Utazás és sport inkontinenciával?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A vizelet-inkontinencia az érintetteket leghétköznapibb tevékenységektől, sőt akár hobbijuktól is visszatarthatja. Így sokan a sportról, az utazásról, a színházról is lemondanak és bezárkóznak. Tibor példáját azért is tartjuk fontosnak bemutatni, hogy ledöntsük a tabut és beszéljünk a megoldási lehetőségekről!

Egyre többször hallani, hogy a szülők, miután kirepültek a gyerekek, és az unokák is kinőttek a nagyis korszakukból, nekiállnak régóta dédelgetett álmukat megvalósítani: utazgatni kezdenek. Szakítani a megszokott életformával és újra elkezdeni élni, sokan szeretnének, sőt, sok nyugdíjas korú párnak meg is lenne rá a lehetősége, de vagy attól félve, hogy mit fog szólni a család, vagy épp egészségügyi okok miatt nem vállalkoznak hosszabb útra. Ez utóbbi történt Sacival és Tiborral is.
Az új életet tervező pár Tibor vizeletcsepegési problémái miatt halogatta a nagy utazást, míg rá nem találtak egy olyan pelenkanadrágra, amelyet Tibor is szívesen visel. Saci ma már az olasz tengerparton készült fotókat mutogatja büszkén.

"Egész életünkben a családért éltünk" - kezdi történetét Saci. Nem voltak zárkózottak, évente egyszer jártak nyaralni, de ahogy megszülettek az unokák, anyagilag is, és a picik felügyeletével is segítettek ott, ahol tudtak, így hosszabb külföldi utazásokra nem is tellett, és jó szívvel nem is hagyták volna ott a családot. "Aztán Tibor nyugdíjba ment és azt vettük észre, hogy egyre több a szabadidőnk, a gyerekek és az unokák már nem jönnek minden hétvégén" - folytatja Saci és hozzáteszi, hogy a régóta dédelgetett álmuk - körbeutazni Olaszországot - egy last minute utazási hirdetéssel egyre közelebb került.

Inkontinenciával is élhet teljes életet.

Inkontinenciával is élhet teljes életet.Sajnos azonban Tibor hallani sem akart hosszabb utazásról, mivel szinte a nyugdíjazásával egy időben - köszöntött - hozzá az inkontinencia. Ez is csak hosszas kérdezősködés és nyomozás után derült ki, Saci csak azt vette észre, hogy férje egyre zárkózottabb és mogorvább lett, és hogy különös módon eltűntek a szennyestartóból férje alsónadrágjai, mert Tibor titkon mindig kimosta azokat. "Többször is összevesztünk emiatt, mire kiderült a probléma. Azonnal felhívtam a háziorvost, hogy ajánljon valakit, így kerültünk be az urológiai szakrendelésre" - emlékezik vissza Saci. Ott mindent elmondtak a vizeletcsepegésről, valamint az orvos meg is mutatott egy nadrágpelenkát. "Tibor persze először tiltakozott, hogy ő ezt ugyan fel nem veszi, aztán amikor egyszer kipróbálta, és látta, hogy használatra, érzésre tényleg olyan, mint egy hagyományos alsónemű, diszkrét, nem szivárog, nem is látszik át és könnyű benne mozogni - megbarátkozott vele" - idézi fel az esetet a feleség.

Azóta nemcsak hogy sokat utaznak, de Tibor életébe a sport is visszatért: hetente egyszer focizik az öregfiúkkal. Tibor szerint minderre a pelenkanadrág nélkül gondolni sem lehetne, hiszen a vizelet-inkontinencia nagyon kínos pillanatokat tud okozni. "Sosem gondoltam volna, hogy egyszer én fogom ajánlani majd, de az egyik focis csapattag, a kapusunk szintén hasonló gondokkal küzdött. Javasoltam, próbálja ki, ma már ő is használja és tudomásom szerint igen elégedett, felszabadultabb a pályán - legalábbis nem nagyon lehet neki azóta gólt rúgni... - viccelődik Tibor.

inkontinencia

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31286

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Elcseppen-e a vizelete az alábbi helyzetekben: köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, járás közben, lépcsőn lefelé, lefelé menéskor, ugráskor, tornázáskor, szökdécseléskor, állás közben?