Inkontinencia: hogyan éljük túl a nyarat?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Végre itt a nyár, a pihenés, a vízparti kikapcsolódás és a jól megérdemelt nyaralás ideje. Mindenki vágyik a nyári feltöltődésre, a lazításra, és az önfeledt vakációra, hogy utána kipihenten fogjon hozzá a dolgos hétköznapokhoz.

A vizeletcsepegéssel, inkontinenciával élő emberekben azonban joggal merül fel a kérdés: lehet-e gondtalanul élvezni a szabadságot? Amennyiben néhány alapszabályt és jó tanácsot megfogadunk, semmi sem akadályozhatja meg a kellemes és tartalmas nyaralást, akár a vízparton is.

Meglepetés nélkül útra kelni

Sokan szeretnek minél távolabbi tájakra utazni az otthonuktól. Mindez érthető, ám hosszú utazás során érdemes alaposan felkészülnünk. A diszkrét, bőrbarát és vékony inkontinencia betétek segítségével kifejezetten komfortossá tehetjük a hosszabb utazást is. A manapság rendkívül népszerű, fehérnemű formájú és kidolgozású pelenka segítségével a komolyabb vizeletvesztés is észrevétlen marad, ha távoli tájakra utazunk. Mindenesetre a megfelelő betét és pelenka beszerzése mellett legyen nálunk egy váltás fehérnemű is, továbbá a nedves törlőkendő mindig praktikus. Rendkívül fontos az útitáska, illetve a kézipoggyász alapos összeválogatása.

Mindenhova tisztasági csomaggal

Készítsünk be több napra elegendő inkontinenciabetétet, illetve nedves törlőkendőt és ápoló krémet, hiszen itthon a legegyszerűbb mindezeket beszerezni, a már bejáratott helyeken. Érdemes az utazás időtartamára egy fokkal vastagabb betétet választanunk, mert nem biztos, hogy alkalom nyílik a cserére. Célszerű továbbá vízhatlan ágyvédő eszközt vinnünk, ha hotelban van a szállásunk. Az erre a célra kifejlesztett antidecubitusz alátét jó szolgálatot tehet, a "jobb félni, mint megijedni" alapon. Akármerre is vezet az utunk, a kézitáskánkban is ajánlott magunkkal vinnünk egy váltás fehérneműt és törlőkendőt a megfelelő betét mellett, egy diszkrét zacskóban tárolva.
Tudatos felkészüléssel nyáron is teljes, aktív életet élhet

Tudatos felkészüléssel nyáron is teljes, aktív életet élhet

Fontos a folyadékfogyasztás

Tévhit, hogy az inkontinenciával élők kevesebb folyadékot ihatnak. Nyáron kifejezetten ajánlott napi három liter folyadékot fogyasztani, a vizelet besűrűsödést megelőzendő. A kevés folyadékfogyasztás következménye a besűrűsödött vizelet, ami nagyon megterhelheti a húgyhólyagot, és a kiszáradás veszélye is fennáll. Köztudott, hogy az alkohol- és koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, és fokozzák a vizeletürítést, éppen ezért érdemes nyáron is mellőzni az izgató hatású italokat. A lédús gyümölcsök és a csípős, fűszeres ételek is fokozhatják a vizelet kiválasztást, s a székrekedés is gondot okozhat, hiszen az erőlködés nagyon megterheli a gátizmokat.

Mozgás, csak ésszerűen

A szabadság alatt az inkontinenciával élők fordítsanak több figyelmet a gátizomtorna gyakorlására. Fontos, hogy minden nap eddzük a gátizomzatot, amely felelős a vizelet megtartásában is. Az extrém, megerőltető sportok sem a nyaralás során, sem máskor nem ajánlottak. Helyette válasszuk a túrázást vagy az úszást, amely kíméletesen tartja karban a testünket. Amennyiben a vizeletvesztéssel élő beteg betartja az alapszabályokat, és néhány modern, diszkrét betéttel felszerelkezve szerez új élményeket, nem érzi magát a "négy fal közé zárva", hanem aktív és teljes életet élhet. Kulcsfontosságú a tudatos felkészülés, így a nyári pihenés zavartalan és teljes lesz, és a lehető legideálisabb módon élvezhetjük inkontinenciával is a nyaralást.
Év magánrendelője 2017

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Utazás és sport inkontinenciával?Utazás

Utazás és sport inkontinenciával?Döntsük le a tabut és beszéljünk a megoldási lehetőségekről!

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreHétköznapi tevékenység közben is végezhető

Zöldséges sült csirkeRecept

Zöldséges sült csirkeRostdús fogás az egész családnak

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Fényvédelem

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Elmondjuk miért fontos és milyen krémeket érdemes választani

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Gyakran előfordul, hogy hirtelen sürgető-parancsoló vizelési ingere jelentkezik?