Így változtatta meg Csenge édesapja életét a fehérneműhöz hasonló pelenkanadrág

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az inkontinencia olyan betegség, amelyről az érintettek nem szívesen beszélnek. Különösen az idősebb férfiak menekülnek teljes tagadásba, ha a vizeletcsepegés tüneteit tapasztalják, így a kezeléshez, a mindennapi kellemetlenségek megoldásához a hozzátartozók figyelmére, türelmére, és olykor furfangjára is szükség van.

Valószínűleg sokaknak lesz ismerős Csenge története, amely remek példa arra, hogyan lehet egy szégyenlős, mindenféle gyógyászati segédeszköztől idegenkedő férfit rávenni a nadrágpelenka használatára. Csenge édesapja 75 éves, nyugdíjasan is sportos, mindig is aktív társasági életet élő ember volt. Az utóbbi időben azonban egyre inkább bezárkózott, mogorva lett, és mint kiderült, még a teniszedzéseit is sorra lemondta. Egy hétvégi tanfolyam Csengét abba a nagyvárosba szólította, ahol édesapja is lakik, így egyértelmű volt, hogy nála tölt el két éjszakát.
"A reggeli beágyazásnál vettem észre, hogy apu ágyneműje foltos és vizeletszagú. Próbált apjánál is érdeklődni, hogy mit jelent a ruháiból is áradó vizeletszag, de elutasító választ kapott. "Tudni kell, hogy apám nagyon büszke, sose vallaná be, hogy neki "becsurog" - ahogyan ő fogalmazott -, úgyhogy cselhez kellett folyamodnom" - teszi hozzá.

Az inkontinencia megfelelő kezelésével megszűnnek a problémák

Az inkontinencia megfelelő kezelésével megszűnnek a problémák


Az interneten talált egy urológust, aki a tünetek ismeretében megnyugtatta, nem súlyos betegségről van szó, hanem vizelet-inkontinenciáról. "Az orvos mindenképpen javasolt egy kivizsgálást, ő tanácsolta a férfi fehérneműhöz hasonlító nadrágpelenkát is. Gyorsan vettem egy-egy csomaggal a nappali és az éjszakai fajtából is a legközelebbi patikában" - meséli.

Ám ismerve apja tiltakozó hozzáállását, nem merte szóba hozni a nadrágpelenkákat, ehelyett kirakott egy éjszakait az éjjeli szekrényére, egy nappalit pedig a fehérneműs fiókjába, és megígértette apjával, hogy felkeresi az urológust. Legközelebbi találkozásukkor Csenge lepődött meg a legjobban, amikor észrevette, hogy mindkét pelenka "eltűnt" és édesapja korábbi melankolikus, mogorva hangulata megváltozott: "Épp színházba készült egy régi barátnőjével, amikor egy hét múlva megérkeztem. Nem akartam hinni a szememnek: apámat mintha kicserélték volna! Valószínűleg őt is bántotta és zavarta a vizeletcsepegés, de nem volt kihez fordulnia, arról nem is szólva, hogy egy makacs férfiemberről van szó, úgyhogy azt hiszem, az urológussal való beszélgetés sokat segített apámnak, a nadrágpelenkának hála pedig újra a régi, mozgalmas életét élheti - zárja történetét Csenge.

Ez a rövid beszámoló jól mutatja, hogy hozzátartozóként is mennyire fontos az empátia, s hogy merjünk beszélni a problémáinkról és tenni a megoldásuk érdekében. Fontos tudatosítanunk az érintettben, hogy a megfelelő megoldással visszanyerhető a vizeletszivárgás miatt sérült önállósága és újra aktív, teljesebb életet élhet.inkontinencia
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

A tünetei változtak-e az elmúlt 6-12 hónap alatt?