Ne hagyjuk, hogy az inkontinencia tönkretegye az életünket!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A vizeletszivárgás sok középkorú nő életét megkeseríti, a legtöbben úgy érzik magukra maradtak a problémájukkal, és bezárkóznak. Pedig szakszerű segítséggel és megfelelő eszközökkel semmi akadálya, hogy továbbéljék megszokott mindennapjaikat.

"Mindig azt hittem, vizelettartási problémái csak az idős, már gyengülő embereknek vannak, én pedig mindössze 46 éves voltam, amikor először vált gyanússá, hogy valami nem stimmel nálam e téren -kezdi történetét a most 48 éves Ágnes. - Eleinte csak annyi történt, hogy gyakrabban kellet kimennem a mosdóba a munkahelyemen, azonban hamarosan romlott a helyzet, és észrevettem, hogy alkalmanként, például, amikor hirtelen elnevettem magam vagy tüsszentenem kellett, el-elcseppent a vizeletem. Úgy éreztem, menten megnyílik alattam a föld."
Ágnes problémái egyre fokozódtak, mind gyakrabban kellett WC-re járnia, az elcseppenő vizelet miatti szorongás pedig odáig vezetett, hogy előbb a barátnőivel korábban rendszeres mozi- és színházlátogatásokat mondta le, majd a családi programokat is - miközben szégyenérzete egyre fokozódott.

"Tavaly ősszel mélypontra jutottam - folytatja a történetét. A testvéremnek, a fiamnak és az unokahúgomnak is októberben van a szülinapja. Ez hagyományosan hatalmas ünneplést jelent: nálunk ez az év legfontosabb családi eseménye. Én pedig, húsz év után először, nem mentem el a buliba. A saját fiam 21. szülinapjára! Náthára hivatkoztam, és amíg ők ünnepeltek, én otthon gyötrődtem. Akkor vált világossá, hogy ez nem mehet így tovább. Annyira szégyelltem az állapotomat, hogy orvoshoz sem mertem elmenni vele, de végre az internethez fordultam. Ma már nagyon bánom, hogy ilyen sokáig elhanyagoltam az informálódást."Az interneten keresgélve gyorsan kiderült számára, hogy távolról sincs egyedül: a középkorú nők mintegy harmada tapasztal meg inkontinens epizódokat, és viszonylag sokaknál tartósan jelentkeznek a vizelettartási problémák. De ami még fontosabb: megtudta azt is, hogy életmód változtatással jelentősen javíthat az állapotán, valamint, hogy ma már léteznek olyan korszerű, diszkrét segédeszközök, amelyek tökéletesen kiváltják az általa elképzelhetetlennek vélt pelenkaviselést, és így lehetővé teszik, hogy visszatérjen kedvelt elfoglaltságaihoz.

"Ez megadta a lökést, hogy végre el merjem mondani a panaszaimat egy szakembernek. Orvosi javaslatra gyógytornászhoz fordultam, hogy elsajátítsam azokat a gátizom erősítő gyakorlatokat, amelyekkel a medencefenék záróizmai fejleszthetők. Nagyon sokat segített, hogy rátaláltam egy fehérneműként viselhető, tökéletesen diszkrét, ugyanakkor a szivárgással szembe teljesen biztonságos védelmet nyújtó pelenkanadrágra.

Olyan, mintha a megszokott alsóneműmet viselném, mégis lehetővé teszi, hogy aggódás nélkül vegyek részt újra a barátnőimmel szervezett programokon. Kocogni is el tudtam kezdeni vele, ami segít a súlyom kordában tartásában, és ez azért is fontos, mert ha le tudok adni a feleslegből, azzal enyhítek a gáttájékra nehezedő terhen is, ezáltal pedig csökken a "szivárgásveszély". Így aztán a kiegyensúlyozott étkezésre is sokkal jobban odafigyelek. De ami nekem a legtöbbet jelenti: idén én rendezem az októberi szülinapot - remek érzés, hogy tudom, felszabadultan készülhetek, és a bulin annyit nevetek majd, amennyit csak akarok."Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Ha vizelnie kell, azonnal el kell-e mennie a WC-re, vagy tud vele várni?