Inkontinencia: így költsünk kevesebbet

Hiába élünk a huszonegyedik században, az inkontinencia problémája a mai napig szégyenérzettel társul. Pedig nem vagyunk egyedül a nehézségekkel: jelenleg csaknem 600 ezer ember él inkontinenciával Magyarországon.

Sajnos a baj még mindig a titkolózás. Az inkontinenciában szenvedők több mint fele nő, aki szégyelli a problémáját, éppen ezért házi megoldásokat alkalmaz. Ám a vatta és a tisztasági betét egyáltalán nem ugyanarra a célra van kifejlesztve, mint az inkontinenciabetét, éppen ezért csupán félmegoldást jelent. Azért is nagyon fontos háziorvoshoz fordulni, majd szakrendelésre menni, mert a nőgyógyászati és az urológiai vizsgálatok derítenek fényt az inkontinencia okára. A vizeletelcseppenést a szülés, a gátizmok gyengesége vagy akárfertőzésis okozhatja, és minden esetben szükséges a kezelés. Az eljárás lehet gyógyszeres, vagy akár műtétre is sor kerülhet.
Inkontinenciabetétet mindenképp gazdaságos felíratni társadalombiztosítási támogatásra az orvossal, ám sokan nem ismerik ezt a lehetőséget. A betét felírására ugyanis a két évig érvényes szakorvosi javaslat birtokában a háziorvos jogosult. Az inkontinencia-védőeszközöket rendelheti urológus, nőgyógyász, sebész, gyermeksebész, rehabilitációs neurológus, onkológus szakorvos, s ezen szakorvosok javaslatára a háziorvos írja fel a segédeszközöket. Amennyiben nem elég a betétből az orvos által a felírt mennyiség, a területileg illetékes Egészségbiztosítási Pénztártól úgynevezett külön engedély igényelhető, amely indokolt esetben plusz darabszám felírását teszi lehetővé.

Milyen szempontok alapján válasszunk betétet?

Egyrészt a folyadékmennyiség, másrészt a testméret befolyásolja a betét nagyságát és milyenségét. Az is szempont, férfi vagy nő-e a viselője. Férfiak számára enyhe inkontinencia esetén anatómiailag formázott betétek állnak rendelkezésre. Erősebb vizeletvesztés esetén is léteznek férfiak és nők számára készült fehérneműként használható pelenkanadrágok, a súlyos inkontinenciapelenkák azonban csak uniszex kivitelben kaphatóak.
A gyakori, ám kis mennyiségű vizeletvesztés esetén olyan betétet érdemes használni, amelyben kifejezetten a híg folyadék befogadására kifejlesztett nedvszívó mag található. Az ennél súlyosabb inkontinens betegek számára komoly nedvszívó képességű nadrágpelenkákat fejlesztettek ki, ezeknek olyan változatai is léteznek, amelyek könnyen használhatóak, kényelmesek és diszkrétek.
Az is kérdés, milyen fehérneműt érdemes viselnünk, ha inkontinenciabetétet is hordunk. A szakemberek mindenképpen a klasszikus fazonú, testhezálló, természetes alapanyagú, pamut fehérneműt javasolják, amelyhez könnyen illeszkedik a betét, és amelynek jó a légáteresztő képessége is. Az inkontinenciabetéteket patikákban és gyógyászati segédeszközboltban lehet beszerezni, míg az enyhe inkontinenciára való betétek drogériákban és a nagyobb szupermarketekben is megvásárolhatók. Azonban mielőtt magunk döntenénk a megfelelő méretről és típusról, saját érdekünkben konzultáljunk szakorvossal és háziorvossal!
inkontinencia
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

A tünetei változtak-e az elmúlt 6-12 hónap alatt?