Inkontinencia: hogyan éljük túl a nyarat?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Végre itt a nyár, a pihenés, a vízparti kikapcsolódás és a jól megérdemelt nyaralás ideje. Mindenki vágyik a nyári feltöltődésre, a lazításra, és az önfeledt vakációra, hogy utána kipihenten fogjon hozzá a dolgos hétköznapokhoz.

A vizeletcsepegéssel, inkontinenciával élő emberekben azonban joggal merül fel a kérdés: lehet-e gondtalanul élvezni a szabadságot? Amennyiben néhány alapszabályt és jó tanácsot megfogadunk, semmi sem akadályozhatja meg a kellemes és tartalmas nyaralást, akár a vízparton is.

Meglepetés nélkül útra kelni

Sokan szeretnek minél távolabbi tájakra utazni az otthonuktól. Mindez érthető, ám hosszú utazás során érdemes alaposan felkészülnünk. A diszkrét, bőrbarát és vékony inkontinencia betétek segítségével kifejezetten komfortossá tehetjük a hosszabb utazást is. A manapság rendkívül népszerű, fehérnemű formájú és kidolgozású pelenka segítségével a komolyabb vizeletvesztés is észrevétlen marad, ha távoli tájakra utazunk. Mindenesetre a megfelelő betét és pelenka beszerzése mellett legyen nálunk egy váltás fehérnemű is, továbbá a nedves törlőkendő mindig praktikus. Rendkívül fontos az útitáska, illetve a kézipoggyász alapos összeválogatása.
Tudatos felkészüléssel nyáron is teljes, aktív életet élhet

Tudatos felkészüléssel nyáron is teljes, aktív életet élhet

Mindenhova tisztasági csomaggal

Készítsünk be több napra elegendő inkontinenciabetétet, illetve nedves törlőkendőt és ápoló krémet, hiszen itthon a legegyszerűbb mindezeket beszerezni, a már bejáratott helyeken. Érdemes az utazás időtartamára egy fokkal vastagabb betétet választanunk, mert nem biztos, hogy alkalom nyílik a cserére. Célszerű továbbá vízhatlan ágyvédő eszközt vinnünk, ha hotelban van a szállásunk. Az erre a célra kifejlesztett antidecubitusz alátét jó szolgálatot tehet, a "jobb félni, mint megijedni" alapon. Akármerre is vezet az utunk, a kézitáskánkban is ajánlott magunkkal vinnünk egy váltás fehérneműt és törlőkendőt a megfelelő betét mellett, egy diszkrét zacskóban tárolva.

Fontos a folyadékfogyasztás

Tévhit, hogy az inkontinenciával élők kevesebb folyadékot ihatnak. Nyáron kifejezetten ajánlott napi három liter folyadékot fogyasztani, a vizelet besűrűsödést megelőzendő. A kevés folyadékfogyasztás következménye a besűrűsödött vizelet, ami nagyon megterhelheti a húgyhólyagot, és a kiszáradás veszélye is fennáll. Köztudott, hogy az alkohol- és koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, és fokozzák a vizeletürítést, éppen ezért érdemes nyáron is mellőzni az izgató hatású italokat. A lédús gyümölcsök és a csípős, fűszeres ételek is fokozhatják a vizelet kiválasztást, s a székrekedés is gondot okozhat, hiszen az erőlködés nagyon megterheli a gátizmokat.

Mozgás, csak ésszerűen

A szabadság alatt az inkontinenciával élők fordítsanak több figyelmet a gátizomtorna gyakorlására. Fontos, hogy minden nap eddzük a gátizomzatot, amely felelős a vizelet megtartásában is. Az extrém, megerőltető sportok sem a nyaralás során, sem máskor nem ajánlottak. Helyette válasszuk a túrázást vagy az úszást, amely kíméletesen tartja karban a testünket. Amennyiben a vizeletvesztéssel élő beteg betartja az alapszabályokat, és néhány modern, diszkrét betéttel felszerelkezve szerez új élményeket, nem érzi magát a "négy fal közé zárva", hanem aktív és teljes életet élhet. Kulcsfontosságú a tudatos felkészülés, így a nyári pihenés zavartalan és teljes lesz, és a lehető legideálisabb módon élvezhetjük inkontinenciával is a nyaralást.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Milyen gyakran vizel napközben?