Így változtatta meg Csenge édesapja életét a fehérneműhöz hasonló pelenkanadrág

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az inkontinencia olyan betegség, amelyről az érintettek nem szívesen beszélnek. Különösen az idősebb férfiak menekülnek teljes tagadásba, ha a vizeletcsepegés tüneteit tapasztalják, így a kezeléshez, a mindennapi kellemetlenségek megoldásához a hozzátartozók figyelmére, türelmére, és olykor furfangjára is szükség van.

Valószínűleg sokaknak lesz ismerős Csenge története, amely remek példa arra, hogyan lehet egy szégyenlős, mindenféle gyógyászati segédeszköztől idegenkedő férfit rávenni a nadrágpelenka használatára. Csenge édesapja 75 éves, nyugdíjasan is sportos, mindig is aktív társasági életet élő ember volt. Az utóbbi időben azonban egyre inkább bezárkózott, mogorva lett, és mint kiderült, még a teniszedzéseit is sorra lemondta. Egy hétvégi tanfolyam Csengét abba a nagyvárosba szólította, ahol édesapja is lakik, így egyértelmű volt, hogy nála tölt el két éjszakát.
"A reggeli beágyazásnál vettem észre, hogy apu ágyneműje foltos és vizeletszagú. Próbált apjánál is érdeklődni, hogy mit jelent a ruháiból is áradó vizeletszag, de elutasító választ kapott. "Tudni kell, hogy apám nagyon büszke, sose vallaná be, hogy neki "becsurog" - ahogyan ő fogalmazott -, úgyhogy cselhez kellett folyamodnom" - teszi hozzá.

Az inkontinencia megfelelő kezelésével megszűnnek a problémák

Az inkontinencia megfelelő kezelésével megszűnnek a problémák


Az interneten talált egy urológust, aki a tünetek ismeretében megnyugtatta, nem súlyos betegségről van szó, hanem vizelet-inkontinenciáról. "Az orvos mindenképpen javasolt egy kivizsgálást, ő tanácsolta a férfi fehérneműhöz hasonlító nadrágpelenkát is. Gyorsan vettem egy-egy csomaggal a nappali és az éjszakai fajtából is a legközelebbi patikában" - meséli.

Ám ismerve apja tiltakozó hozzáállását, nem merte szóba hozni a nadrágpelenkákat, ehelyett kirakott egy éjszakait az éjjeli szekrényére, egy nappalit pedig a fehérneműs fiókjába, és megígértette apjával, hogy felkeresi az urológust. Legközelebbi találkozásukkor Csenge lepődött meg a legjobban, amikor észrevette, hogy mindkét pelenka "eltűnt" és édesapja korábbi melankolikus, mogorva hangulata megváltozott: "Épp színházba készült egy régi barátnőjével, amikor egy hét múlva megérkeztem. Nem akartam hinni a szememnek: apámat mintha kicserélték volna! Valószínűleg őt is bántotta és zavarta a vizeletcsepegés, de nem volt kihez fordulnia, arról nem is szólva, hogy egy makacs férfiemberről van szó, úgyhogy azt hiszem, az urológussal való beszélgetés sokat segített apámnak, a nadrágpelenkának hála pedig újra a régi, mozgalmas életét élheti - zárja történetét Csenge.

Ez a rövid beszámoló jól mutatja, hogy hozzátartozóként is mennyire fontos az empátia, s hogy merjünk beszélni a problémáinkról és tenni a megoldásuk érdekében. Fontos tudatosítanunk az érintettben, hogy a megfelelő megoldással visszanyerhető a vizeletszivárgás miatt sérült önállósága és újra aktív, teljesebb életet élhet.inkontinencia

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Elcseppen-e a vizelete az alábbi helyzetekben: köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, járás közben, lépcsőn lefelé, lefelé menéskor, ugráskor, tornázáskor, szökdécseléskor, állás közben?