával. Klára hét éve küzd vizelettartási problémával, egészen pontosan stressz inkontinenciával, ami komoly romlást okozott az életminőségében. A gond a szülés után ütötte fel a fejét: köhögés vagy tüsszentés után vette észre, hogy el-elcseppen a vizelete. A korábban sportos és aktív Klári kifejezetten magába fordult. Alaposan utánajárt a betegségének és a lehetőségeinek, s megtudta, úgynevezett szülés utáni stressz inkontinenciában szenved, amit a hüvelyen belül kialakuló húgyhólyagsérv okoz. A stressz inkontinenciát a hasűri nyomás fokozódása okozza, amelynek során vizeletcsepegés alakul ki. Ez a bizonyos nyomás tovább nő köhögéskor, nevetéskor és tüsszentéskor. Mivel a női hüvelyfal és a húgycső szoros kapcsolatban áll egymással, a szüléskor gyakran és komolyan sérülhetnek a hüvelyfalat rögzítő szalagok és izmok. Mindez pedig úgynevezett stresszinkontinenciához vezet. A jelenség sajnos sok nőnél a szülés után is, hosszú távon megmarad.

Klári is így járt, s csak nagyon lassan tudatosította magában, hogy nem vált csökkent értékű nővé és emberré, hanem egy jelenség tüneteitől szenved. A középkorú nő érezte, hogy befele forduló hozzáállásával csakis magának árt, ráadásul egyre inkább zavarta a súlyfeleslege, ami még a szülést követően rajtamaradt, és persze a bánatháj is szaporodott a korábban szertornászként tündöklő Klárán.

"Éreztem, hogy nem mehet ez így tovább, hiszen az inkontinencia miatt depressziós lettem. A depresszió evésbe hajszolt, és további rossz érzéseket okozott, hogy a családom is szenved miattam. Egy napon azt mondtam, ezt befejeztem. Tenni fogok a testi állapotom javításáért, és visszatalálok a mozgáshoz! Bíztam abban, hogy már kitalálták a megoldást, a hozzám hasonló cipőben járó nők számára."

Az egyik gyógyszertári vásárlás során kisvártatva felfedezte az alkalmi vizeletvesztés esetén használható inkontinencia betétet, amit elsőre is praktikusnak és hordhatónak talált. Miután megvette a patikában, rájött, kifejezetten diszkrét holmit talált, amiben leheletkönnyű mozogni is. A tornászmúlttal rendelkező nő családja biztatására elhatározta, hogy reggelente futni fog a házukhoz közeli gáton, és megpróbálkozik régi nagy vágyával, a légtornával is. "Azonnal be is jelentkeztem légtornára, és már az első mozgásedzés után meggyőződtem róla, hogy a titkom az én titkom marad, ráadásul ismét fiatalnak érezhettem magam!" Klári azóta rendszeresen légtornázik, sőt minden reggel 6-kor sportcipőbe bújik, és rója a kilométereket a szabadban. "Órák hosszára el tudok feledkezni a problémámról" - meséli boldogan Klára, aki ismét élvezheti az aktív élet és a sport áldásait.

Év magánrendelője 2017

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Utazás és sport inkontinenciával?Utazás

Utazás és sport inkontinenciával?Döntsük le a tabut és beszéljünk a megoldási lehetőségekről!

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreHétköznapi tevékenység közben is végezhető

Zöldséges sült csirkeRecept

Zöldséges sült csirkeRostdús fogás az egész családnak

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Fényvédelem

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Elmondjuk miért fontos és milyen krémeket érdemes választani

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Előfordul-e, hogy vizelete elcseppen, mielőtt WC-re érne?